Így lett Király Gábor a világ legjobban védő dísznövénykertésze

Fotó: Bongarts / Friedemann Vogel

-

Amíg csapattársai csajoztak, Király Gábor tinédzserként is a szakadó esőben edzett a szombathelyi stadionban – mondta nevelőedzője. A sokadvirágzását élő 39 éves focista április elsején született, le akarta igazolni a Real Madrid, a Milan, az Arsenal és a Manchester United is. Megválasztották a Bundesliga legjobb és a Premier League második legjobb kapusának, ennek ellenére megmaradt ugyanannak a szerény vidéki gyereknek. Honnan jött ez a mackóalsós kapus?


„1976. április 3-án a Haladást fogadtuk a Kaposvárral, 2-0-ra kikaptunk. A meccs után meg akartuk hívni a szombathelyieket egy italra, de sajnos nem tudtak maradni, mert az egyik játékosuknak, Király Ferencnek két napja megszületett a fia, akihez sietniük kellett haza. Ekkor tudtam meg először, hogy él a Földön egy Király Gábor nevű fiatalember” – emlékszik vissza a VS.hu-nak Hegedüs Péter egykori kapus, a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskola szakmai vezetője. Hegedüs egy évvel később, 1977-ben kölcsönbe Szombathelyre került, azóta ott él, és gyakorlatilag neki köszönhetően lett Király Gáborból kapus.


Hegedüsnek köszönhetjük Királyt


„Közel laktunk a pályához, Gábor már az óvodából mindig átjött az edzésekre, gyakran a feleségemmel nézte és a többi gyerekkel ott futkározott a pálya szélén” – mondja Király Ferenc, Király Gábor édesapja, akinek több mint 200 NB I-es meccse van a Haladásban.

„Akkoriban nem úgy zajlott, mint ma, hogy edzés után átszaladtak a játékosok a zuhany alatt, és mentek tovább. Mindig ott maradtunk az edzések után, kijöttek a feleségek, barátnők, gyerekek, családi programok voltak a pályán.


Négy-öt éves lehetett Gábor, amikor először találkoztam vele, de már akkor kitűnt a többi gyerek közül a lelkesedésével.

Aztán elkezdett játszani a serdülőben, hol csatárt játszott, hol kapust. A felnőtt meccsek alatt a kapu mögött labdaszedő volt, állítólag engem nézve döntötte el, hogy kapus lesz” – mondja a legendás 6-3-as meccs napján született Hegedüs. Ezt megerősíti Király Ferenc is: „Hegedűs akkor nagyon nagy ember volt, minden gyerek olyan kapus akart lenni, mint ő.”


Apa és fia


Király Gábor a honlapján így fogalmaz: „1982 márciusában édesapám levitt a Haliba. Szarka Zoltán edzőnél kezdtem el a labdarúgást, abban az időben Hegedüs Péter volt a Haladás kapusa és minden mozdulatomban őt próbáltam utánozni.”


„Nem az én tisztem megítélni, hogy mennyit tanult tőlem, de akik láttak engem is védeni, azok azt mondják, hogy gyakorlatilag egy az egyben ugyanúgy mozog, mint én. A norvégok elleni oslói meccsen is volt egy kifutása, amikor védett egy ziccert,


arra is azt mondták, hogy ugyanolyan volt a mozgása, mint nekem”

– mondja Hegedüs. Az első kesztyűjét is ő hozta neki, 6-7 éves lehetett Király Gábor, amikor még Magyarországon nem nagyon lehetett kisebb méretű kesztyűt kapni. Hegedüs az akkori Jugoszláviában volt kint, amikor Király Ferenc felhívta, és közölte vele, hogy Gábor eldöntötte, kapus lesz. Megkérte, hogy hozzon a fiának egy kesztyűt, Hegedüs pedig felkeresett kint egy sportboltot, és megvette Király Gábor első kapuskesztyűjét.


Király Gábor

Vasárnap Eb-részvételt ünnepelhetett


„Nagy focidinasztiák játszottak akkor a Haladásban, Kulcsár, Halmosi és Király fia is később NB I-es játékos lett – ezt már Bodor Ferenc mondja, Aranytoll-díjas, nyugdíjas újságíró, aki 1972-től 1998-ig vezette a Vas Népe sport rovatát. – Ezek a fiúk fiatalon még a kapuk mögött rohangáltak, és adták vissza labdaszedőként a labdákat. Ha közülük valaki jól rúgott bele, vagy egy-egy félrement lövést szépen elkapott, akkor mindig megkérdeztük, hogy kié az a gyerek. Így tudtam meg először, hogy Király Feri fia az egyik labdaszedő.”

Kiemeli azt, amit Király Ferenc is megerősített, hogy mivel az apa sokat volt távol, főleg az anyja nevelte az egyke Király Gábort. „Irma asszonynak is köszönhető az, hogy Gábor idáig eljutott, hogy ilyen ember lett belőle. Nagyon kemény, határozott nő, aki megkövetelte a fegyelmet, a tisztességet és a pontosságot. Akkoriban még megmondták a gyerekeknek, hogy mikorra kell hazaérni, Gábor egyszer késett el, egyből kapott is egy anyai fülest, utána mindig időben hazaért.”


1860 Muenchen Attends Oktoberfest 2012

Feleségével nagyon fiatalon ismerkedtek meg, ez a kép a 2012-es Oktoberfesten készült


Pedig gyerekként rengeteg sportágat kipróbált, a kislabdadobástól kezdve a kézilabdán át egészen a magasugrásig, tizenévesen 175 centit ugrott, később ezeket a rugókat hasznosítani tudta a kapuban is. Első profi szerződését 1993 novemberében írta alá a Haladáshoz, ugyanebben az évben, 17 évesen megismerkedett későbbi feleségével, Zsanettel. Közben elvégezte a középiskolát, dísznövénykertész lett. 1994 augusztusában bevonult a szombathelyi Határőrséghez, ahol határvadászként egyéves katonai szolgálatot teljesített, mellette a Haladás felnőtt csapatában védett.


Csajozás helyett edzés

Édesapja szerint soha nem volt vele problémájuk, szófogadó gyerek volt, kamaszként egyszer-egyszer kellet ugyan fegyelmezni, de messze nem volt olyan lázadó serdülő, mint kortársai. Hegedüs Péter szerint már 16-17 évesen lehetett rajta látni, hogy egy isten áldotta tehetség. „Persze ez még kevés lett volna, rettentően alázatos volt. Amíg a többiek diszkóba jártak és csajoztak, addig ő inkább edzett. Volt olyan, hogy szakadt az eső, mintha dézsából öntötték volna, és csak mi ketten edzettünk a szombathelyi stadionban. Ez az, ami a mai fiatalokból hiányzik.”


Király Gábor

17 évesen a Haladás junior csapatában Párizsban, a guggoló sorban balról az első (Fotó: kiralysport.hu)


Bodor Ferenc szerint nagyon sokat dobott a pályafutásán egy 1995-ös eset, amikor 19 évesen 10 meccsre eltiltották. „A BVSC-vel játszottunk itthon, és 5-1-re kikaptunk.


Mindenki nagyon pipa volt, Gábor is, és a meccs végén egy kicsit keményebben dobta oda a bírónak a labdát.

A játékvezető ezt úgy vette, mintha hozzávágta volna, bekerült a jegyzőkönyvbe, el is tiltották. Elismerte, hogy hibázott, és kőkeményen dolgozott tovább az edzéseken. Akkor Mihalecz István volt a Haladás edzője, aki miután letelt a tízmeccses eltiltás, azonnal visszatette a kapuba, pedig a helyére beugró Kutasi Csaba nagyszerűen védett. Ott megbicsakolhatott volna a pályafutása, de az akaratereje és Mihalecz döntése ezt nem engedte. Később, amikor Várhidi Péter volt a szövetségi kapitány, évekig nem kapott meghívót a válogatottba, de közel a 40-hez mégis visszaküzdötte magát.”


Hegedüs 1994 és 1997 között a Haladásban a kapusedzője is volt Királynak, de nem csak három évig dolgoztak együtt. Király 1997-ben, 21 évesen került ki Németországba a Herthához, Hegedüs így emlékszik vissza azokra az időkre:


„Éjszakánként gyakran hívott, órákat beszélgettünk,

mindig kérdezte, hogy mi van itthon, elmesélte, hogy vele mi történik odakint, kikérte mindig a véleményemet, hogy mit kellett volna másként csinálnia az előző Bundesliga-meccsen. Úgy volt, hogy második számú kapus lesz Berlinben, de én mondtam neki, hogy meglátod, a nyolcadik fordulóban már te fogsz védeni. Tévedtem, mert már a hetedik meccsen ő került a kapuba a gyengén védő Friedler helyére, és ott is ragadt. Nagyon gyorsan beilleszkedett, ő már akkor irtózatosan profi volt, pillanatok alatt megtanult németül, és a tizedik meccse után már németül nyilatkozott a helyi tévében. Mindenki csodálkozva nézte.”


Fussball: 1. BL 03/04, Hertha BSC Berlin/Trainingslager

A Hertha edzőtáborában, Dárdaival az élen


Király Ferenc szerint is gyorsan beilleszkedett fia, de az elején azért kellett egy kis szülői támogatás, még ha ő nem is kérte. „Volt, hogy beszéltünk telefonon, és hallottam a hangján, hogy nincs jól. Ilyenkor beültünk a feleségemmel az autóba, és meg sem álltunk Berlinig, de ez nem sokszor fordult elő.”

Hegedüs kiemelte, hogy Királynak nagy szerencséje is volt, hiszen szerinte Európa egyik legjobb kapusedzője, Enver Maric foglalkozott vele Berlinben, ő korábban a jugoszláv válogatott kapusa volt, az 1974-es vébén is nagyszerűen védett, tőle rengeteget tanult a magyar válogatott kapus.


FUSSBALL: 1. BL 01/02, HERTHA BSC BERLIN - SV WERDER BREMEN

A dárdais, herthás évek


Az 1998-as év meghatározó volt, márciusában először kapott meghívót a felnőtt válogatottba Bicskei Bertalantól, Ausztria ellen úgy debütált, hogy első labdaérintéséből megfogta Toni Polster büntetőjét. Ebben az évben a Bundesliga legjobb kapusának választották, júliusban meglőtte a hónap gólját kirúgásból a Karlsruhe ellen, a nyáron pedig elvette feleségül menyasszonyát.


1998-at írunk:


Hét rendkívül sikeres évet töltött el a Herthában, 1999-ben bronzérmes lett a csapat a Bundesligában, így a klub történetében először indulhatott a Bajnokok Ligájában, ahol Király 10 meccsen védett, például a Milan elleni idegenbeli 1-1 alkalmával is, ahol kifogta az olasz sztárcsapat játékosainak szemét. A La Gazetta dello Sport olasz napilap a meccs legjobbjának választotta, míg a Bayern München akkori alelnöke, Karl-Heinz Rummenigge a TM3 csatorna élő adásában a következőt mondta: „Király a gólvonalon jobb, mint Oliver Kahn. A kifutásoknál pedig már most Európa legjobbja.”


A milánói 1-1:


Király a honlapján így emlékszik vissza: „Ebben az időben rengeteg csapat (AC Milan, Fiorentina, Chelsea, Arsenal, Real Madrid, Manchester City) környékezett meg, de a Hertha nem kívánt megválni tőlem. A klub azzal indokolta, hogy ha maradok akkor hosszabb távon több bevételt tudok hozni az egyesületnek, mintha eladnának. 2001 januárjában ismét megkörnyékezett az Arsenal és a Manchester City, de klubok ezúttal sem tudtak megegyezni, így nem jött létre az üzlet. Nyáron a Real Madrid szeretett volna második kapusként leszerződtetni, de a Hertha ebbe a vételbe sem ment bele.”


Csapattársak lehettek volna Bierhoff-fal


Hegedüs azt mondja, miután a Milannak nem sikerült leigazolnia Királyt, akkor vitték oda Didát – a sajtóban megjelent hírek szerint a Hertha 7-8 millió euró körül összeget kért volna Királyért, ami rendkívül soknak számított akkoriban egy kapusért –, az Arsenal pedig Jens Lehmann-nal vigasztalódott. „Később a Manchester United is szerződtette volna Edwin van der Sar mögé második számú kapusnak, megkapta volna az FA-kupa- és a Ligakupa-meccseket, de ő védeni akart, ezért hiába fűztem, hogy vágjon bele, nem ment. A nyolcadik fordulóban aztán Van Der Sar megsérült…”

Ekkor már Angliában játszott, a Crystal Palace hozta el Németországból, miután a Hertha anyagi gondok miatt hét év után nem tudott vele szerződést hosszabbítani. Király Angliában is egyből beilleszkedett, bombaformában védett a Palace-ban, amely ugyan kiesett, de őt megválasztották a Premier League második legjobb kapusának a bajnok Chelsea kapusa, Petr Cech mögött. Ian Dowie vezetőedző végig bízott benne, több mint száz meccset játszott a Crystal Palace-ban, de mivel nem sikerült a feljutás, így Dowie-t menesztették, a helyére érkező Peter Taylor pedig egycsapásra kitette a kezdőből. Királyt többször kölcsönadták, elkerült a West Hamhez, az Aston Villához, majd a Burnley-hez igazolt.


Manchester United v Aston Villa

Az Aston Villa kapusaként Ronaldo lövését védi


Hegedüs többször meglátogatta őt Angliában is. „A Crystal Palace és a Burnley is kiutazott edzőtáborba az Egyesült Államokba két-két hétre, de Gábor egyszer sem kapta meg a vízumot, így maradt Angliában.


Mondtam is neki, hogy haver, téged terroristának néznek!

A második csapattal edzett, de a kapusedzője nélkül, ezért meghívott magához, hogy eddzek vele és lakjak nála, ahol a családjával él. Nagyon büszke voltam arra, amikor láttam, hogy milyen körülmények között él, hogy milyen körülmények között edz, tudtam, hogy ezt kőkemény, alázatos munkával teremtette meg magának. Felejthetetlen volt számomra az a kétszer két hét.”

Öt év angol légióskodás (146 meccs) után visszatért Németországba, előbb kölcsönbe a Leverkusenbe igazolt, majd az 1860 Münchenbe szerződött, ahol öt év alatt 168 meccsem védett. Bár a Bayerben egyetlen meccsen sem játszott, de a német kupa döntőjében, a Werder Bremen elleni fináléra a leverkuseni szurkolók egy 50 fős csoportja az ő tiszteletére szürke mackónadrágban jelent meg. Tízből kilenc olvasónknak most biztosan újat mondunk: január 21-én van a melegítőnadrág-világnap. Müncheni időszakában ezen a napon a TagesZeitung német lap is megemlékezett róla: „Münchenben csak egy ember van, aki megtestesíti ennek a lényegét, az pedig Király Gábor.”


FUSSBALL/SV BABELSBERG - HERTHA BSC BERLIN 1:2

Imádták Németországban - ez a kép még a berlini időszakában készült


Egy gyors fulhami kitérő után idén hazatért Szombathelyre, és már akkor jelezte, hogy nem levezetni jön az NB I-be, amit nem csak a válogatottban mutatott teljesítménye igazol. „A Haladás a 24 pontjából legalább hetet neki köszönhet – mondja Bodor Ferenc. – Egészen hihetetlen az az akarat, amivel ő rendelkezik, mindemellett még mindig elképesztően alázatos. A Haladásban Jakab Csaba a kapusedzője, és bár minden tiszteletem az övé, de


ma Magyarországon melyik kapusedző tud valami újat mondani Király Gábornak?

Ennek ellenére Gábor ugyanúgy zokszó nélkül mindent megcsinál az edzéseken, amit Jakab Csaba kér tőle, mintha azt Buffon mondaná. Fantasztikus eredményei ellenére megmaradt ugyanannak a szerény vidéki srácnak, aki volt, és ez a nyilatkozataiban is visszaköszön. De amikor még légióskodott, és néha hazajött Szombathelyre, akkor is rengetegen megállították az utcán, ő pedig kezet fogott mindenkivel, elbeszélgetett velük, legyen az idős néni vagy egy fiatal srác, mindenkihez volt egy jó szava. Őt így nevelték, ezek mentén a komoly értékek mentén.”


magyar válogatott, 2003

A 2003-as magyar válogatottban


Király Gábor egy róla elnevezett kapusiskolát is üzemeltet Szombathelyen, ahol többek között mentora, Hegedüs Péter is dolgozik, egykori edzője szerint ezt is lelkiismeretesen végzi. „Kötöttünk egy szerződést egy megyei csapattal, a Jánosházával, ahol rendszeresen tartunk kapusedzéseket. 30-40 km-es körzetből érkeznek ilyenkor kapusok, legutóbb múlt pénteken 13-an voltunk. Ekkor készülődött a hazaútra a válogatott Oslóból, ahonnan felhívott Gábor, hogy van egy szemüveges kapus, Danika, aki ott lesz az edzésen, és külön figyeljek rá, nézzem meg, hogyan vetődik stb. Azt sem értettem, hogy a visszavágót lefújták este 11 előtt, 11-kor már nyilatkozott a sajtónak, negyed 12-kor pedig már válaszolt az SMS-emre, miközben nyilván ezer más dolga volt. Egészen hihetetlen, hogy mindenre van energiája, nem tudom, hogyan csinálja.”


A szombathelyiek véleménye Királyról:


Hegedüs szerint Király közel a 40-hez is csattanós választ adott a kritikusainak, akik korábban leírták őt. „Csak az a furcsa, hogy akik az elmúlt években olyanokat mondtak róla, hogy már kiöregedett, és abba kellene hagynia, most azok napi kapcsolatba kerültek vele, és jó magyar szokásként próbálnak smúzolni vele. Az tény, hogy szerencséje is volt, hogy Dárdai Pál lett a kapitány, ugyanis Pali ismerte őt, tudta, hogy mit várhat tőle, és Bernd Storckkal is együtt dolgozott Németországban, ezért ő is bízott benne. Tudták, hogy ha hibázik is, akkor egyik napról a másikra fel tud állni, mert vérprofi, és ezt a görögök elleni meccs után a két pótselejtezőn bizonyította is. Jövőre már 40 éves lesz, de ha marad ugyanez a stáb a válogatottnál, akkor nem kérdés, hogy kinek a nevével fog kezdődni az Európa-bajnokságon a magyar csapat.”


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!