Így lehet olcsó a ruha

-

A százmilliós tételben szállított árunak alig egy százalékát vallotta be a kamionos cég. Az adóhivatal a tavaly januárban bevezetett ellenőrzőrendszernek, az EKÁER-nek köszönheti a fogást.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint a szállítmányozó projektcég vélhetően más társaságok részére végzett az Európai Unión belül árubeszerzést és értékesítést. Az adatok elemzése alapján azonban gyanús lett a vállalkozás, ezért a NAV a helyszíni ellenőrzés mellett döntött. Az akcióban három kamionnyi ruhát foglaltak le 117 millió forint értékben.

Mint kiderült, a lebukott társaság szerepe kizárólag az áru elosztása volt, így biztosítva azon adóalanyok névtelenségét, akik a termékeket tőle ténylegesen beszerezték, és ezzel kerülték ki az áfa-bevallási és áfa-fizetési kötelezettséget.

Az adóellenőrök folyamatosan figyelték a társaság szállítmányainak útját. Az alig pár óra leforgása alatt végrehajtott akció során bebizonyosodott, hogy a lefoglalt árukat kamiononként átlagosan 1,5 millió forint összegben jelentették be, azonban ennél lényegesen nagyobb értékük volt, elérte a 117 millió forintot.