Így működhet a Klik utódja

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Megyénként két-három, önálló költségvetési szervként működő intézményfenntartó központ jöhet létre júliustól – a Kliket felváltó működtetési modell szerint, amelyet az oktatási államtitkárság javasol a kormánynak. Ez hangzott el az államtitkárság háttérbeszélgetésén.


Egy-egy fenntartóhoz 50-60 iskola tartozhat, a központok pontos méretét azonban a gyerekek létszáma, az iskolák száma, illetve költségvetése és a fizikai távolság is befolyásolja. A rendezés egyik legfontosabb szempontja az lenne, hogy az intézményfenntartó ne legyen túl távol az iskolától. Balog Zoltán péntek délelőtt iskolaigazgatóknak is beszélt az átalakításokról.

Az összesen kb. 60 intézményfenntartót egy úgynevezett köztes irányító fogja majd össze. Ide azonban csak az operatív, tervezésirányítási és IT-funkciók kerülnek, a szakmai és gazdasági irányítás az egyes központoknál marad.

A VS.hu információi szerint egy későbbi lépcsőben e köztes irányító alá tagozódhatnak majd be az egyetemek is.

Az államtitkárság tervei szerint a tankerületi központoknak az egyetemekhez hasonló kettős irányítása lenne, külön szakmai és külön gazdasági vezetővel.

A modell csak az egyik – az államtitkárság által leginkább favorizált – verzió az iskolák működtetésére, a kormány elé összesen 6 változatot terjesztenek.