Így került Star Wars-utalás az őslénytanba

-

Furcsa külsejű, Amidalára emlékeztető prehisztorikus teremtmény megkövesedett maradványaira bukkantak kutatók a spanyolországi Cuenca tartományban. Hivatalos neve is tartalmazza az utalást Natalie Portman által alakított királynőre.


A szakemberek a Xenokeryx amidalae, vagyis Amidala különös szarva nevet adták az állatnak, mivel a feje tetején található három szarv közül a legnagyobb "kísértetiesen hasonlít ahhoz a frizurához, amelyet Amidala viselt a Csillagok háborúja első epizódjában, amikor szülőbolygója, a Naboo királynője volt". A kutatók egy felnőtt és két fiatal példány fosszíliáit tárták fel.

A madridi Nemzeti Természettörténeti Múzeum paleontológusaként dolgozó Israel Sanchez szerint a Xenokeryx egy nagyjából szarvasméretű növényevő volt. A hímeknek a szemük felett - a zsiráfokhoz hasonlóan - két kisebb, a fejük tetején egy nagyobb, t betűre emlékeztető szarvuk volt. A szájuk felső részéből agyarszerű fogak lógtak ki, amelyek feltehetőleg fajtársaik megfélemlítésére, illetve lenyűgözésére szolgáltak.

A PLOS ONE című folyóiratban közölt eredmények szerint a nőstényeknek sem szarvuk, sem agyaruk nem volt.

A nagyjából 15 millió évvel ezelőtt, a mai Európa területén élt Xenokeryx a fűvel borított, folyókban gazdag meleg környezetet szerette. Az orrszarvúk, korai elefántok, szarvasok, lovak, krokodilok és a mára kipusztult "medvekutyák" (Amphicyonidae) társaságában élt teremtmény valószínűleg levelekkel, gyümölccsel és gyökerekkel táplálkozott.

A kérődzők egy már kihalt csoportjába tartozó Xenokeryx ma élő legközelebbi rokonai az afrikai zsiráfok és okapik, habár a prehisztorikus lénynek nem volt hosszú nyaka.