Így játszották ki az illegális migránsok a bécsi reptéri kontrollt

-

A schwechati repülőtér védelmét ellátó magáncég hat korábbi alkalmazottját azzal gyanúsítják, hogy embercsempészetben segédkeztek, és illegális bevándorlókat juttattak fel a gépekre – olvasható a Kurier című osztrák napilap keddi számában.


A lap értesülése szerint a biztonságiak személyenként hétezer és kilencezer euró (nagyjából 2,2 és 2,8 millió forint) közötti összegért engedték át az illegális bevándorlókat az ellenőrzésen. A repülőjegyet barátok és ismerősök nevére vették meg, és az utazás napján is ők jelentkeztek be az utasfelvételen. Azonban a biztonsági ellenőrző rendszeren átjutva, a repülőtér várójában az illegális bevándorlóknak adták át a jegyeiket, akik így az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába tartó járatokra jutottak fel. A Kurier szerint legalább tizenegy ilyen eset történt, az illegális bevándorlók túlnyomórészt Sri Lanka-iak voltak.

A G4S biztonsági cég az osztrák légitársaság (AUA) megbízásából végzett utasellenőrzést. A társaság az érintett munkatársaktól azonnali hatállyal megvált, és az eset felderítésében együttműködött a hatóságokkal. A repülőtér szóvivője, Peter Kleeman hangsúlyozta, hogy az érintettek nem tartoztak a bécsi repülőtér biztonsági személyzetéhez.

A nyomozók és a repülőtéren szolgálatot ellátó rendőrség szerint az Egyesült Államok bécsi nagykövetsége és az amerikai belbiztonsági minisztérium fokozottan érdeklődött a történtek és a vizsgálat eredményei iránt. A rendőrség hangsúlyozta: amennyiben előfordulhat, hogy illegálisan ilyen könnyen fel lehet jutni egy gép fedélzetére, akkor fennáll a kockázata, hogy ugyanez terroristáknak is sikerül.

A hat gyanúsítottból ketten előzetes letartóztatásban vannak, négyen szabadlábon védekezhetnek.