Így kell érvényesen vagy érvénytelenül szavazni

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Útmutató kézikönyvet adott ki a Nemzeti Választási Iroda a kvótareferendummal kapcsolatban. Megmutatjuk, milyen az érvényes és az érvénytelen szavazat.


A Nemzeti Választási Iroda kiadta 199. füzetétKézikönyv a szavazatszámláló bizottságok részére az országos népszavazáshoz” címmel. A kiadvány szövege épp annyira száraz, mint a címe sugallja, azonban érdekes illusztrációkkal gazdagították. Ezekből a szavazatszámlálók pontosan megtudhatják, mi számít érvényes és mi érvénytelen szavazatnak október másodikán.

A pártok egy része az „igen”, míg mások a „nem” szavazatra buzdítanak, de az érvénytelen voksolásnak is vannak apologétái.A Demokratikus Koalíció alelnöke, Molnár Csaba a silabusz visszavonását követelte egy sajtótájékoztatón. Éppen azért, mert szerinte a bemutatott példák minősítése azt mutatja, hogy a kormány érvényes nemmé akar minősíttetni olyan szavazatokat, amelyeknél a szavazó szándéka nyilvánvalóan nem ez.

Három konkrét példát említett a füzetből. Az egyiken az igen és a nem mellett is látható iksz, de az igen karikájában nem metszik egymást a vonalak. A másikon az egész lapot áthúzták, de a két vonal a nem karikában metszi egymást, míg a harmadik, összefirkált szavazólapon az igenhez pipát, a nemhez keresztet tettek.

Molnár Csaba EP-képviselő úgy vélte, hogy ezek alapján az ellenzéki szavazók számára az egyetlen eredményes módszer a távolmaradás.