Így készül Vona a kormányzásra

Forrás: Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

A Jobbik kormányzóképességét hangsúlyozta Vona Gábor szombaton a Budapesti Kongresszusi Központban, pártja 12. kongresszusán.


„Minden egyes reggel úgy kelünk, hogy kormányra készülünk” – mondta a Jobbik elnöke. Vona Gábor szerint már Orbán Viktor kormányfő is elismerte pénteki értékelésében, hogy a Fideszt kihívó ellenzéki vezető erő a Jobbik. Vona azt mondta, hogy 2018-ban a Fidesz és a Jobbik közt választanak majd az emberek.

Állítja, nem becsüli le a baloldalt, de azt látni kell, hogy hosszú ideje tartós szétesettségben és akut programhiányban szenved. A győzelemhez határozott program és nyugodt erő kell – szögezte le.Úgy vélte, Magyarországot a 20. századba köti a Fidesz és az MSZP, valamint kettejük meddő harca, miközben már a 21. században élünk. Vona Gábor szerint ebből a 20. századi helyzetből a Jobbiknak kell kimozdítania az országot, az embereknek meg kell mutatniuk a valódi törésvonalakat, amelyek nem a jobb- és baloldal között vannak, hanem a 20. és a 21. század között.


Aki náci romantikára vágyik, (...) annak nincs helye ebben a pártban, az eltévesztette a házszámot

– fogalmazott. Hozzátette: azokat a vadhajtásokat is le fogja nyesni, amelyek egy egyre népszerűbbé váló párt esetén a megjelenő szerencselovagokat jelentik.


A Jobbik néppárti jövőjét egy gyümölcsfához hasonlította, amelynek gyökere van, ez táplál mindent, de a gyümölcsöt mindenkinek termi. Hozzátette: nem akar mindenkit rábeszélni arra, hogy nemzeti radikális legyen, de arról meg akarja győzni az embereket, hogy a gyümölcs az övéké is.


Vona Gábor szerint a kormánypárt is érzi a saját erőtlenségét, ezért hazudni, csúsztatni próbál velük kapcsolatban. Erre példaként említette Orbán Viktor pénteki beszédét, amelyben szerinte a kormányfő valótlanságot állított, pártja ugyanis nem akarja kivezetni Magyarországot Európából, hanem – ahogy azt korábban is hangsúlyozták – ők az uniós csatlakozási szerződés módosítását, jobb feltételek elérését szeretnék.

Arra is kitért, hogy jövőre tisztújítás lesz a Jobbikban, programbeszédében azt fogja képviselni, amit a mostani kongresszuson elmondott. Önmagáról azt mondta: pártjában neki van a legjobb szimata, megérzi, hogy merre, hogyan érdemes továbblépni, és érzi, hogy most jó és helyes úton járnak.