Így kezelné az Európai Bizottság a migrációs hullámot

Fotó: AFP / GABRIEL BOUYS

-

Egyebek között a Földközi-tengeren bekövetkezett tragédiák hatására az Európai Bizottság (EB) szerdán javaslatcsomagot terjesztett elő a migrációs hullám kezelésére. A terv részeként megerősítenék a tengeri jelenlétet és több tízmillió euróval támogatnák a bevándorlók által leginkább érintett tagállamokat.


Frans Timmermans, az EB első alelnöke ezzel kapcsolatos közleményében hangoztatta, hogy az európaiakat megrázták a földközi-tengeri halálesetek, és az európai intézményeknek fel kell lépniük a további ilyen menekülttragédiák megakadályozása érdekében. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a témáról tartott sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a javasolt intézkedésekkel az EU bebizonyítja, képes meghallani a háborúk, az üldöztetés és a nyomor elől menekülők kérését.


„A migráció az összes tagállam közös felelőssége, és most minden tagállamhoz szól a felhívás, hogy járuljon hozzá ennek a történelmi léptékű kihívásnak a megválaszolásához" - fogalmazott Mogherini.

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős EU-biztos közölte, hogy a javasolt stratégia támogatást nyújt a migráció elsődleges célországainak, például az uniós határvédelmi támogató ügynökség, a Frontex által összehangolt módon megerősített tengeri jelenléttel. A növekvő migrációs nyomásnak kitett tagállamoknak 60 millió eurós sürgősségi támogatást szánnak, valamint olyan cselekvési tervet dolgoznak ki, amely elsődleges célja a kiszolgáltatott migránsokon nyerészkedő és azokat kihasználó csempészhálózatok felszámolása

A javaslatcsomag egyebek közt tartalmazza azt, hogy a Triton és Poszeidón tengeri műveletekhez eredetileg rendelt kapacitást és eszközöket meg kell háromszorozni 2015-ben és 2016-ban. A idei évre az uniós költségvetés módosításával összesen 80 millió eurót szánnak ilyen célra.


A terv vázlatos ismertetője a Facebookon

Full resolution available here:http://europa.eu/!Dk39bU

Posted by European Commission on 2015. május 13.

Az Európai Bizottság javasolja azt is, hogy most első alkalommal éljenek az EU működéséről szóló alapszerződésben megteremtett lehetőséggel, amely az úgynevezett vészhelyzeti mechanizmus aktiválásáról szól azon tagállamok támogatása érdekében, amelyek migránsok hirtelen beáramlásával szembesülnek.

E hónap végéig a brüsszeli bizottság a tagországok közötti átmeneti jellegű elosztási mechanizmusra tesz majd javaslatot, amely az unión belül egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személyekre vonatkozik majd. Azt a javaslatot, amely a tömeges beáramlás miatt kialakult szükséghelyzetben az áthelyezésre irányuló állandó jellegű uniós rendszerre vonatkozna, ezt követően fogják előterjeszteni.

A tervek szerint május végéig olyan javaslatot nyújtanak be az unión belüli áttelepítési programra, amely valamennyi tagállamra elosztva összesen 20 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerülő, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy számára teszi majd lehetővé a letelepedést. E program számára az unió idén és jövőre 50 millió euró kiegészítő támogatást biztosít.

Ezzel kapcsolatban a brüsszeli székhelyű uniós intézményben hangsúlyozzák, hogy elsődleges cél a közös európai menekültügyi rendszer teljes mértékű, koherens végrehajtásának biztosítása, mindenekelőtt a migránsok szisztematikus azonosításával és az ujjlenyomatvétel elősegítésével. Erőfeszítéseket kell tenni a visszaélések csökkentése érdekében, ami a menekültügyi eljárásról szóló irányelven belül a biztonságos származási országra vonatkozó rendelkezések megerősítésével érhető el. Kilátásba helyezte az Európai Bizottság azt is, hogy jövőre esetleg felülvizsgálnák az úgynevezett dublini rendeletet, amelynek az az alaptétele, hogy minden menedékkérelmet abban az uniós tagországban kell elbírálni, ahol a menedékkérő először az unió területére lépett.

A javaslatcsomaghoz minden egyes uniós tagországra lebontva finanszírozási mellékletet is csatoltak. Eszerint Magyarország a 2014 és 2020 közötti középtávú uniós költségvetési időszakban az uniós belbiztonsági alapból - határvédelmi és vízumügyi célokra - 23 millió 713 ezer euró, a menekültügyi, migrációs és integrációs alapból pedig 40 millió 829 ezer euró támogatáshoz jut.

Brüsszelben magyarországi sikerprojektként tartják számon a tavalyi kapacitásbővítést a menedékkérők befogadása és a humán erőforrás terén, aminek 1 millió 347 ezer eurós költségvetéséből 1 millió 212 ezer eurót állt az unió, valamint a 2008 és 2010 között megvalósított, Bevándorlási összekötő tisztviselő című projektet, amelynek 1 millió 118 ezer eurós költségéből 838 ezer eurót fizetett az EU.