Így néz ki egy majdnem 10 milliárd forintot érő kínai festmény

Forrás: Youtube/New China TV

-

Egy taxisofőrből lett kínai milliárdos sanghaji magánmúzeuma győzött az öldöklő licitben.


Mintegy 35 millió amerikai dollárért (9,6 milliárd forint) kelt el Csang Ta-Csien (Zahng Daqian) kínai festőművész Virágzó barackfa című festménye a Sotheby's aukciósház tavaszi hongkongi árverésén, ez a legnagyobb összeg, amelyet a műkincspiac egyik legkeresettebb alkotója képéért valaha fizettek.

A két méter hosszú papírtekercsre készült festmény háromszoros áron - 270,7 millió hongkongi dollár - kelt el annál, amit az aukciósház az árverés előtt becsült.

Az 1982-ben készült monumentális mű "színei nagyon élénkek, és megérte az árát. A festőművész két-három legfontosabb műve közül valószínűleg ez az egy van most már magántulajdonban" - közölte Kevin Csing, az aukciósház ázsiai részlegének a vezetője.

A licitálók 50 percen át heves versenyt folytattak a festményért, ez volt a Sotheby's egyik leghosszabb licitharca az elmúlt években. A festményt a Sanghaji Lung Múzeum vette meg, amelyet Liu Ji-csian kínai mágnás és felesége alapított. A taxisofőrből lett kínai milliárdos műgyűjtő és múzeumtulajdonos vásárolta meg az elmúlt években a világ legdrágább festményeit, köztük Amedeo Modigliani Nu couché című aktját 170,4 millió dollárért (50 milliárd forint) tavaly ősszel.

Csang Ta-csien a 2010-es évek elején vált a nemzetközi műkincspiac legsikeresebb szereplőjévé. A művészcsaládból származó Csangot akínai tradicionális festészet mestereként tartották számon, mígnem az 1960-as években a modern impresszionista és expresszionista festészet felé fordult. Az 1950-es évek első felében elhagyta Kínát, Argentínában, Brazíliában, Kaliforniában és Tajvanon élt.