Így néz ki a kutyahúsfesztivál – tízezer állatot is felszolgálhatnak

Fotó: MTI/EPA / VU HONG

-

A szervezők szerint az állatvédők csak felverik a kutyák árát. A tiltakozókat a rendőrök is zaklatják.


Az országos és a nemzetközi tiltakozások, a tüntetések és petíciók nem vették el a hagyományápolók kedvét: megkezdődött az idei kutyahúsfesztivál Jülinben. Várhatóan tízezer állatot vágnak le a dél-kínai városban, és éttermek, sátrak tucatjaiban kínálják a kutyahúst.

Jülinbe a rajongók mellett az idén is számos állatvédő érkezett Kína különböző részeiből, és felvásárolnak az eladásra kínált – eredetileg az asztalokra szánt – állatokból annyit, ahányat csak tudnak, illetve amennyit el tudnak helyezni gazdáknál. A jogvédők kutyamentő akciói természetesen árfelhajtó hatásúak, ezért sem látják őket szívesen. Helyszíni beszámolók szerint sokukat idén is körbeállták, és hangosan, fenyegetően bírálták amiatt, hogy elrontják a fesztivál hangulatát. Az aktivistákat még a rendőrök sem hagyták nyugton, mert úgy vélik, a felvásárlások propagandacélokat szolgálnak.A demonstrálók szerint a szezonális kereslet miatt sok kisállatot elloptak, házaknál, utcákon illegálisan befogtak és továbbadtak. Az állatokat siralmas körülmények között tartják fogva.A helyieket nem hatják meg

Az aktivistáknak azonban sem a transzparensekkel, sem a személyes agitációval nem sikerült meggyőzniük a jülini lakosságot arról, hogy „a kutya az ember barátja, a barátunkat pedig nem esszük meg”. A jüliniek továbbra is hisznek abban, hogy a kutyahús hűsíti a szervezetet, elősegíti az anyagcserét. Ráadásul szabad akaratuk nem korlátozható: azt esznek, amit akarnak. Sokan a közösségi médiában is visszatámadtak: kettős mércével vádolták meg kritikusaikat, mondván, a csirke, sertés és marha fogyasztása is állatok leölésével jár.

A helyi kormányzat évek óta mossa kezeit, és azt állítja, hogy semmi köze a rendezvényhez, az lakossági kezdeményezés, amelyhez nem szükséges hatósági engedély. A tisztségviselőket mindenesetre eltiltották a fesztiválon való részvételtől, a helyszínt rendőrökkel biztosíttatják, és állítólag közegészségügyi ellenőrzéseket is végeznek.

Az állatvédők újra és újra kezdeményezik, hogy végre szülessen Kínában állatvédelmi törvény, a hatóságok lépjenek fel hatékonyan a kutyatolvajok ellen.

A Jülin városában élők a nyári napfordulót ünneplik ezzel a fesztivállal, ilyenkor a környékbeliek tömegével lepik el a település éttermeit.