Így kaphat mérgezést az e-cigarettától

-

Az elektromos cigaretták feltöltésére szolgáló folyékony nikotin, más néven e-liquid veszélyeire figyelmeztetnek észak-amerikai toxikológusok. A felügyelet nélkül készült, de legálisan értékesített tömény nikotinkoncentrátumok már kis mennyiségben is erős idegméregnek számítanak, és akár halált is okozhatnak. Magyarországon nem jellemzőek az e-folyadékhoz köthető balesetek, de az öngyilkosok néha a dohányból kinyert tömény nikotinhoz fordulnak.


A dohányból a nikotint kinyerve, majd azt különböző aromákkal és színezékekkel kikeverve készítik el az e-cigaretták egyik legfontosabb hozzávalóját, az utántöltésükre szolgáló nikotinkoktélokat. A készülék ezután a különböző ( pl. fahéj, mentol, csokoládé) ízesítésű folyadékot porlasztja permetté. Az e-liquidekből  létezik nikotintartalmú és nikotinmentes változat is.

Szaporodó gyermektragédiák

A New York Times cikke szerint a véletlen mérgezések száma egyre növekszik az Egyesült Államokban, ahol 2012-höz képest 300 százalékkal nőtt tavaly az ilyen jellegű balesetek aránya. Az előző esztendőben 1351 e-folyadék mérgezés következett be, ezekből 365 esetben volt szükség sürgősségi kórházi kezelésre. Az amerikai méregadatbank tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy idén a trend gyorsulóban van, elsősorban a 2-4 év alatti gyermekek kerülnek kórházba az e-folyadék-mérgezések miatt. Egy teáskanálnyi a koncentrált nikotinból végzetes lehet egy gyermek számára, de egy evőkanálnyi már egy felnőttnél is halálos. „Nem az a kérdés, hogy ezek a nikotinkoktélok súlyosan megmérgeznek-e egy kisgyermeket, aki ebbe belehalhat. A kérdés az, hogy ez mikor következik be” - jelentette ki Lee Cantrell, a Kaliforniai Egyetem gyógyszerész professzora és a San Diego-i méregtani intézet tagja. Mint mondta, Észak-Amerikában az e-cigaretta készülékek terjesztését az ország szövetéségi hatóságai felügyelik, az utántöltő folyadékok készítését azonban kevésbé ellenőrzik. Éppen ezért sokan illegálisan, akár otthoni sufnikban kotyvasztják literszámra a nikotinkoncentrátumot, amelyet aztán legálisan értékesítenek az e-cigarettát forgalmazó boltokban vagy az internetes webshopokban. Az így elkészült üvegcséket a rendszeres utántöltés miatt a vásárlók az otthonukban, jellemzően könnyen hozzáférhető helyeken tárolják.  

Cseh és szlovák cégeknek kedvez a hazai szabályozás

Az e-cigaretta legfőbb veszélye, hogy már egyetlen patronja is tartalmazhat halálos mennyiségű nikotint – hívta fel a figyelmet korábban a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága közleményében. Az esetek többségében nem garantált a boltokban, valamint az interneten fellelhető termékek minősége és megbízhatósága, így nem tudhatjuk pontosan, hogy mennyi nikotint viszünk be a szervezetünkbe. A halálos mennyiségű nikotinadag 20 és 60 mg között található, az egyik termékhez kínált 10 ml-es utántöltő folyadék 60 mg nikotint tartalmaz, van azonban olyan készítmény, amelyiken még csak fel sincs tüntetve a pontos nikotinérték. Az egészségügyi államtitkárság és az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) korábbi állásfoglalása szerint az e-cigaretta patronja, pontosabban annak a nikotint tartalmazó utántöltő folyadéka gyógyszernek minősül.  A VS.hu is beszámolt arról, hogy megszületett az első jogerős döntés arról, hogy mégsem minősül gyógyszernek az elektromos cigaretták patronja, vagyis szabadon árulható. Az egészségügyi kormányzat szerint azonban egyedi döntésről van szó, a tiltás tehát maradt, ezért maradt a Szlovákiába, Csehországba áthelyezett székhelyű forgalmazók internetes kereskedése is.  

Ha már nikotinra éhezünk...

Lapunk megkérdezte Zacher Gábor toxikológust és addiktológust, hogy Magyarországon mennyire érhető tetten a jelenség, vannak-e rossz hazai tapasztalatok az e-folyadékot illetően. Mint mondta, hazánkban nem jellemzőek az amerikaihoz hasonló mérgezések.  A szakember szerint a nikotinfüggőség az egyik legerősebb, amellyel együtt élünk, mivel az agyi receptorok „kiáltanak” ha nem kapják meg a megszokott dózist. Komoly problémákat, például feszültségérzést, rossz közérzetet tudnak okozni az elvonási tünetek. Ezeket sokan például evéssel vagy nassolással próbálják meg kompenzálni, azonban véleménye szerint az e-cigaretta segíthet a leszokásban. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy amikor elég a dohány és a papír, akkor számos olyan vegyi anyag jut (kátrány, cián stb.) a szervezetbe, amelyek köztudomásúlag rákkeltőek, a légúti daganati betegségek között a dohányzásnak jelentős szerepe van. Mivel az e-cigarettánál csupán a nikotint juttatjuk be, a papírból és a dohányból származó egyéb méreganyagokat nem, ezért a fentebb említett betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, miközben enyhíti az elvonási tüneteket. Tapasztalatai szerint ma már viszonylag ritka a klasszikus nikotin-túladagolás. A tömény nikotin azonban erős idegméreg, amely lenyelve vagy a bőrön át felszívódva már kis mennyiség után is súlyos egészségügyi rohamokhoz, hányáshoz és akár halálhoz is vezethet. Magyarországon ezek a mérgezések nem gyakoriak, időnként azonban az öngyilkosok folyamodnak a nikotin-túladagoláshoz, miután az anyagot kiáztatják vagy kifőzik a dohányból, és megisszák az ennek nyomán létrejövő tömény, barnás levet. A sodort, a gyárilag tekert szívnivalók és az e-cigaretták egészségkárosító hatásairól szólva Zacher Gábor elmondta, hogy az e-cigaretta a legkevésbé egészségkárosító hatású, a kézzel sodort, füstszűrő nélküli változatok pedig a legártalmasabbak.