Így kell egyetlen mondattal kiborítani a fél világot

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

Le kell zárni az Egyesült Államok határait a muszlimok előtt, amíg az ország illetékesei ki nem találják, „mi a pokol folyik itt” – mondta Donald Trump hétfőn a kaliforniai mészárlásra utalva. Az elnökjelöltségért küzdő üzletember-politikus eddig is nyilatkozott meredekeket, de úgy tűnik, most átlépett egy határt, ez már sok volt a világnak. Erre készüljön, ha neki akar menni a muszlimoknak.


01

Veszélyben a biznisz

Trump egyik közel-keleti üzleti partnere, a dubaji Landmark Group minden Trump-terméket eltávolított az üzleteiből, írja a New York Times. A lap szerint az üzletember nevével fémjelzett dolgok eddig az amerikai sikerrel és luxussal fonódtak össze, és számos üzlet köttetett, amelyek nyomán a Trump-brand menő dubaji golfpályákon, török hotelekben, bútorokon, kiegészítőkön jelent meg. Ez az, ami most veszélybe került a régióban. 


„1,8 milliárd muszlimot sértett meg úgy, hogy érdekeltségei vannak az arab világban. Sokat fog veszíteni, mert a muszlimok nem fognak vele dolgozni” – idézi a New York Times Khalaf al-Habtoor arab milliárdost. Gordon Gray, az Amerikai-Arab Kereskedelmi Kamara alelnöke szerint meglehetősen szerencsétlenek ezek a megjegyzések Trumptól, mert ronthatják a kereskedelmi kapcsolatokat az arab országokkal.
A Trump Tower sem menő már: a Chicago Tribune próbált utánajárni, mennyire kellemetlen most az épületben lakni, és arra jutott, hogy meglehetősen. Az emberek még a nevüket sem akarták adni a panaszaikhoz, nehogy összekössék őket Trumppal. Van, aki azt hazudja, hogy nem is az övé a lakás az épületben, csak bérli, mások cszpán a postacímüket mondják a torony neve helyett, amikor szóba kerül, hol laknak. A Trump Hotel báltermét az esküvőszervezők már nem merik latin-amerikaiaknak és muszlimoknak ajánlani. 

És ez nem csak Amerikában van így. „Szégyellem, hogy egy olyan épületben lakom, amely egy ilyen gonosz emberhez köthető” – mondta a New York Timesnak Melek Toprak, a Trump Towers Istanbul törökországi luxustorony lakója.

Persze nem mindenki érez így, sokan nyilatkozták azt az idézett amerikai lapoknak, hogy nem érdekli őket Trump, továbbra is úgy vásárolnak és élnek, ahogy eddig. 

Trump érdekeltségei korábban is szenvedtek már veszteséget az erős mondatai miatt: a Macy's is szerződést bontott vele, az NBC nem sugározza a szépségversenyét, az amerikai golfszövetség pedig ezentúl nem rendez versenyt a Los Angeles-i Trump-golfpályán.02

A híres emberektől is kapja az ívet...

Trump muszlimellenes beszólása után Muhammad Ali – az üzletember-politikus nevét nem kimondva – úgy nyilatkozott, „ki kell állni azok ellen, akik az iszlámot a saját személyes érdekeikre használják”. Mia Farrow szerint „igen, természetesen, Trump fasiszta”, Stephen King pedig úgy fogalmazott: „Eláll a lélegzetem attól, hogy bárkiben egyáltalán felmerül, hogy erre a veszett prérifarkasra szavazzon”.


Mark Zuckerberg Facebook-alapító is kiállt a muszlimok mellett, a Harry Potter-könyvek írója, J.K. Rowling pedig azt twittelte, hogy Trump rosszabb, mint Voldemort nagyúr.


I want to add my voice in support of Muslims in our community and around the world.After the Paris attacks and hate...

Posted by Mark Zuckerberg on Wednesday, December 9, 2015


03

...nem beszélve a politikusokról

Íme a legjobb mondatok:


„Csak azért nem megyek New York bizonyos részeire, mert megvan a valós veszélye, hogy találkozom Donald Trumppal” – Boris Johnson, London polgármestere

„Ezennel kitiltom Donald Trumpot St. Petersburgból” – Rick Kriseman, a floridai város polgármestere

„Egy seggfej” – Michael Nutter, Philadelphia polgármestere 

„Trump, mint oly sokan, gyűlöletet szít. Pedig az egyetlen ellenségünk a radikális iszlám” – Manuel Valls, francia miniszterelnök

„Egy muszlimok előtt lezárt határ veszélyezteti Amerika erőfeszítéseit az extrém ideológiák ellen. Minden, ami az Iszlám Állam narratíváját erősíti és az USA-t a muszlim hit ellen fordítja, nemcsak az értékeinket, hanem a nemzetbiztonságunkat is veszélybe sodorja” – Peter Cook, a Pentagon szóvivője

„Az a helyzet, hogy amit Donald Trump mondott, az kizárja, hogy elnökként szolgáljon” – Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője04

Anyád szülőföldjén is megtagadnak

Trump anyja Skóciában született, erre az üzletember mindig is büszke volt, egy 2010-es interjúban is megemlíti, és 1 milliárd font értékű golfkomplexumot is épített Aberdeenshire-ben – írja a Politico. Trump az akkori skót miniszterelnökkel sokat fotózkodott, igaz, aztán megkeseredett a viszony, amikor 11 szélturbinát építettek a skótok a golfpálya mellé. 

Trump legutóbbi mondatai viszont már a skótoknak is betett. A kormányfő, Nicola Sturgeon visszavonta az amerikai üzletember tagságát a GlobalScot üzleti hálózatban, a Robert Gordon Egyetem megfosztotta Trumpot a tiszteletbeli diplomától arra hivatkozva, hogy mondatai teljesen összeférhetetlenek az intézmény értékeivel. 

Az ország nemzetközi fejlesztési minisztere, a muszlim Humza Yousaf is durván bírálta Trumpot. A skót politikusok beszálltak a Trumpot kitiltani akarók kampányába (lásd a következő pontot), és Theresa May brit belügyminisztert sürgették a lépés megtételére.


05

Be ne tegye ide a lábát!

Egy nap alatt több mint 400 ezer aláírás gyűlt össze a brit petícióra, ami azt indítványozza, hogy Trumpot ne engedjék be Nagy-Britanniába. A kezdeményezés kedden, Trump muszlimellenes kirohanása után került fel a brit parlament e-petíciós honlapjára. Ahhoz, hogy a brit képviselőknek kötelező legyen foglalkozniuk egy üggyel, 100 ezer szignó kell, úgyhogy az akció igencsak rapid sikernek mondható.

George Osborne brit pénzügyminiszter bírálta Trump kijelenéseit, de visszautasította a kitiltásról szóló felvetéseket. Időközben ellenpetíció is indult – ne tiltsák ki Trumpot! –, az lanyhábban teljesít, csupán 9 ezren csatlakoztak.