Így jutott el a Fidesz másfél hét alatt a déli vasfüggönyig

Fotó: Wikipédia/ Kaboldy/CC BY-SA 3.0 / Kaboldy

-

Két hete szombaton a kormányközeli Napi Gazdaság említette először a déli határzár ötletét. Onnantól kezdve egészen a mai bejelentésig a fideszes politikusok vegyesen lebegtették és tagadták, hogy tényleges fizikai lezárásról gondolkodnának.


A nemzeti konzultációra beérkező válaszok alapján a kormány vizsgálja hogyan, milyen törvényi és egyéb eszközzel lehetne lezárni Magyarország déli határát, amely a délről és keletről Európába igyekvő menekültek és migránsok bevett útvonalának egyik legfontosabb állomása.

Napi Gazdaság saját információja, június 6.


Bízunk a legjobban, de készülünk a legrosszabbra is. A magyar kormánynak minden lehetőséget meg kell vizsgálnia. Nincs még az a helyzet, illetve ilyen lépést - az én tudomásommal - semmiképpen nem terveztünk azonnalra

Kovács Zoltán kormányszóvivő, június 6.


A Fidesz-frakció arra készül, hogy javaslatot tesz Magyarország déli határának törvényi eszközökkel való lezárására.

Rogán Antal, június 7., Kossuth Rádió, Vasárnapi Újság


A határon felhúzott szögesdrót is jelenthet egyfajta megoldást a menekültáradat megfékezésére.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, június 8., M1 reggeli műsora


A magyar határt zárni kell. Ennek a technikai megvalósítása másodlagos kérdés, a fontos az, hogy a szabályokat megteremtsék.

Tuzson Bence Fidesz-szóvivő, június 9. M1 reggeli műsora


Nem lesz vaskerítés a határon, egyszerűen nem fogjuk őket beengedni.

Kósa Lajos, június 9., Napi Gazdaság


Jogi eszközökkel le kell zárni a határt de ez nem vasfüggöny építését jelenti.

Kósa Lajos, június 9., sajtótájékoztatón


Szó sincs arról, hogy szögesdrótot húznának fel a szakaszon, bár erre az Európai Unió Bulgária és Törökország között adott engedélyt.

Rogán Antal június 9., a Napi Gazdaságnak


A kormány jövő szerdán hallgatja meg a belügyminiszter által javasolt megoldásokat és hozza meg döntését a bevándorlással kapcsolatban. Minden lehetőséget végigveszünk, ide értve a teljes fizikai határzár lehetőségét is.

Orbán Viktor, június 12., a Kossuth Rádión


A végső esetre szóló lépés egy határzár kiépítése. Indokoltabb volna, hogy Törökország bulgáriai határszakasza után görögországi határán is kiépüljön a bevándorlók feltartóztatására hivatott kerítés, de ha ez nem történik meg, akkor ezt nekünk kell megcsinálni.

Rogán Antal, június 17. reggel, az M1-en


A kormányzatnak az a szándéka, hogy saját törvényeinknek érvényt szerezzen saját országunkban; a fizikai határzár kiépítése nem látszik szükségesnek, végső esetben ezt is lehet csinálni.

Kósa Lajos, június 17. reggel, a TV2-n


A kormány utasította a belügyminisztert, hogy kezdje meg a 175 kilométeres magyar-szerb határ fizikai lezárására tett előkészületeket, illetve fejezze be az előkészítő munkákat jövő szerdára. A fizikai lezárás egy 4 méter magas kerítéssel lehetséges.

Szijjártó Péter, június 17. dél, a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón