Így lopják el Ronaldo elől a show-t a saját filmjében

Fotó: AFP / GERARD JULIEN

-

Jorge Mendes a focivilág legjobban kereső üzletembere, akit zűrös ügyletei miatt egyre többen kóstolgatnak. Így hát ő a valódi főszereplője a Ronaldóról szóló filmnek, amelyből persze, hogy kiderül, hogy ő a legnagyobb király a világon.


Nehéz vitatkozni azzal az állítással, hogy minél nagyobb sztárok a futballisták, annál unalmasabbak. Ahogyan a fociból pár évtized alatt vagyonokat kereső szuperemberek sportja lett, úgy lettek maguk a játékosok egyre kevésbé érdekesek. Puskásék és külföldi kortársaik ötven-hatvan évvel ezelőtti sztorijaival könyveket lehet megtölteni, és még a közelmúlt sztárjai sem tűntek olyan übermensch robotoknak, mint 21. századi kollégáik. A mai topfutball annyival többet követel már, hogy nem is csoda, hogy korunk világsztárjainak a foci mellett csak a pihenés, a Playstation és a ki tudja, mit tartalmazó sportitalok szürcsölése marad – a legtöbbjük Twittere unalmasabb egy átlagos gimnazistáénál is.

Nem véletlenül panaszolta Tony Pulis, a West Bromwich Albion menedzsere, hogy a mai játékosok még csak nem is beszélgetnek a csapatbuszon, hanem zenét hallgatnak, és közben a telefonjukat nyomkodják – nem is történik velük semmi említésre méltó két meccs között. Profik, rengeteget dolgoznak a sikerért, ami rengeteg lemondással és áldozattal is jár, cserébe a magánélete nem is érdekes a legtöbbjüknek. A legjobbakra ez pedig fokozottan igaz: létezik ember, aki Messivel vagy Ronaldóval akarna leülni sörözni, ha mondjuk nem lehetne velük fociról beszélni?Épp ezért kezdettől fogva lehetetlen feladatnak tűnt egy egész estés filmet megtölteni Cristiano Ronaldo magánéletével, még úgy is, hogy van egy cuki kisfia. A korábban a nagy sikerű Senna-filmet is rendező Asif Kapadia (ő itt most producerként működött közre) stábja is tisztában volt ezzel, ezért amellett, hogy sokat szerepeltették Ronaldo családtagjait, a film főszereplője nem is kizárólag a portugál világklasszis, hiszen valósággal ellopja a show-t előle az ügynöke. Akinek még csak Tim Rothra sincs szüksége, aki a szent életű Sepp Blattert alakította A közös szenvedélyben.

Ha rosszmájúak akarnánk lenni – és Jorge Mendes esetében miért is ne lennénk –, akkor azt is mondhatnánk, hogy Mendes Ronaldót felhasználva csináltatott magáról egy propagandafilmet. De az is lehet, hogy a stáb menet közben rájött, hogy az ügynök Keresztapa-figuráját egyszerűen jobban szereti a kamera, mint a sportolóként zseniális, ám civilben hétköznapi srác Ronaldót. Mindenesetre Mendes – annak ellenére, hogy csak a film 22. percében tűnik fel először – Ronaldóval egyenrangú szereplővé avanzsál, és ez még akkor is túlzásnak tűnik, ha egyébként tudjuk, hogy nemcsak szimplán az ügynöke a játékosnak, hanem amolyan apafigura is az életében.


Kicsoda Jorge Mendes?

A 49 éves portugál játékosügynök diszkótulajdonosból lett a focivilág egyik legnagyobb hatalmú háttérembere (itt egy korábbi cikkünk róla): Ronaldo mellett ő rendelkezik egy sereg világsztár játékjogával Ángel Di Mariától kezdve James Rodriguezen át Diego Costáig, de ő az ügynöke José Mourinhónak is. Egy időben rendszeresen azzal viccelődött a spanyol sajtó, hogy valójában Mendes irányítja a Real Madridot, olyan sok ügyfelét közvetítette már ki nekik, de ez fokozottan igaz a vezető portugál klubokra, illetve a Monacóra és a Valenciára is.

Ha megnézzük az utóbbi évek összes furcsa játékosügyletét a nemzetközi fociban, mindegyikben Mendes keze van: David De Gea ki tudja, milyen okból kútba esett madridi szerződésében is ő húzogathatta a szálakat, mint ahogy a durván túlárazott üzletekből is ő szokott profitálni. Ott van a Manchester City két, elképesztő összegekért vásárolt védője, Mangala és Otamendi. Vagy ott van az ismeretlen francia tinédzserért, Anthony Martialért a Manchester United által kifizetett 36 millió font. Mindegyik üzletet Mendes hozta össze, pedig az se lett volna meglepő, ha bottal hajtják el a United közeléből is, hiszen ő sózta rájuk korábban Di Mariát, Falcaót, Andersont és a világ viccének bizonyult Bebét – méregdrága csőd mindegyik, Mendes viszont remekül keresett rajtuk.

Azt, hogy Mendes idáig juthatott, elsősorban Ronaldónak köszönheti. Ő volt az ügynök első nagy üzlete, amikor 2003-ban eladta a még tinédzser szélsőt a Manchester Unitednak, és erre építette fel a saját birodalmát. És miközben Mendes üzelmeiről egyre több cikk jelenik meg (különös tekintettel a klubok és offshore alapok által közösen tulajdonolt játékosok ügyeire – amely tulajdonlási forma több országban tiltott –, illetve ezeknek a fogadási csalásokkal való lehetséges kapcsolatára), ő maga pedig nemigen szokott nyilatkozni a sajtónak, addig ügyfelei kizárólag a legnagyobb tisztelettel beszélnek róla. És végül is tényleg, ha a gazdag kluboknak belefér, hogy milliókat fizessenek egy-egy üzletért Mendesnek, akkor ez legyen az ő bajuk, nem igaz? Épp ideje volt hát egy filmnek, amely bemutatja Mendest, az Embert, a Barátot és a Mecénást.


De ki a valódi Jorge Mendes?

Ronaldóval nyilvánvalóan más szinten van a kapcsolatuk, mint Mendes többi üzletfelével: az alkoholista apját húszéves korában elveszítő focistának ő jelenti a legfontosabb támaszt. A focistáról azonban a film nem sok újat tud mondani: tudtuk, hogy egyedül neveli a fiát; meg hogy sokat edz, és sok sportkocsija van, és hogy mindennél jobban szeret nyerni. Az sem lehet meglepetés, hogy Ronaldónak akkora egója van, mint ide Lacháza, elég ehhez egyetlen Real Madrid-meccset megnézni. Bár az még tőle is túlzásnak hat, amikor azt mondja, hogy jobban érezné magát a portugál válogatottban, ha lenne még rajta kívül 2-3 Cristiano Ronaldo.

De miután végre megjelenik Mendes, onnantól kezdve alig van olyan jelenet, amelyben ne tűnne fel legalább egy pillanatra, amint fontoskodva telefonálgat a háttérben. Azok a részek pedig, amelyekben ő beszél, messze a legszórakoztatóbb pillanatai a Ronaldo című filmnek. Nézzük meg hát, mit tudhatunk meg belőle a nemzetközi futball egyik legbefolyásosabb emberéről!

1. Az ügynökök Cristiano RonaldójaMiután bemutatják a Szuperügynököt és a madridi luxusvilláját, mindjárt egy maffiafilmben is érezhetjük magunkat, csak éppen nem fenyegetőzik, hanem azt mondja vicces akcentussal, hogy „Na, barátom, holnap végre megnézheted, ahogy a világ legjobb játékosa három gólt lő.” Közvetlenül utána Ronaldo saját magához hasonlítja Mendest. És itt még nincs vége!

2. Ki a legjobb ügynök a világon? Jorge Mendes. Ki a legjobb játékos? Cristiano Ronaldo!Legalábbis januárig! (Akkor lesz az új Aranylabda-szavazás.)

3. Semmi, semmi, de tényleg semmi sem lehetetlen, barátom!A személyiségfejlesztő tréningek területére evezünk, Mendes arról győzköd bennünket, hogy számára semmi sem lehetetlen. (Majd utána sajnálkozások közepette feláll, hogy üdvözölje Rio Ferdinandet.)

4. Nagyszerű emberek vesznek körülA gyerekek által is körülrajongott Mendes figurája már tényleg A közös szenvedélyt idézi.

5. Van, amit még Mendes sem tud elintézniPéldául azt, hogy a portugál válogatott továbbjusson a csoportjából a vébén. Pedig a rossz nyelvek szerint a csapatot is ő állítja össze, annyi ügyfele érintett.

6. Az ifjú Elvis Presley és menedzsere, Parker ezredesEz már tényleg rock and roll. Van olyan ember, aki ezek után nem akar Jorge Mendes lenni?

7. Jorge nélkül sehol sem lennékAz elmaradhatatlan headsettel, miközben Ronaldo arról beszél, hogy mennyi extra motivációt jelent a számára Mendes. Aki közben biztos épp egy újabb sokmilliós bizniszt beszél le telefonon.

8. Tudod te egyáltalán, milyen nap van ma?!Az El Clásico fontosságát mi mással lehetne illusztrálni, mint Mendesszel, akit még aznap sem hagynak békén az ügyfelek?! „Nem fog menni, nem fog menni. Tudod te, milyen nap van ma egyáltalán? A meccs után hívj!” – mondja a telefonba. És utána is róla szól a meccs!

9. Adj egy puszit a keresztapádnak!– Ki fog nyerni?
– A Madrid!
– Mi? A Real Madrid!

10. Oscar-díjat Mendesnek!„A legjobb sportoló, aki valaha volt a világon! Büszke vagyok, hogy mellette állhatok, annyira fantasztikus dolog ez!” – nem véletlenül követel a hallgatóság Oscart a film csúcsjelenetében.

11. Megnyertük az Aranylabdát!És miért pont a legfontosabb pillanatban, az Aranylabda megnyerésekor hiányozna a Különleges Ügynök? Egyáltalán, ki az ott mellette?!