Így magyarázkodik Keleten a kormány a menekültellenessége miatt

Fotó: AFP / JOHANNES EISELE

-

Ezer éve élünk együtt békében az iszlám közösségekkel, egyetlen migráns sem sérült meg Magyarországon, a röszkei összecsapás nem a kormány hibája – információink szerint ilyen panelmondatok vannak abban a körlevélben, amelyet Magyar Levente külügyminiszter-helyettes küldött az arab országokban működő magyar nagyköveteknek. A diplomatáknak ezek alapján kell magyarázniuk állomáshelyükön a kormány menekültellenes politikáját. Szijjártó Péter az előzetes tervekkel szemben mégsem megy Libanonba és Jordániába a közeljövőben.


Aggódik a kormány, hogy az elsősorban muzulmánokat érintő menekültválságban mutatott politikája miatt veszélybe kerülhet a keleti nyitás, és megromolhat a viszonya több muzulmán országgal. A menekülthullám kapcsán Orbán Viktor, kormánytagok és Fidesz-vezetők is tettek olyan kijelentéseket, hogy az európai kultúrát meg kell védeni a muzulmánok beáramlásától.

Ezek, valamint a szeptember 15-i határzárat követően csak „röszkei csataként” elhíresült tömegoszlatás képei, a Keleti pályaudvarnál heteken át a földön alvó migránsokról szóló hírek, vagy a röszkei táborban a menekülteknek szendvicseket dobáló rendőrökről készült felvétel mind-mind bejárta a nemzetközi sajtót, így a muzulmán országok médiáját is.


Őket szeretjük, a bevándorlást nem – ezt kell hangsúlyozniuk a nagyköveteknek is


A Külügyminisztérium így még szeptemberben úgy döntött, hogy „egy erőteljes, és proaktív kommunikációba” kezd az érintett országok kormányai, és közvéleménye felé. Egy az érintett országoknak küldött levélben információink szerint Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős külügyi államtitkár, miniszterhelyettes ehhez tizenkét pontos sorvezetővel is szolgált. Eszerint:


01

 A kormány alapelve, hogy a migránsokkal kapcsolatban humanitárius módon lép fel, de a migrációval szemben „önvédelmet” érvényesít. Ugyanakkor együtt érez bárkivel, aki Európába érkezik, tekintet nélkül kulturális hátterére.


02

A nagyköveteknek hangsúlyozniuk kell, hogy Magyarország mindig is nagyra becsülte az iszlám kultúra értékeit és azt, amivel hozzájárultak a világ fejlődéséhez.


03

Magyarországon ezer éve élnek muszlim közösségek, és eddig soha nem volt belső konfliktus velük.


04

Magyarország elítéli azt a „felelőtlen nemzetközi politikát” (itt a szöveg az Egyesült Államok iraki, afganisztáni és szíriai, valamint az EU líbiai beavatkozására utalhat), amely ahhoz vezetett, hogy a Közel-Keleten polgárháborús káosz alakult ki, és emiatt tömegeknek kellett elhagyniuk hazájukat.


05

A körlevél hosszan magyarázza, hogy Magyarországra már több mint 200 ezer menekült érkezett, elsősorban a szerb-magyar zöldhatáron, holott a migránsok a határátkelőhelyeket is használhatták volna. A dokumentum szerint ezért volt szükség a szerb-magyar határzárra is, a „nemzetközi jog kötelezettségei szerint”.


06

Az úgynevezett „röszkei csatával” kapcsolatban Magyar Levente azt írja, az erőszakos cselekmények azért történtek, mert a menekültek nem voltak hajlandóak tudomásul venni a szeptember 15-e után életbe lépett új intézkedéseket (elsősorban azt, hogy a határsértés a kerítésen át bűncselekménnyé vált) és megtámadták a rendőröket.


07

Külön kihangsúlyozandó, hogy a Külügyminisztérium szerint egyetlen Magyarországra érkező menekültnek sem esett semmilyen bántódása, ezt az érintett nagykövetek példaként említhetik a magyar hatóságok magas fokú humanitására és hozzáértésére.


08

Magyarország ettől függetlenül ezek után is megad minden segítséget azoknak, akikről bebizonyosodik, jogosan kértek menekültstátuszt, a kísérő nélküli gyerekekkel pedig külön foglalkoznak, ők automatikusan megkapják ezt. (A körlevél arról nem tesz említést, hogy a magyar hatóságok gyakorlatilag automatikusan utasítják el a menedékkérelmeket, főleg a határzár kialakítása után, a bíróságok pedig ugyanígy hoznak kitiltó ítéleteket illegális határátlépés miatt.)


09

A nagyköveteknek érdemes hangsúlyozniuk, hogy Magyarország a helyzet megoldásának kulcsát abban látja, hogy a szíriai polgárháború menekülthullámától leginkább sújtott három ország, Jordánia, Libanon, Törökország kapjon segítséget a területükön élő sok millió menekült ellátására.


10

A körlevél szerint a rossz uniós politikának köszönhető, hogy Magyarországon úgy haladt keresztül sok ezer migráns, hogy gyakorlatilag semmi nem derült ki, ki a valódi háborús menekült, ki a gazdasági bevándorló és így azt sem lehet tudni, hányan lehetnek közülük szélsőséges szervezetek tagjai. (Arról a belső utasítás nem tesz említést, hogy a kormány heteken keresztül utaztatta a menekülteket a horvát-magyar határról Ausztriába regisztráció nélkül, arra hivatkozva, hogy a horvátok közlése szerint ott már elvégezték ezt az adminisztrációt.)


11

A kommunikációs útmutató szerint éppen a fenti pont miatt vált szükségessé a határzár.12

Végül a nagyköveteknek nem árt hangsúlyozniuk, hogy a kormány következetesen próbál nyitni a keleti országok, így a muzulmán államok felé is.


Magyar Levente információink szerint a fenti pontok mellé még Orbán Viktor szeptember 7-én, a magyar nagyköveteknek tartott éves budapesti értekezleten elmondott beszédét ajánlja figyelembe. Ebben mondta azt a kormányfő, hogy a magyarok „mindig is kedvelték a körúti kebabosokat vagy a szír hentest”, és soha nem volt bajunk az iszlámmal önmagában. A kormányfő ehhez ugyanakkor azt is hozzátette, hogy „ne jöjjenek a menekültek”, mert mi nem akarunk nagy tömegben együtt élni velük.

Korábban egyébként információink szerint a Külügyminisztériumban tervben volt az is, hogy Szijjártó Péter személyesen látogat a térségbe, erre az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egy október 20-án Jordániába szervezett konferenciája adott volna apropót. A magyar diplomácia vezetője Ammanból a libanoni fővárosba, Bejrútba is ellátogatott volna.

A két út azonban a legfrissebb információink szerint elmarad: a külügyminiszter ugyanis ebben az időszakban Ankarába és Moszkvába megy majd. Úgy tudjuk, a kormányban végül úgy döntöttek, utóbbi két látogatás fontosabb a magyar külkapcsolatok szempontjából.