Így néz ki Miss Irak

-

Több mint 40 év után először választottak Miss Irakot, a címet a húszéves Sajma Abdelrahman viselheti – számolt be a The Guardian.


A kirkuki lány az utolsó, 1972-ben tartott királynőválasztás óta az első, aki az ország legszebbjét illető koronát viselheti. Az eseményt egy bagdadi szálloda báltermében rendezték szombat este. A zsűri döntésével egyetértett a közönség is, a terem hátsó sorait elfoglaló fiatal férfiak székeikre felállva kiabálták a győztes nevét.


„Nagyon boldog vagyok, mert látom, az ország halad előre. Ez a verseny csodálatos volt, sikerült mosolyt csalnia az irakiak arcára” – mondta Sajma Abdelrahman, miközben csodálói rohamát igyekezett távol tartani magától. „Azt reméljük, a rendezvénnyel Irak hallatja a hangját, megmutathatja, hogy élünk, a szívünk még mindig dobog” – hangsúlyozta Szenan Kamel, az esemény művészeti vezetője. A szervezők a szépségversenyt a háború szörnyűségei feletti győzelemként ünnepelték.A lányok műsorában több volt a beszéd, mint a pózolás. Magas sarkú cipőben, ujjatlan, ám térdet takaró estélyi ruhában vonultak a színpadra, hogy a zsűrinek jótékonysági terveikről beszéljenek.


A versenyt úgy szervezték, hogy megfeleljen a nemzetközi feltételeknek, így a győztes részt vehessen a következő Miss Universe-választáson. Voltak azonban csak az országra jellemző részei is a show-nak, például az ajtónál álló gépfegyveres őr.

A királynő elmondta, hírneve abban lesz segítségére, hogy a háború alatt lakóhelyükről elűzött gyerekek oktatására irányuló kezdeményezéseket támogassa. Az országot jelenleg is sújtó harcok és feszültségek miatt az októberre tervezett eseményt decemberre kellett halasztani. A szervezők beszámoltak arról is, hogy számos jelentkezőnek kellett visszalépnie, mert halálosan megfenyegették.