Így lett valóság az amerikai Hírcsárda kamu híréből

Fotó: U.S. Air Force / Senior Airman Julianne Showalter

-

A Haaretz, amely elsőként közölte azt a hírt, hogy Amerika katonai segélycsomagot kínál az iráni atomügyben született megállapodás ellen tiltakozó Izraelnek, lovagiasan elismerte, hogy a The Onion című vicclap egy nappal megelőzte.Ballisztikus rakétákkal nyugtatja meg Amerika az ideges Netanjahut – szólt július 14-én az amerikai The Onion álhírének címe.

Obama katonai fejlesztést ajánl Izraelnek, hogy az lenyelje a számára keserű pirulát jelentő iráni alkut – volt a címe egy nappal később az izraeli Haaretz akkor még exkluzívnak hitt cikkének, amely saját – név nélkül nyilatkozó, de – hivatalos forrására hivatkozott. Az izraeli újság pár nappal később észlelte, hogy nem sikerült elsőnek lennie a hír közlésével. Meglepte, hogy egy vicclap előzte meg, és nem tartja jó jelnek, hogy az élet ilyen tökéletesen másolja a szatirikus fikciót.

Persze a részleteket illetően a két lap cikkeiben voltak különbségek. A vicclapban egy kamu szóvivő azt fejtegette, hogy Bibi (Benjamin Netanjahu közismert beceneve) mindig morcos, amikor Washington szóba áll Iránnal, de néhány tucat rakétával mindig fel lehet vidítani. A Haaretz (valódi) sztorijában azonban Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasította az ajánlatot, mondván, ha elfogadja, azzal hallgatólagosan az Iránnal kötött nemzetközi megállapodásra is áment mond.


Az Izrael által kézzel-lábbal ellenzett megállapodást az iráni atomprogramról immár az ENSZ Biztonsági Tanácsa is egyhangúlag megszavazta. Az Egyesült Államok pedig azóta is igyekszik megbékíteni Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter például Jeruzsálemben tárgyalt vele két órán át. A megbeszélésről hivatalosan nem adtak tájékoztatást, de az izraeli sajtó úgy tudja, Netanjahu várhatóan megpróbálja megakadályozni, hogy az amerikai törvényhozás is elfogadja az egyezményt, Washington pedig valószínűleg továbbra reméli, meggyőzheti Izraelt, hogy fogadja el a felajánlott nagyszabású katonai segélycsomagot, mert az megakadályozhatja a térségben a katonai erőviszonyok felborulását Teherán javára.