Így éltünk át egy csendes csődfélét

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

Görögország kvázi csődben, csak senki nem meri nevén nevezni, a magyar GDP még jobban nőtt, mint eddig gondoltuk, a bankok nem várt adókedvezményt kaphatnak jövőre, és lehullt a lepel a magyar gazdasági élet néhány fontos szereplőjéről. Ez történt a héten a gazdaságban.


Május 31. minden hazai cég életében fontos dátum, eddig kell benyújtani az előző évre vonatkozó mérlegbeszámolókat. Egy-egy kitüntetett figyelmet érdemlő cég esetében ez az újságíróknak is jeles nap: ilyenkor látszik, ki milyen üzletekhez jutott az előző évben, mekkora árbevételt és nyereséget tudott elérni, és hogy tulajdonosaikat mennyi osztalékhoz juttatták.

Év közben erről mindig csak sejtések és részinformációk lehetnek, mint például a Duna Aszfalt esetében. Az útépítésekben jeleskedő tiszakécskei vállalkozásról annyit mindenki tudhatott, hogy 2012 óta igen jól szerepel a közbeszerzési pályázatokon, parádés számokat közölt már 2013-ról is, és a nagy infrastrukturális beruházásoknál gyakorlatilag átvette a Simicska Lajos-féle Közgép korábbi szerepét. De hogy 2014-ben egy ritka magas lottóötösnek megfelelő összeget, 5,6 milliárd forintos osztalékot hoz a tulajdonosainak, Szíjj Lászlónak és Varga Károlynak, az talán a figyelmes hírolvasókat is meglephette.Jó éve volt a több különböző üzletágban érdekelt Garancsi Istvánnak is. Az ő cégeiből nagyjából és összesen 1 milliárd forintos osztalék juthatott a vállalkozónak, akit talán a legtöbben a Videoton focicsapatának tulajdonosaként ismernek. A tavalyi sem volt rossz év idősebb és ifjabb Orbán Győzőnek (a miniszterelnök apjának és testvérének) sem, a családi bánya 900 millió forintos osztalékot adott.

S hogy mi történt mindeközben az egykori baloldali kormányok szereplőivel és háttérembereinek cégeivel? Bár a nagyságrendek mások, őket sem kell sajnálni. Gyurcsány Ferenc, Kóka János, Puch László vagy Leisztinger Tamás szintén gyümölcsöző vállalkozásokban érdekelt, cégeik zömében nyereségesek, így busás osztalék kivételére is esélyt adtak.


Csendes csődben

Ahol viszont komoly bajok vannak, az Görögország. Szép csendben túl vagyunk június 5-én, amikor is az athéni kormánynak több mint 300 millió eurót kellett volna kifizetnie a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hiszen esedékessé vált egy korábbi hitel törlesztése. És ami kicsiben, egy-egy család banki tartozásánál ideig-óráig tolerálható, az egy államnál nem nagyon: nem törleszteni időben kifejezetten rossz üzenet. (Főleg a háborús konfliktusokkal küzdő fejlődő országok szoktak ilyet csinálni.)

Persze mondhatjuk, hogy az IMF szabályzata megengedi, hogy több törlesztőrészletet összevonva, később fizessen valaki – ezt kérelmezték a görögök –, de azért mostanra már mindenkinek egyértelmű, hogy Görögország kvázi csődben van, csak ezt senki nem meri kimondani. A nemzetközi hitelezői csapat (korábban trojka, csak ezt Alekszisz Ciprasz kormányra kerülése óta nem lehet használni, mert Athénban sértőnek találják) tagjai nem akarnak pánikot kelteni. Mert bár egy államcsődöt is túl lehet élni, itt most eggyel nagyobb a tét: Görögország esetleges kilépése az eurózónából. Ez pedig tényleg olyan esemény, amire nem volt még példa, vagyis nincsenek minták, hogy miféle lavinát indíthat el.

Mindenesetre a hivatalos nyilatkozatok hallatán a reményt még senki nem adta fel, a tárgyalások folytatódnak, az új céldátum immár június vége. Addig valaminek történnie kell, hogy elő tudjanak teremteni 1,6 milliárd eurót.


Új Selyemút épül

Fontos tárgyalások zajlottak Kína és Magyarország között is a napokban, 15 év után most először ugyanis Budapestre látogatott a kínai külügyminiszter. Szijjártó Péter mellett Orbán Viktor kormányfő is fogadta őt, ám ahogy azt előre sejteni lehetett, konkrét befektetési megállapodásokat nem írtak alá. Nagyjából arról egyeztek meg, hogy majd megegyeznek mindenféle későbbi üzletekről, de volt azért egy gesztusértékű aláírás: épül az új Selyemút, és ebben Magyarország is partner, sok más potenciális ország közül elsőként.Ha a kínai beruházások inkább csak hosszú távon hajthatják is a GDP-t, azért a friss növekedési adatok láttán egész bizakodóak lehetünk. A héten ugyanis kijött a végleges első negyedévi GDP-adat, amely a pár héttel ezelőtti becslésnél is kedvezőbb lett: 3,5 százalékos. A londoni elemzők ezen felbuzdulva szépen javították is prognózisaikat: 2015-re 3 százalékos bővülést várnak.

Örülhetnek a hazai bankok is, ha a parlament megszavazza Varga Mihály pár napja bejelentett adómódosítását. Eszerint a vállalatokat aktívan hitelező bankok csökkenthetik a befizetendő bankadójukat, amelynek a kulcsa jövőre eleve alacsonyabbá válik.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a válságot és a bedőlt hitelesek miatti veszteségeket már kiheverték volna, az UniCredit például most jelentette be, hogy újabb fiókokat zár be és leépítésekre kényszerül.

Ráadásul néhány bank pert veszített a Magyar Nemzeti Bankkal szemben, amely korábbi kamatemelések miatt közérdekű kereseteket indított egy tucatnyi pénzintézettel szemben.


Heti tippjeink

Volt devizahiteles ügyfeleik pedig még mindig szép számmal panaszkodnak a banki elszámolás és forintosítás miatt, nem értik a dolgot, másra számítottak. A csalódás a legtöbb esetben persze érthető, de a héten is adtunk pár tippet arra, hogy aki nem rest (nem kell hozzá sok idő és macera), az hogyan csökkentse a havi törlesztőjét. Csak kicsit kell körülnézni, és pár feltételt átgondolni, máris 1-2 százalékos kamatkedvezményt lehet elérni a legtöbb hazai bankban.

Akinek meg netán volna egy kis tartaléka, az jobban teszi, ha elolvassa ezt a cikket: két olyan megtakarítási formáról írtunk, amit alig reklámoznak, pedig pont a legjobbak.

Fontos változások jöhetnek a reklámpiacon (itt és itt), a monetáris politikában és a fővárosi közlekedésben is, miután hosszas huzavona után megegyezett a BKK és az Orangeways. A benzin közben drágult, csoportos létszámleépítés lesz egy húsüzemben, és kiderült, hogy a könyvvizsgálók is hibáztak a brókerbotrányokban.

Ami pedig a VS.hu gazdasági rovatát érintő változás: a héten átköltözött hozzánk egy másik hírportáltól a Buksza blog, rögtön ajánlunk is pár bejegyzést, amelyet érdemes elolvasni.