Így kell magyarázni a szegénységet

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A szociális ügyekért felelős államtitkár bejelentette, hogy csökkent a szegénység Magyarországon, a felmérések szerint ugyanakkor nem lett kevesebb szegény ember.


Jó hírekről számolt be Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a köztévé reggeli adásában. A politikus szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) után a Tárki elemzése is azt mutatja, hogy csökkent a szegénység mértéke, mélysége és a jövedelmek közti egyenlőtlenség Magyarországon. Szavai szerint kézzelfoghatóvá teszi a rezsicsökkentés és a devizahitelesek megmentésének eredményeit, hogy a korábbinál jóval kevesebben számoltak be fizetési elmaradásokról vagy arról, hogy nem tudják fűteni a teljes lakásukat.

A Tárki márciusban publikálta a legfrissebb háztartási monitor kutatását, melyből az is kiderül, hogy 2014-ben a magyarországi népesség 16,6 százaléka, 1,6-1,7 millió ember élt jövedelmi szegénységben, háztartásuk ekvivalens nettó jövedelme (összes háztartási jövedelem/fogyasztási egységek száma) nem haladta meg a havi 78 ezer forintot. E tekintetben 2012 és 2014 között nem történt statisztikailag is jelentős változás.

Ami valóban pozitív fejlemény, hogy a szegénység mélysége csökkent valamelyest, ugyanakkor 2012 és 2014 között jelentősen megemelkedett a szegénység előfordulásának valószínűsége a sokgyermekes családok, a 65 év felettiek, az egykeresős családok, valamint a női háztartásfővel élők körében. A Tárki felmérése szerint csökkent az olyan gyerekes háztartások szegénysége, amelyekben a szülőkön kívül más felnőtt (is) él, továbbá mérséklődött az egygyermekes felnőtt párok alkotta háztartásokban élők, a gyermekek és fiatalok, valamint romák szegénysége is.