Így küzdene a terrorizmus ellen Merkel

Fotó: DPA / KAY NIETFELD

-

A G20 tagjai egyetértenek abban, hogy nemcsak katonai úton, hanem több intézkedés kombinációjával kell fellépni a terrorizmus ellen - közölte Angela Merkel német kancellár a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport törökországi találkozóján, hétfőn.


Merkel azt mondta, hogy ezen intézkedések között helye van a hírszerzési együttműködésnek és az információk megosztásának, valamint az online kommunikáció megfigyelésének is. A találkozón sokan azt is "hangsúlyozták, és ez a pénzpiacokhoz is kapcsolódik, hogy meg kell akadályozni a terroristák pénzhez jutását" - közölte a német kancellár.


Ez utóbbi célt a G20-találkozó zárónyilatkozata is kiemelte. A csoport tagjai megállapodtak abban, hogy együttműködnek a terroristák finanszírozási csatornáinak lezárásában és a szélsőségesek szabad mozgásának korlátozásában. A konfliktuszónából hazatérni próbáló külföldi dzsihadisták lefülelése érdekében javítani fogják a határok védelmét, emellett pedig erősítik a nemzetközi légi forgalom biztonságát, és az interneten a korábbinál keményebben fellépnek a terrorista propagandával szemben - áll a nyilatkozatban.

Merkel sajtótájékoztatóján azt is elmondta: bízik abban, hogy a Bécsben folyó diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően politikai megoldás születhet és fegyvernyugvás léphet életbe Szíriában. Azt nem zárta ki, hogy a német hadsereg nagyobb szerepet vállaljon az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban, bár azt is leszögezte, hogy erről konkrétan egyelőre nincs szó.

A párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.