Így lett Abdelhamid Abaaoud Európa Oszama bin Ladenje

Fotó: MTI/AP/Militant / Uncredited

-

Sok minden még mindig rejtély, mindenesetre egyre többet lehet tudni róla. Például azt is, hogy az év elején szerencsésen megúszott egy belgiumi terrorellenes akciót, amelyben két társát lelőtték. És arról is egyre több minden derül ki, hogyan vezetett útja az Iszlám Államhoz és a párizsi támadássorozathoz, amely után nem sikerült megszöknie, de élve nem adta meg magát.


Ujjlenyomata alapján azonosították a 27 éves terroristát, Abdelhamid Abaaoudot, aki alig két éve csatlakozott az Iszlám Államhoz, de már az egyik legveszélyesebbként tartották számon a nyugati terrorelhárítók. Csoda, hogy ujjlenyomatot tudtak tőle venni a rendőrök, miután szerdán összesen 5000 töltényt lőttek ki a lakásra, ahol bujkált. Két társa is meghalt, az unokatestvéreként emlegetett Hasna Aitboulachen és egy másik ember, akiről először csak annyit közöltek, valószínűleg férfi, de azóta kiderült, ő is egy nő volt, bár még nem sikerült azonosítani. Ráadásul nem Aitboulachen – mint először hitték –, hanem ő robbantotta fel magát a testére szerelt szerkezettel, így ő vonul be a történelembe Európa első női dzsihadista öngyilkos terroristájaként.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közlése szerint Abaaoudnak az idén tavasz óta meghiúsított hat franciaországi terrorcselekményből négyhez lehetett köze. A 130 halálos (nem hivatalosan 133) áldozatot követelő párizsi mészárlás előtt részt vett egy villejuifi templom elleni robbantás és a Thalys vonaton végrehajtott – végül két civil utas fellépése nyomán meghiúsult – támadás előkészítésében is. De nem csak meghiúsított esetekkel hozzák összefüggésbe: kapcsolatban állt azzal a terroristával, aki tavaly a brüsszeli zsidó múzeumnál agyonlőtt négy embert.


A hatóságok szerint ők a párizsi tömeggyilkosok


Abaaoud családi háttere nem olyan, amilyenből a közhiedelem szerint egyenes út vezet az Iszlám Államhoz. Szülei Marokkóból költöztek át Belgiumba még a hetvenes években, Abaaoud 1987-ben már ott született. Noha a zsúfolt és viszonylag szegény, többségében muszlimok lakta és az utóbbi időben egyre inkább a szélsőséges szalafista (a világi államot elutasító, az iszlám jog – a saría – alapján működő állam kiépítésére törekvő irányzat) eszmék fészkének számító brüsszeli városrészben, Molenbeekben laktak, az apa textilkereskedésének köszönhetően elég jól éltek. Abaaoudot még egy brüsszeli katolikus elit magániskolába (Collège Saint-Pierre d’Uccle) is beíratták. Egy iskolatársa úgy emlékszik, a fiú eléggé közkedvelt volt, mindenkivel jóban volt, azonban nem húzta sokáig, rossz magatartása és eredményei miatt még az év vége előtt el kellett hagynia az iskolát.

Majd tovább züllött, kisebb bűncselekmények kötődtek a nevéhez, és ekkor ismerkedett meg az Abdeslam fivérekkel, akik közül Ibrahim a párizsi támadásnál felrobbantotta magát, Salah pedig szökésben van. Abaaoud rövid ideig börtönben is ült – Salah Abdeslammal együtt –, lakóhelyének környékén drogdílerként ismerték.

Aztán nagyon vallásos lett, és Szíriába utazott 2014 elején, ami családját őszintén meglepte és meg is rémítette. Nem egyenesen Belgiumból utazott a Közel-Keletre, hanem a kölni repülőtérről, ekkor figyeltek fel rá a hatóságok. Miután kiérkezett, az Iszlám Állam több hátborzongató propagandavideójában is szerepelt, az egyikben azt mondta: „Egész életemben a muszlimok folyó vérét láttam, imádkozom Istenhez, hogy törje el azoknak a gerincét, akik ellene vannak.”


„Van még merszetek muszlimnak hívni magatokat?” – egy toborzóvideó


Szíriában a háború emírje lett, ami a Wall Street Journal szerint nagyon magas rang egy olyannak, aki Európából érkezett. Később már a harcosok kiképzésében is részt vett, toborzott is, a Paris Match pedig egy olyan videót is talált, amelyben holttesteket húz a földön. Ekkor már európai és nemzetközi elfogatóparancs volt ellene, miután Belgiumban távollétében 20 év börtönre ítélték, amiért terrorcselekményekhez toborzott.

Abaaoud rekrutálta a valószínűleg legfiatalabb európai dzsihadistát is. 2014-ben ugyanis magához hívta öccsét is Szíriába, az akkor még csak 13 éves Younes-t. A fiú feltűnés nélkül elért Szíriába.

Apjuk, Omar azóta nem tudta elérni őket. „Tönkretette a családunkat. Soha nem akarom még egyszer látni” – mondta nagyobbik fiáról még a saint-denis-i történések előtt. Nővérük, Yasmina pedig hozzátette a New York Times újságírójának:


Imádkozunk azért, hogy Abdelhamid haljon már meg végre.

Imáik valóra váltak. Abaaoud halála után apja ügyvédjén keresztül üzente: szerette volna, ha élve kapják el a fiát, akkor talán megérthetnék „hogyan sodródhatott idáig”. Azt viszont nem kérte, hogy eltemethesse, csak a kisebbik fiáról szeretne valamit tudni a francia hatóságok segítségével.

Abdelhamid Abaaoud később visszatért Belgiumba, kimondottan azzal a céllal, hogy terrorcselekményeket kövessen el, megbosszulandó, hogy Belgium is részt vesz az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban.

A terrorelhárítók ekkor rá is találták, pontosabban lehallgatták a telefonját, miután Görögországból hívásokat kezdeményezett Belgiumba, Verviers-be. Kiderült, hogy a férfi összekötőként dolgozik az Európában dolgozó harcosok és az Iszlám Állam központja között. A hívások alapján tudták meg a hatóságok azt is, hogy egy hatalmas támadásra készülnek Verviers-ből kiindulva. A város Molenbeekhez hasonlóan szebb napokat látott ipari település, sok bevándorlóval és kevés munkahellyel.

A belga terrorelhárítás azonnal megrohamozta a háromemeletes házat, amelyből két emeletet Abaaoud és harcostársai béreltek ki pár héttel korábban. Két gyanúsítottat a belga kommandósok megöltek, Abaaoud viszont nem volt ott a robbanóanyagokkal és automata lőfegyverekkel teli házban.


A verviers-i razzia után


A január 15-i razzia egyébként annyira titkos volt, hogy abba még Verviers polgármesterét és rendőrkapitányát se avatták be a terrorelhárítók. A városvezető, Marc Elsen később úgy nyilatkozott, hogy csak előtte 15 perccel hívták fel, mondván, „nagyszabású műveletet” hajtanak végre irodájától pár száz méterre. „Aztán hallottam a lövöldözést, olyan volt, mintha nehéztüzérséget vetettek volna be.”

Abaaoud ezután visszatért Szíriába, interjút is készített vele Verviers-ről a Dabiq, az Iszlám Állam propagandamagazinja. Elmondta, két társa felkészülten várta a rendőröket, de utóbbiak túlerőben voltak, több mint 150-en Franciaországból és Belgiumból. A belga hatóságok ezt cáfolták, mondván, csak belga erők vettek részt a műveletben.Abaaoud megalázó személyes vereségként élhette meg, hogy Verviers miatt lőttek tervezett terrorakciójának. Ezt tetézte, hogy egy rivális, az al-Kaidához köthető jemeni terrorista csoportnak pár nappal korábban viszont sikerült végrehajtania a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merényletet. A párizsi kóser szupermarket elleni akciót már az Iszlám Államhoz kötötték ugyan, de az inkább egy „magányos farkas” támadása volt, vagyis nem a terrorszervezet központjának hozott „dicsőséget”.

Az Iszlám Államon belül is érték kritikák emiatt. Abu Muhammad al-Adnani al-Shami, a terrorszervezet hivatalos szóvivője és a szíriai hadműveletek vezetője, ha nem is mondta ki Abaaoud nevét, de utalt arra, hogy nem elégedettek azzal, ami Európában történik. Egy videóban úgy nyilatkozott, hogy ha valakinek van arra bármilyen lehetősége, hogy kiontsa egy keresztény életét, akkor tegye meg, ha nem, akkor meg lesz átkozva.

Mindez ugyanakkor ösztönözhette is Abaaoudot, hogy szervezzen meg és hajtson végre egy a Charliee Hebdo elleninél is látványosabb támadást, olyat, mint a múlt heti párizsi mészárlás volt – emelte ki a New York Times.


párizs, terrortámadás, bataclan


Abaaoud a módszereit is finomította, nem használt többé telefont, vagy legalábbis nem olyat, amelyet lehallgathattak volna a nyugat-európai titkosszolgálatok. Abaaoudék állítólag titkosított kommunikációs csatornák használatára álltak át, bár a jelek szerint mégis egy telefon okozhatta a vesztét: a Párizsban megtámadott Bataclan koncertteremtől nem messze, egy kukában találtak egy telefont, amelyet az egyik terrorista dobott bele, még mielőtt támadtak volna. Ennek alapján találták meg Abaaoud rejtekhelyét is.

Abaaoud a múlt hét pénteki vérengzéssel végre elérte célját, hírnevet szerzett. Manuel Valls francia miniszterelnök egyik nyilatkozatában azt mondta róla, ő az „egyik agy”, aki kitervelte a támadást, amelyhez hasonlót Párizsnak a II. világháború óta nem kellett elszenvednie.

Az még a mai napig nem derült ki, hogy hol volt a verviers-i razzia idején. A Dabiqnak azt mondta, valahol Belgiumon belül, majd sikerült elmenekülnie Szíriába. Egy belga rendőr megállította ugyan, de valahogy nem ismerte fel, pedig a tévéktől az újságokon keresztül minden az ő képével volt tele. A rendőr előbb össze akarta hasonlítani azzal a képpel, amelyet kapott, de végül inkább elengedte azzal, hogy egyáltalán nem is hasonlít rá – idézte Abaaoud sztoriját az Atlantic.

A belga hatóságok szerint viszont nem biztos, hogy ez a történet valóban így zajlott, mert Abaaoud nem sokkal a razzia előtt még Görögországból telefonált. A legutolsó, amit tudni véltek róla, hogy Szíriában van, és nem is értesültek arról, hogy visszatért Európába.


terrortámadás, Párizs, terrorizmus, Abdelhamid Abaaoud feltételezett szervező


Ahhoz, hogy Saint-Denis-ben megtalálják, a marokkói titkosszolgálat segítsége is kellett, állítja a BBC, később pedig az is kiderült, hogy nem a később rommá lőtt házból követte a múlt pénteki vérengzést, ugyanis a merényletsorozat idején lefilmezte a metró egyik kamerája, nem messze attól a helytől, ahol megtalálták a terroristák által használt Seatot. Most már a francia hatóságok is úgy gondolják, hogy tevőlegesen is részt vett az akcióban, bár az még nem világos, pontosan hogyan.