Így jár körbe Yvette Magyarországon

Fotó: MTI/MTVA / Varga György / MTI/MTVA / Varga György

-

Országszerte dühöng az Yvette ciklon, fákat csavar ki a földből és árvizekkel is fenyeget. Kövesse percről percre a szél útját!


22:19

Késő esti helyzetkép

Budapest: erősen felhős, 13 fok Szentgotthárd: viharos szél, széllökések; „(a szél) vezetékeket szaggat, fákat csavar ki, és tetőcserepeket sodor le; nagy eső sehol sincs” - írják köpönyeg.hu-n; 11 fok Ózd: szeles, 11 fok Nyíregyháza: gyengén felhős, 13 fok Pécs: eső, 10 fok Szolnok: borult, 12 fok Szeged: borult, 11 fok Keszthely: zápor, 10 fok Az Yvette ciklon okozta viharos időjárásról szóló mai tudósításunkat befejeztük. Pénteken korán reggel friss időjárási hírekkel jelentkezünk.    


21:49

Kivágják a platánfákat a 7-es út egy szakaszán

Csütörtökön 22 órától teljes útzár lesz a 7-es út Balatonboglárt érintő szakaszán. A főút mellett a vihar miatt 6-10 platánfa balesetveszélyessé vált, és ki kell vágni őket. De mivel ez csak a szél csendesedése után lehetséges, az útzár várhatóan két napig tart.


21:26

Boszniában ez az utóbbi 120 év legnagyobb esőzése

A nyugat-balkáni országban 1894 óta dokumentálják az időjárási helyzetet, azóta nem regisztráltak ilyen nagy mennyiségű csapadékot. Helikopterekkel és csónakokkal evakuálták azokat, akiket az ár elzárt a külvilágtól. A közép-boszniai Maglajban a kiöntött Bosna folyó elsodorta a város legfőbb hídját, valamint elárasztotta a városba vezető utakat. A beszámolók szerint Kelet-Boszniában egy halálos áldozata volt az áradásnak: egy férfi szívinfarktust kapott, amikor jószágait mentette volna a megfulladástól. Az ország főleg bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban rendkívüli helyzetet hirdettek az időjárási viszonyok miatt, ott több iskolában is tanítási szünetet rendeltek el a hétvégéig. A boszniai áramszolgáltató közlése szerint mintegy 50 ezer háztartásban nincs áram.


21:21

A Balatonnál tombol a szélvész

Fél 9 előtt Fonyódon 114 km/h-s széllökést mértek. A Dunántúlon még mindig viharos lökésekre kell számítani.


19:48

Yvette egy napja képekben

vihar; idõjárás; Balaton

-


19:28

Keleten már gyengül a szél

Az Időkép széltérképe szerint a Tiszántúlon jelentősen mérséklődött a szél: az ország keleti felén 4-15 km/h erejű szél fúj, a lökések 12-33 km/h-sak. A legerősebb szelet továbbra is a Balaton térségéből jelentik, ahol 84 km/h-s széllökést is mértek.


18:40

A balatonföldvári fasort ostromolják a tó hullámai

Az Időkép nem sokkal ezelőtti felvételén jó látszik,hogy a hullámtörő kövek és a beton védőfal sem tudja megfékezni a hullámok elképesztő mozgási energiáját.

18:19

Péntekre is több megyére adtak ki figyelmeztetést. De már süthet a nap

Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki a viharos szél miatt elsőfokú figyelmeztetést. Itt a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométeres erősséget. A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt másodfokú figyelmeztetést Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki. Ezeken a területeken 24 óra alatt további több mint 30 milliméternyi eső várható. Emellett ugyancsak a sok eső miatt Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás miatt figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzés szerint pénteken nyugaton túlnyomóan borult lesz az ég, de keleten és a középső tájakon rövid időszakokra már a nap is kisüthet. Eleinte többfelé, majd egyre inkább nyugaton lehet eső, zápor, északkeleten zivatar. A Dunántúl nyugati részén többfelé erős, helyenként viharos lesz a szél, másutt többfelé megélénkül. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-12 fok között várható. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 10-16, másutt 15-21 fok között alakul.


17:56

Az Alföld ázott el a legjobban

Budapesttől délkeletre, a Dél-Alföldön és a Duna-Tisza köze keleti felén hulott a legtöbb csapadék az Időkép mérése szerint. Hetényegyházán, Kecskemét egyik kerületében délután negyed 6-ig 58, a Csongrád megyei Zákányszéken 55 milliméteret mértek.


17:51

Szlovákiának is kijut Yvette-ből

Az országban fákat döntött ki a vihar. Pozsonyban egy ledőlő fa egy lakóház homlokzatát rongálta meg, a szél pedig egy trolibusz-felsővezetéket - számol be a bumm.sk. A magashegyei területeken - mint írják - brutálisan erős a szél, senkinek sem ajánlják a túrázást.


17:31

Tizenkét fa dőlt ki Budapesten

Az elmúlt 24 órában többségében kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat Budapesten - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tizenkét esetben kidőlt fák miatt riasztották a szakembereket, két másik esetben pedig épületek tetőszerkezetét bontotta meg a szél. A III. kerületi Vihar utcában a bádoglemez lógott, egy VIII. kerületi épület tetején pedig cserepek lazultak meg.  A II. kerületben egy tíz méter magas fa dőlt kerítésre, telefonvezetékre és egy autóra. A X. kerületi Maglódi úton szintén egy magas fa veszélyeztette a járókelőket, a IV. kerületben pedig egy tizenöt méter magas fa dőlt meg veszélyesen.


17:09

Egy ciklon képei

vihar; időjárás

-


16:48

Yvette eddigi mérlege: 960 riasztás országszerte

Az Yvette ciklon szerdai tombolása óta 960 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Országszerte sok épület - családi házak, kórház, iskola, idősotthon - rongálódott meg a viharos szélben, több tízezren maradtak áram nélkül. A kicsapódó hullámok miatt újabb tűzoltókat vezényeltek a Balatonhoz. 104 lakóépületben és 20 közintézményben keletkezett kár. Jellemzően tetőket, kéményeket rongált meg a viharos erősségű szél. Országszerte több tízezren maradtak áramszolgáltatás nélkül. A Balaton déli partján a viharos szél által keltett óriáshullámok öntötték el a partokat több helyen. A katasztrófavédelem információi szerint hét településen, összesen 25 kilométeren mintegy 750 ingatlant védenek homokzsákokkal. Az előrejelzés alapján még csütörtök éjjel is lehet helyenként 100 kilométer per órás széllökés, de péntekre egyre többfelé veszít erejéből a szél. Pénteken helyenként még tartósan esik majd az eső, de a hétvége további részében már inkább zápor, zivatar valószínű.


16:38

Bakondi a Balatonnál tájékoztatott

Másodfokú riasztás van érvényben 14 megye 91 járásában, és a jelentős csapadék miatt árvízvédelmi készültséget rendeltek el 198 kilométernyi szakaszon a Rábán, a Murán, a Hernádon, valamint a Sajón - közölte az országos katasztrófavédelmi főigazgató csütörtök délutáni fonyódi sajtótájékoztatóján. Bakondi György a viharos időjárás okozta károkról, illetve a helyzet kezeléséről beszélt, kiemelve, hogy a szokatlanul erős és tartós szélvihart pontosan előre jelezte a meteorológia. Szerda óta a katasztrófavédelem szervezeti egységei 963 beavatkozást hajtottak végre, ezek zömére kidőlt fák, illetve a részben ezzel összefüggő épületkárok miatt volt szükség. Eddig országosan 104 lakóépületet és 20 középületet rongált meg a viharos erejű szél, néhány helyen a lakóknak el kellett hagyniuk otthonukat.


16:23

Ez a helyzet most az országban

Budapest: intenzív eső, időnként erős szél, 11 fok Győr: erős szél, 12 fok Miskolc: erős szél, 11 fok Nyíregyháza: erős szél, 13 fok Pécs: erős szél és széllökések, intenzív eső, 9 fok Szeged: eső, 11 fok Keszthely, Balatonfüred: erős szél, 11-12 fok


15:57

Étteremre és utcákra dőltek fák

A viharos időjárás miatt sok helyen riasztották a tűzoltókat kidőlt fák miatt csütörtökön Győr-Moson-Sopronban. Győrben egy étteremre dőlt egy húszméteres gesztenyefa, Csornán, Kapuváron és Bágyogszováton pedig utcára dőlt fa zavarta a forgalmat. Sopronban egy óvoda, Fertődön egy családi ház tetejét bontotta meg a szél; egyik esetben sem sérült meg senki.


15:32

Nem töri meg a hullámokat a hullámtörő Siófokon

Mindez az Időkép felvételén látszik:

15:28

Békés megyében nem volt áram a kidőlt fák miatt

Battonyán egy vezetékre dőlt fa okozott rövidebb üzemzavart, ami 40 fogyasztót érintett. Mezőkovácsházán letört faágak estek a vezetékre, emiatt átmenetileg 573 lakásban nem volt áram. Békéscsabán a Lencsési lakótelep mögötti magánházas lakóövezetben a tartós esőzés miatt két elöregedett, 30 méter magas nyárfa dőlt a vezetékre. A vezeték nem szakadt el, de a balesetveszély miatt a katasztrófavédelem a fák kivágása mellett döntött és kérték a hálózat átmeneti feszültségmentesítését. A kikapcsolás több száz lakást érintett. Ugyancsak Békéscsabán a szél miatt letört ágak okoznak gondot a középfeszültségű hálózaton, emiatt félezer fogyasztónál átmenetileg szünetel az áramszolgáltatás.


15:01

Boszniában és Horvátországban is tombol Yvette

Boszniában a folyamatos esőzések miatt nagyon magas a folyók vízállása. Szarajevóban egy hidat le kellett zárni, és több helyen megrongálódtak az elektromos vezetékek. Horvátországban is kritikus a helyzet. Dalmáciában heves viharok vannak, a hegyvidéken fagypont alatti hőmérsékletet mértek, és hó is esett.


14:57

Újabb megyékre adott ki narancs riasztást a meteorológia

Újabb megyékre adott ki narancssárga figyelmeztető előrejelzést és riasztást is az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Intézet: Baranya, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megye egyes járásaiban 90 km/óra feletti széllökések lehetnek.


14:50

Szerbiában ez a legnagyobb, víz okozta katasztrófa

Már három halálos áldozata van az esőzések okozta áradásoknak Szerbiában a sajtó csütörtöki jelentése szerint, a kormány rendkívüli helyzetet hirdetett ki az egész országban. Egy ember életét vesztette Belgrád Umcari nevű külvárosában, mert a figyelmeztetések ellenére nem volt hajlandó elhagyni otthonát. A közép-szerbiai Topolán egy tűzoltót mentés közben elsodort az ár, a helyiek szerint már nincs életben, Újvidéken pedig egy idősebb személy esett áldozatul az időjárásnak. Az áradások miatt az országban eddig több mint 600 személyt evakuáltak - jelentette csütörtökön a B92 televízió. Ahová a mentést végző szervek nem tudnak csónakkal eljutni, ott helikoptereket vetettek be. Nyugat-Szerbiában mintegy 100 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az utóbbi 24 órában négyzetméterenként mintegy 140 liter eső esett Belgrádban, a nap folyamán pedig további 50 literre számítanak, ami a szerb főváros háromhavi csapadékmennyiségének felel meg. A meteorológusok szerint legutóbb 117 évvel ezelőtt esett ennyi csapadék a városban. Az esőzések miatt Szerbia 1764 iskolája közül több mint 400-ban nincs tanítás, Belgrádban már szerdán iskolaszünetet rendeltek el erre a hétre. A jelentős csapadékmennyiség miatt a folyók vízszintje folyamatosan nő, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint az esőzés intenzitása csak a délutáni órákban csökkenhet. A helyzetet tovább súlyosbítja az erősödő szél. A heves esőzések mellett havazott is a Kopaonik- és Zlatibor-hegységben. A Kopaonikon reggel -3 Celsius-fokot mértek.


14:42

Ítéletidő Szerbiában


13:56

Munkácsy Márton


13:44

Munkácsy Márton

Már csaknem 200 kilométeres folyószakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtöki jelentésében. Az OVF azt írta: a Balaton vízszintjét „az Yvette névre elkeresztelt vihar hosszirányban kibillentette". Ez a helyzet az előrejelzések alapján legkésőbb vasárnapig megszűnik, ugyanis ekkorra lecsendesül a szél, s a kiömlött víz vissza tud húzódni a Balatonba. Emellett jelenleg a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében 24,7 kilométeren, a Murán 43,4 kilométeren és megelőző jelleggel a Sajó és a Hernád mentén 130,2 kilométeres töltésen van elsőfokú készültség.


13:11

Munkácsy Márton

Nagykanizsán a Deák téren dőlt rá egy fa az alatta parkoló személyautóra, Keszthelyen pedig a Sopron utcában rongált meg egy autót a ráboruló vadgesztenyefa. Zalaegerszegen egy benzinkút, Keszthelyen egy hipermarket tetőborítását bontotta meg a szél, veszélyeztetve ezzel a gyalogos és járműforgalmat.


12:48

Munkácsy Márton

Úgy tudjuk, hogy Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a Balatonnál tájékozódik, majd délután Fonyódon ad tájékoztatást a viharos időjárás okozta károkról, illetve a helyzet kezeléséről.


12:47

Munkácsy Márton


12:42

Munkácsy Márton

Teljesen leálltak a dél-balatoni vonatok, miután több szakaszon kidőlt, vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. A MÁV azt javasolja, aki teheti, a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-Murakeresztúr-Gyékényes vonalon ne tervezzen utazást.


12:21

Munkácsy Márton

Több mint száz ember hagyta el ideiglenesen megsérült otthonát Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán, ahol huszonhat családi ház rongálódott meg a viharban.


11:52

Munkácsy Márton

Kilépett medréből a Balaton.


11:39

Munkácsy Márton

Fa dőlt a Budapest-Miskolc vasúti pályára Mezőkövesd és Mezőkeresztes között a viharos erejű szél miatt, így ott késések várhatók, Kaposváron pedig megsérült egy motoros a viharban, amikor rádőlt egy fa a Pécsi utcában.


11:36

Munkácsy Márton

Villanyvezetékre dőltek fák az erős vihar miatt Békéscsabán, több mint ötszáz lakásban nincs áram – közölte a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Nagy Szilvia elmondta: két fa dőlt vezetékre. A békéscsabai hivatásos tűzoltók láncfűrésszel távolítják el a fát a vezetékekről, a szolgáltató a kárelhárítási munka idejére kapcsolta ki az áramot.


11:00

Munkácsy Márton

Tizenhatszor riasztották fakidőléshez a viharos erejű szél miatt az elmúlt egy nap során a tűzoltókat Vas megyében, egy esetben pedig leszakadt, szikrázó vezetéket kellett áramtalanítaniuk és eltávolítaniuk – közölte Nagy Csaba, a Vas Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság hivatalvezetője.


10:30

Munkácsy Márton

A Budapest-Fonyód-Nagykanizsa, valamint a Balatonszentgyörgy-Keszthely vasútvonalon jelentős, többórás késések vannak a viharos időjárás miatt - közölte a Mávinform.


10:15

Munkácsy Márton

A viharos időjárás kezdete óta több helyen a 100 kilométer per órát is meghaladta a szél sebessége, a legerősebb, 141 kilométer per órás széllökést a Veszprém megyei Bakonyban lévő Kab-hegyen regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Balaton nyílt vízfelületén is 110 kilométer per óra fölé erősödött az északi szél. Balatonőszödön a legerősebb lökés eddig 118 kilométer per óra volt. A Csongrád megyei Kübekházán  pedig az elmúlt 24 órában 40 milliméternyi csapadék hullott.


09:58

Így látták a vihart az Időkép észlelői

Ostyáni János

Gyöngyös Gyöngyös Sopron Sopron Balatonboglár Balatonboglár Kaposvár Kaposvár Szántód Szántód Kaposújlak Kaposújlak Kaposújlak Kaposújlak Mezőszemere Mezőszemere Oroszlány Oroszlány Siófok Siófok - - - - - - Sümeg Sümeg Tatabánya Tatabánya Oroszlány Oroszlány Szombathely Szombathely

09:41

Munkácsy Márton

Rövid ideig szünetelt az áramszolgáltatás több észak-borsodi településen, miután a szél fákat döntött a villanyvezetékekre. Irlanda Boglárka, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Zrt. igazgatósági megbízottja elmondta, Izsófalván és környékén okoz fennakadást az áramszolgáltatásban a viharos szél okozta kár. Az Émász a meteorológiai előrejelzések alapján felkészült erre az időjárásra, a hibaelhárításban közreműködők létszámát megerősítette, ezért csak rövid ideig nincs áram az érintett községekben – tette hozzá Irlanda Boglárka.


09:38

Munkácsy Márton

Ohio államban a folyamatos esőzések okoznak áradásokat. North Royalton városban a közeli tavacska lépett ki a medréből, elárasztva a város utcáit. Így lett helyi hős egy tinédzserből, aki puszta kézzel fogott meg egy 18 kilós pontyot, az utcán. A 16 éves Jake Sawyer végül úgy döntött, visszaviszi a halat a tóba. A mentőakciót a fiú édesanyja örökítette meg.

09:36

Munkácsy Márton

Zala megyében is járt a szélvihar. Galambokon egy lakókocsira döntött a szél egy fát, Bocföldén pedig a vasúti sínekre borult egy 20 méter magas fa. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. Zalaegerszegen három utcában távolítottak el az utakról egy-egy megtermett fát a tűzoltók, de Zalaszentbalázson, Reszneken, Valkonyán és Magyarszombatfán is hasonló okból kérték a közbeavatkozásukat. Lentiben három helyen is több hatalmas, félig kidőlt fát kellett kivágniuk, mert azok telefonkábelt szakítottak el, vagy veszélyeztették a villanyvezetéket és a közlekedőket.


09:35

Munkácsy Márton


09:33

Munkácsy Márton

Mintegy ötszáz ingatlant védenek a kicsapódó hullámoktól a Balaton déli partján, a viharos erejű szél okozta károk miatt Somogy megyében több mint 80 esetben riasztották a tűzoltókat szerda délután óta –  közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő csütörtök reggel. Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint a Balaton teljes partszakaszán 490 ingatlant mintegy 11 ezer homokzsákkal védenek, két telepített, nagy teljesítményű, valamint két mobilszivattyú dolgozik folyamatosan. Hat településen – Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen – civilek, önkéntes tűzoltók, a vízügy szakemberei, az önkéntes mentőszervezetek tagjai és a hivatásos állomány vesz részt a védekezésben.


09:30

Munkácsy Márton

Az országos katasztrófavédelem csütörtök reggeli összesítése szerint a szerdán érkezett viharos szél miatt éjfélig majdnem kétszázszor riasztották a tűzoltókat, azóta is tucatjával érkeznek a segélyhívások szinte az egész országból.


09:24

Munkácsy Márton

Orkánerejű széllel érkezett Magyarországra Yvette, a ciklon. Fonyódnál 119, Baranyában óránként 115 kilométeres sebességgel fújt a szél. A Balatonnál már pakolják a homokzsákokat, a déli parton arra számítanak, hogy kilép a víz a tó medréből.  Részletek a hajnali helyzetről itt!