Így hekkeli meg a parlamentet a rafinált ellenzék

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Ötven azonnali kérdés a korrupcióról, egyszerre a miniszterelnökhöz? Nem rossz ötlet a Jobbik hétfői akciója, de igazából nem a kormánypártokkal toltak ki. Az elmúlt években voltak ennél sokkal jobb trollkodások is, amelyek tényleg akadályozták a kormányoldal munkáját.


„A korrupció ötven árnyalata” címmel ötven azonnali kérdést szeretett volna intézni a Jobbik frakciója Orbán Viktor kormányfőhöz hétfőn a parlamentben (a kérdéseket itt megnézheti). A miniszterelnök nem volt jelen a teremben, így szokás szerint felajánlották a képviselőknek, hogy más válaszol helyette. Ezt ők elutasították, jelezve, hogy inkább megvárják, míg Orbánnak – várhatóan három hét múlva – kötelessége lesz személyesen válaszolni. Csakhogy a képviselőknek ettől függetlenül mind az ötven kérdést végig kellett hallgatniuk, ezzel pedig nagyjából el is ment az azonnali kérdésekre szánt egy óra.Bár kétséges, hogy három hét múlva valódi vitára tudják-e kényszeríteni Orbánt, politikai szempontból nyilván előnyt jelent számukra, hogy keresik a konfrontációt a kormányfővel, illetve ennyire erősen napirenden tartják a korrupció témáját. Az akciót bátran nevezhetjük parlamenti trollkodásnak, ami miatt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter máris vizsgálatot követel. Pedig a jobbikosok leginkább a többi ellenzéki képviselővel toltak ki: a szocialista Bárándy Gergely például nem tudta feltenni Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének azt a kérdést, hogy ő rendelt-e magának ötmilliós fizetést.

Hasonló trollkodásokra és obstrukciós kísérletekre bőven van példa az Országgyűlés közelmúltbéli történetében. Összeszedtünk néhány példát, hogyan tudja egy ellenzéki párt megnehezíteni a parlament munkáját, vagy ha az nem megy, legalább kellemetlen perceket okozni a kormánypárti politikusoknak és a kormányzati tisztviselőknek.


01

Ezernyi módosító

A parlamenti trollkodás egyik korai példája az akkor ellenzéki Fidesz képviselőinek nevéhez fűződik, akik közel kétezer módosító indítványt nyújtottak be a 2004-es költségvetési törvényhez. Nyilván tudták, hogy se fedezet nincs ezekre, se esély az MSZP-s és SZDSZ-es többség támogatásának elnyerésére, de a szavazás után el lehetett mondani, hogy a kormánypártok milyen fontos célokat szavaztak le. Az egész történetben az volt a pikáns, hogy a fideszes képviselők kivonultak a költségvetési bizottság módosítókról döntő üléséről arra hivatkozva, hogy csak az utolsó pillanatban kapták kézhez a kormánypárti indítványokat, illetve csak egy-két perc volt egy-egy módosító megtárgyalására.02

Karácsonyi túlórák

2008 végén, pár nappal a karácsonyi ünnepek előtt szintén a Fidesz és KDNP képviselői nyújtottak be 1300 írásbeli kérdést a minisztériumokhoz. A kérdések egy része egészen apró részletkérdésekre vonatkozott – például „hová vigyük a szemetet?” –, más részükre nyilván az ellenzéki képviselők sem vártak igazi válaszokat, legalábbis erre utal, hogy a címek közt olyanokat olvashattunk, mint például: „Szavahihető-e ön?” Mivel a házszabály szerint a minisztereknek 15 nap alatt kell válaszolniuk, az ellenzéki képviselők igazán a tárcák köztisztviselőivel toltak ki, akiknek az ünnepek idején meg kellett írniuk az 1300 válaszlevelet.


Az LMP-s Mile Lajos beszél 2011. november 30-án


03

31 órás ülésnap

A 2010-es kormányváltás után igazán gyakorivá váltak a trollkodások, mivel a kétharmados Fidesz-többség mellett az ellenzéknek nem sok tere maradt. 2011 végén, amikor a parlamenti napirend túlterhelődött a rengeteg törvényjavaslat miatt, többször sikeres obstrukciót hajtottak végre: egyszerűen annyit beszéltek egy-egy törvényjavaslat vitájában, hogy másnap reggel még mindig az előző ülésnap tartott. A leghosszabb a 2011. november 30-i ülésnap volt, amely a jegyzőkönyv tanúsága szerint több mint 31, szünetekkel együtt 35 órán át tartott. A kormányoldalon annyira bedühödtek ezen, hogy az összes fontosabb törvény tárgyalására úgynevezett időkeretet határoztak meg, hogy ne lehessen a végtelenségig húzni a vitát.04

Blokád

2011. december 23-án egyebek mellett az új választójogi törvényről szavaztak a parlamentben, amit az LMP frakciója és a párt szimpatizánsai úgy igyekeztek megakadályozni, hogy az Országház parkolójának sorompóihoz láncolták magukat, így fizikailag akadályozták a behajtást. Ezzel is csak egy ideig tudták késleltetni a szavazásokat, a törvényjavaslatokat elfogadták, és végül mindannyiukat elvitték a rendőrök. Később fideszes kezdeményezésre közkegyelmet kaptak, bár ők maguk tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el, hiszen gyalog be lehetett jutni az épületbe.


Parlament, Trollkodás,


05

Elfoglalt emelvény

2013. június 21-én volt a sokat vitatott földtörvény zárószavazása, amelyet a Jobbik-frakció igyekezett úgy megakadályozni, hogy testületileg felvonult az elnöki emelvényre, szünet után pedig még az elnököt sem engedték vissza a helyére. Bár többször is az őrség bevetésével fenyegették meg őket, ez végül nem történt meg, a kormánypártok végül megejtették a szavazást, és elfogadták a törvényt. Az akcióért a Jobbik képviselői súlyos pénzbüntetést kaptak, szakértőiket pedig jó időre kitiltották az Országgyűlés épületeiből.