Így keverheti meg a foci-vb-t az orosz agresszió

-

HÁTTÉR

Az ukrajnai orosz katonai akció a vb-re készülő focivilágot is megkavarhatja. A FIFA ugyanis könnyen belekerülhet az UEFA helyzetébe, mely 1992-ben végül kénytelen volt kizárni Jugoszláviát az Európa-bajnokságról.


Cikkünk megjelenéséig a svéd futballszövetségtől nem reagáltak arra a kérdésünkre, hogy számolnak-e ezzel a lehetőséggel, de elvileg előfordulhat, hogy a kizárt oroszok helyett ők lesznek ott a brazíliai vb-n. Ibrahimovicékat ugyanis a csoportkörben az oroszok mögött másodikként zárt Portugália verte ki a vb-pótselejtezőn. A svéd remények egyelőre halványnak tűnnek, miután az ukrajnai hírek képlékeny helyzetet mutatnak, és a nemzetközi válaszlépések is inkább csak az ötletek szintjén tartanak. Mindenesetre biztató lehet számukra az EU-hoz delegált ukrán nagykövet nyilatkozata, miszerint egyetlen szankciót erőltetnek majd, ha Moszkva nem hátrál meg: zárják ki Oroszországot a nyári foci-vb-ről.


A bizonytalanság ellenére érdemes felidézni a beugró Dánia Eb-győzelmével végződő 1992-es szankciót, a jugoszlávok esetéből ugyanis leszűrhető, hogy mikortól lehet komolyan számolni az orosz kizárással. A jugoszláv futball az ország bomlása ellenére csúcson pörgött akkoriban, a Crvena Zvezda 1991-ben megnyerte a BEK-et, a Szinisa Mihajlovics, Predrag Mijatovics és Dejan Szavicsevics fémjelezte válogatott pedig nyolcból hét meccset megnyerve első lett az Eb-selejtezőcsoportjában. Az 1991-ben kitört polgárháború azonban súlyos helyzetbe hozta az ottani focit: a tízezrek életét követelő boszniai vérengzések miatt már a vb-csoportok decemberi sorsolásánál szóba került Jugoszlávia kizárása. Az UEFA ekkor érdekes kötéltáncba kezdett, és bár januártól kezdve ígérgette a dánoknak, hogy időben jelezni fogja, ha kizárják Jugoszláviát, sem a januári, sem az áprilisi határidőre nem született meg a döntés. A halogatás odáig ment, hogy Lennart Johansson végül csak május 29-én jelentette be, hogy Jugoszlávia indulhat a 12 nappal később rajtoló Eb-n.


Az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) azonban május 30-án felülírta a tervet a Szerbia és Montenegró ellen hozott sportot is magába foglaló bojkottjával. Erre hivatkozva az UEFA másnap kizárta a jugoszlávokat. A szankció még évekig érvényben maradt, és Kis-Jugoszlávia csak az 1998-as vb-selejtezőkön térhetett vissza Európába. Az ENSZ BT a mostani történet mellett sem ment el szó nélkül, a szervezet múlt szombati ülésén Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár követelte Ukrajna függetlenségének tiszteletben tartását, ez azonban még messze van az 1992-es szankciótól. Ráadásul itt azzal is kell számolni, hogy az oroszoknak vétójoga van a BT-ben. A politikai elemzések sem várnak egyelőre efféle lépést, a legsúlyosabb diplomáciai következmény jelen állás szerint az lehet, hogy a nyugati hatalmak kizárják Oroszországot a legnagyobb ipari gazdaságok alkotta G8-csoportból.


A vb rajtjáig levő három hónap azonban még rengeteg fejleményt hozhat, elég csak az orosz ultimátumról szóló hétfő esti hírre gondolni. Pár történelmi töréspontra alapozva, az ukrajnai orosz hadmozdulatokhoz hasonlóan vér nélküli agressziót vizionálva sikerült megalkotnunk a mi sikertörténetünket, és 28 év után világversenyre juttattuk a magyar válogatottat. Forgatókönyvünk szerint az egyre agresszívebb oroszok végül mégiscsak belesodródnak a kizárásba, ám a megkergülő Európában a vb-beugrásra jogosult országok is hibát hibára halmoznak. A románok nekiugranak Moldovának, amin a magukat a Krímért kárpótolni vágyó ukránokkal marakodnak, mindkét országot kizárja a FIFA. A svédek a Kijevi Ruszra hivatkozva területi követeléssel lépnek fel Kijev környékén, és háborúba keverednek Ukrajnával és Oroszországgal, ezzel Ibráék is kihullanak. pinter_3 Remek forgatókönyv! Dánia megszállja a Grönlandot, Feröert és a Shetland-szigeteket lerohanó Izlandot, illetve megpróbálja elfoglalni a keleti fronton háborúzó Svédországot. Ausztria és Szerbia a fennmaradó vb-részvételért üzen hadat egymásnak. Mindannyian elbuknak az ENSZ és a FIFA szigora miatt, így a pótselejtező vesztesei, és a magyaroktól jobban teljesítő csoportharmadikok is kiesnek. Május 6-án, egy hónappal a rajt előtt Csányi Sándor MLSZ-elnököt telefonon értesíti a nemzetközi szövetség, hogy Magyarországnak kell beugrania a brazíliai tornára.