Így kellene, de nem lehet engedélyt kérni a vasárnapi nyitva tartáshoz

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Megjelent a kérelmezés módját szabályozó kormányrendelet, de ennek alapján jelenleg nem adható mentesség az üzleteknek a zárva tartás alól.


A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényben (Kszvmtv.) foglalt és az Országgyűlés március 17-i ülésén megszavazott kivételeken túl más mentesség jelenleg nem létezik a vasárnapi zárva tartás alól; a kedden megjelent kormányrendelet kimondja, hogy az elfogadott eljárási rend alapján kizárólag akkor lehet majd a későbbiekben az önkormányzathoz fordulni mentességért, ha ennek feltételeit a kormány egy újabb döntéssel meghatározza – hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).


7. § Ez a rendelet akkor alkalmazható, ha a Kormány – a Kszvmtv. 8. §-ában kapott felhatalmazás alapján – az üzletek Kszvmtv. 3. §-ától eltérő nyitva tartására vonatkozó mentességi feltételeket határoz meg.

De egyelőre nem határozott meg. Vagyis a megjelent kormányrendelet szabályozza ugyan azt az eljárást, ha valaki mentességet akar kérni a vasárnapi zárva tartás előírása alól, például azt, milyen rendben fordulhat az önkormányzat jegyzőjéhez, de a fent idézett paragrafus miatt ilyen egyelőre nem fordulhat elő – hangsúlyozza az OKSZ.


A most kiadott rendelet akkor lesz alkalmazható, ha a kormány – élve a törvényben kapott felhatalmazással – újabb kivételek megállapításával további üzleteknek engedélyezi a vasárnapi nyitva tartást az adott település, településrész sajátosságaira, különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire tekintettel.