Így mossa meg a kezét a Kézmosás Világnapján!

Forrás: Giphy

-

A kézmosás fontos dolog – áll az ÁNTSZ közleményében. Éppen ezért mutatunk néhány tutoriált meg mesmerizáló gifet.


„A fertőzések túlnyomó többsége a szennyezett kéz közvetítésével terjed egyik betegről a másikra, ezért a helyes és megfelelő gyakorisággal végzett kézfertőtlenítés az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének elsődleges, bizonyítottan hatásos, egyszerű és költséghatékony módja” – áll az ÁNTSZ közleményében. Mint írják, „az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított »Ments életeket: Moss kezet!« címmel, azóta minden évben május 5-én szervezik meg a Kézhigiénés Világnapot”. „Az idei világnap kiemelten foglalkozik a helyes kézhigiénés gyakorlat szerepével az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok terjedésének megakadályozásában” – áll a közleményben. A programhoz Magyarország is csatlakozott, a WHO által rendelkezésre bocsájtott anyagokat folymatosn terjeszti és oktatja az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.


Ha kezünkhöz vér tapad...

veres-kez -

... akkor így mossuk le

A helyes kézmosás öt lépése

  1. Nedvesítsük meg a kezünket, használjunk meleg vizet.
  2. Szappanozzuk be a kezünket! Ehhez megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is.
  3. Dörzsöljük át a kezünket legalább 20 másodpercig. Mossuk meg a tenyeret, a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét és a köröm alatti részt is (ehhez körömkefét is használhatunk).
  4. Öblítsük le a kezünket bő, folyó vízzel.
  5. A kézmosást követően kerüljük az agyonhasznált törülközőket. Ha nem áll rendelkezésre tiszta és száraz törülköző, részesítsük előnyben a papírtörlőt, vagy a falra szerelt kézszárítót.


Pilátus például elszúrta a Jézus Krisztus Szupersztárban


Ha körbenézünk a neten, találunk elég fura tutoriálokat is


Ha még nagyobb a baj, akkor az ÁNTSZ fertőtlenítő kézmosást javasol

-


Ha még ez sem segít, jöhet az alkohol

-