Így kényeztet az Iszlám Állam, mielőtt a biztos halálba küld

Fotó: MTI/EPA / Gulamullah Habibi

-

Busás fizetés, ingyenes lakhatás és egészségügyi ellátás, külföldi gyógykezelés, és még a közigazgatás is példásan működik, ha meg kell találni egy elkeveredett laptopot. A kivégzéshez persze már a gyanú is elég, a katonákat pedig egyszerű ágyútölteléknek használják. Az Iszlám Állam egy kiugrott tagja ugyanakkor azt állítja, hogy már a terrorszervezetben is megjelentek a bomlás jelei.


A Daily Beast négyrészes interjút közölt az Iszlám Állam egy korábbi tagjával. Az álnéven, Abu Kaledként emlegetett férfi 2014. október 29-én csatlakozott a terrorszervezethez, mert úgy gondolta, hogy létrejött egy világszintű összeesküvés Amerika, Oroszország és Irán között arra, hogyan tartsák Aszad elnököt hatalmon Szíriában.

Abu Kaled a szervezet katonáinak kiképzésével és külföldön végrehajtott „hadműveletek” megszervezésével foglalkozott, mielőtt otthagyta volna az Iszlám Államot.

Pontosabban megszökött tőle, hiszen a terrorszervezetből nem lehet csak úgy kilépni – ő az Iszlám Állam szemében már hitetlennek számít, akit a dezertálásért halállal kell büntetni. Ennek ellenére nem menekült messzire, és nem is tervezi elhagyni a régiót, inkább szervezett egy kisebb zsoldoshadsereget, és harcolni kezdett korábbi társai ellen. Abu Kaled három napon keresztül beszélgetett a Daily Beast újságírójával, ebből válogattuk ki a legérdekesebb részleteket.HOGYAN KELL GYŰLÖLNI?

Abu Kaled saját példáján keresztül mesélte el, hogyan lehet csatlakozni az Iszlám Államhoz. A török–szíriai határon található Tell Abiad városában jelentkezett a szervezetnél, ahol átvizsgálták a csomagját, majd Rakkába, az Iszlám Állam akkori „fővárosába” küldték. Itt részt kellett vennie egy interjún, amelyen döntöttek arról, hogy csatlakozhat-e. Többek között arra kérdeztek rá, miért akar szent harcos lenni, erre pedig még olyan sablonos válasz is elég volt, mint hogy le akarja győzni a megszálló hitetleneket. Annak ellenére, hogy Abu Kaled szíriai, bevándorlónak tekintették, és közölték vele, hogy Szíria már nem létezik. Le kellett adnia az útlevelét, amelyet azóta sem kapott vissza.

Miután felvették a szervezet soraiba, két hétig agymosásszerű oktatáson vett részt, ahol arra tanították, „hogyan kell gyűlölni”. Az előadásokat az Iszlám Államhoz külföldről csatlakozott fiatalok tartották, például arról, kiket kell megölni. Kiderült, hogy gyakorlatilag mindenkit: mivel a nem muszlimok az iszlám ellenségének számítanak, ezért mindegyiküket meg kell ölni. Az „oktatás” során választják ki azokat is, akik az öngyilkos merényleteket hajtják végre. Ez teljesen önkéntesen alapon megy: megkérdezik, ki áldozná fel magát, és a jelentkezők onnantól kezdve külön oktatást kapnak.

Az Iszlám Állam mostani szándéka, hogy alvó sejteket hozzon létre szerte a világon, amelyek támadásokat hajtanak végre – ilyen volt a múlt pénteki párizsi terrorakció is. A terroristák így legfeljebb a kiképzés ideje alatt maradnak az Iszlám Állam területén, utána visszatérnének anyaországukba.


A szervezet célja alvó sejtek létrehozása, amelyek a párizsihoz hasonló támadásokat hajtanak végre


SZERVEZETTSÉG ÉS FEGYELEM

Az Iszlám Állam tényleg egyfajta államként működik a megszállt területeken, van külön belügyminisztériuma, amely a városok biztonságával foglalkozik, de az egészségügytől kezdve a közparkokon át a szemétszállításért mindenért felel valamilyen szervezet.

Az adók beszedése a hisbah feladata, ők a helyi vállalkozásoktól a bevétel egy meghatározott százalékát kérik el. A hisbah-t nem érdemes átverni: autóval járják végig a városokat, és mint a maffia behajtóemberei, mindenkitől személyesen követelik a pénzt.

Az Abu Kaled által tartott kiképzések szintén szervezett formában, szigorú menetrendet követtek. A katonák hajnali fél 6-kor keltek, egy órát edzettek, aztán 7-től délig taktikai felkészítést kaptak. Majd két óra pihenő következett, de utána este fél 6-ig újabb edzést tartottak. A katonák éjszakára hazamentek, máskülönben egy esetleges támadás túl egyszerűen végezhetett volna velük.AZ ISZLÁM ÁLLAM ÉS A MULTIKULTURALITÁS

Az Iszlám Állam egyik legerősebb egysége egy 750 főből álló zászlóalj volt kizárólag líbiai harcosokkal. A hadsereg vezetői mégis feloszlatták az egységet azért, mert már inkább saját parancsnokukra hallgattak az Iszlám Állam vezetői helyett. Az eset óta inkább több nemzetiségből álló egységeket állítanak össze, így viszont a harcosok olykor nem értik egymást.

Abu Kaled elmondása alapján tavaly ősszel volt olyan időszak, amikor naponta háromezren csatlakoztak az Iszlám Államhoz, ekkor rengeteg különböző nemzetiség érkezett, így még a vezetők között is nagyon vegyes, hogy ki honnan jött. Egyáltalán nem szempont az, hogy mennyire ismerik a Koránt, a saríát, azaz az iszlám törvénykezést vagy a vallás történetét. A különböző nemzetiségek viszont bizalmatlanok egymással. Abu Kaled szerint egyszer az Iszlám Államhoz tartozó öt-hat mérges orosz katona valamiért panaszkodni ment a rakkai emírhez, aki annyira megijedt tőlük, hogy mesterlövészeket küldött a tetőre, hátha az oroszok meg akarják őt ölni.CSAK EGÉSZSÉG LEGYEN

Az Iszlám Államban a szíriai viszonyokhoz képest egész jól lehet keresni, és a jóléti juttatások is bőségesek. A lakhatás Abu Kaled családjának ingyenes volt, a „rendszer egyik árulójának” lakását utalták ki neki. Az egészségügyi ellátást is ingyen biztosítja az Iszlám Állam, sőt, ha valakinek kórházi kezelés miatt Törökországba kell utaznia, az összes költségét fedezik.

A helyi viszonyokhoz képest ezért is tűnhet elsőre vonzó helynek az Iszlám Állam. Szíriában egy kőműves korábban havi 150 dollárt (kb. 40 ezer forint) keresett havonta, de amikor beállt katonának a terrorszervezethez, rögtön 600-700 dollárra (180-200 ezer forint) nőtt a fizetése. Az orvosokat különösen jól megfizetik, nehogy Törökországba meneküljenek, 4-5000 dollárt (kb. 1,3 millió forint) keresnek havonta. Ezeket a költségeket több forrásból biztosítja az Iszlám Állam: a legtöbb pénzük az Észak-Szíriában és Irakban található olajmezőkből jön be, ezenkívül rengeteg különböző adónemet szednek be, az elrabolt műkincseket pedig a feketepiacon értékesítik.


isis, iszlám állam

Ingyenes lakhatás és orvosi ellátás jár a szervezet katonáinak, vonzó fizetéssel


A BÍRÓ ELŐTT MINDENKI EGYENLŐ

Az Iszlám Állam nagyon következetesen érvényesíti, hogy „a törvény” mindenkire egyenlően vonatkozik. Abu Kaled laptopját például egyszer biztonsági ellenőrzésnek vetették alá, de a folyamat közben valahol elkeveredett. Az ügyet bíróságra vitte, a bíró pedig azt mondta a hibázó ügyintézőknek: „Egy napon belül előkerítitek a laptopját, vagy kártérítést fizettek neki. Különben kiteszlek titeket a főtérre, ahol meg fognak kövezni.” Abu Kaled szerint ez teljesen általános, az Iszlám Állam bírái ilyen esetben bárkivel így járnának el.

Az Iszlám Állam kalifájáról, Abu Bakr al-Bagdadiról is terjed egy hasonló történet. Elutazott a szervezet által uralt Minbidzsbe, ahol karambolozott. A sértett fél azonnal követelte, hogy menjenek a bíróságra, amibe a kalifa beleegyezett. A bíróságon Bagdadi elismerte, hogy az ütközés az ő hibájából történt, amiért büntetést kellett fizetnie. Az összes bíró tudta, hogy kit ítélnek el, de a saját jogrendszerüket nagyon következetesen érvényesítik egymással szemben is.


isis, iszlám állam


A FÉLELEM FONTOS ESZKÖZ

Amennyire korrekt a bírósági eljárások menete, a büntetések annyira embertelenek. „Van egy ketrec a téren, ahova három napra zárnak be embereket. Egyszer hamis tanúzásért zártak be valakit, máskor egy srácot azért büntettek, mert olyan lányokkal töltött sok időt, akikhez semmilyen rokoni kapcsolat nem fűzi, és házastársi viszony sincs közöttük” – mondta Abu Kaled. Sokan dohányoznak otthon, pedig cigarettázásért is bezárhatnak embereket néhány napra, alkoholfogyasztásért pedig 80 vesszőcsapás jár a főtéren.

Ha valakiről azt gyanítják, hogy az ellenség beépített ügynöke, halálra ítélik. „Egyszer lefejeztek egy kuvaiti srácot azért, mert feltételezték, hogy a brit titkosszolgálatnak dolgozik. Ráadásul nem egy egyszerű átlagember volt: ő vezette az elhárítást al-Bab városában.” Egy másik alkalommal elfogtak valakit, aki olyan SIM-kártyával rendelkező eszközöket helyezett el a kormányzati épületek közelében, amelyeket az amerikai hadsereg drónjai be tudnak mérni. „Lefejezték, a fejét egy botra szúrták, a testét pedig napokig kint hagyták az utcán.”

A hisbah azt is felügyeli, hogyan viselkednek és öltözködnek az emberek. Egy kisbusszal járnak körbe a városban, és imaidőben hangosbeszélőn hívják fel a figyelmet arra, hogy menjen mindenki imádkozni. Ha a nőknek nincs eltakarva az arcuk, figyelmeztetik vagy hazaküldik őket, a férfiak pedig nem vághatják le sem a hajukat, sem a szakállukat, ezért minden fodrászatot és borbélyt bezártak.


isis, iszlám állam

Egy férfi hajat nyír egy törökországi menekülttáborban. Az Iszlám Állam szabályai tiltják a haj- és szakállnyírást is, ezért a fodrászatokat bezáratták


GYENGÜL A RENDSZER

Legalábbis Abu Kaled szerint, mégpedig azért, mert egyre kevesebb a jó harcos. Számára a Kobani városáért vívott csata volt a fordulópont, amikor három egységet is vezetett. Az emberei nem tudták, mit csinálnak; miután elfoglaltak egy falut, rögtön kivonultak onnan, két egység pedig megtagadta az utasításait. Amikor kérdőre vonta őket, azt válaszolták, unják már, hogy folyamatosan a biztos halálba küldik őket. Ebben igazuk is volt: a Kobaniért vívott harcban az Iszlám Állam 5000 katonája halt meg, és legalább kétszer ennyien szenvedtek olyan súlyos sérülést, ami miatt soha többé nem tudnak harcolni. Abu Kaled szerint az Iszlám Állam rengeteg külföldi katonát ágyútölteléknek használt fel: „Egy elsősorban törökökből álló 110 fős egységet kezdtem el kiképezni, de alig két hét után a frontra vitték őket. Hárman élték túl.”

A különböző nemzetiségek nem tudnak jól együttműködni, szerinte az Iszlám Államért harcoló szíriaiakat egyre inkább zavarja, ahogy a külföldi származású magas rangú vezérek hozzák a döntéseket, és mondják meg, hogyan éljenek és mit csináljanak az emberek, miközben semmit sem tudnak az iszlám vallásról. Közben az Iszlám Állam propagandaújságja a győzelemről harsog, és azt állítja, hogy még mindig övék Kobani, ami egyszerűen nem igaz.


isis, iszlám állam

Kurd harcos Kobaniban