Így élnek állami köldökzsinóron a szakszervezetek

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Idén is irdatlan állami támogatást kaptak. De nem panaszkodhatnak a munkaadói érdekképviseletek sem. Évi 100-200 millió forint a tarifájuk.


A Miniszterelnökség nyilvánosságra hozta, milyen támogatási szerződéseket kötött idén költségvetési keretének a terhére. A több mint 15 milliárd forintból csaknem egymilliárd forinttal részesülnek azok az érdekvédelmi szervezetek, amelyek az országos egyeztető fórumokban, így az Országos Közalkalmazotti Érdekegyeztető Tanács (OKÉT), valamint a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkájában részt vesznek.


2015-ben 100-100 millió forinthoz jut a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége.

125 millió forint támogatást kap a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája pedig összesen 200 millió forintból gazdálkodhat az országos érdekegyeztetésben való részvételének köszönhetően.

Állami támogatásuk ugyanakkor korábban is volt a szakszervezeti szövetségeknek, de a hangjukat is jobban hallatták. Most inkább arra panaszkodnak, hogy már nem működik a korábbi Országos Érdekegyeztető Tanács, amely sűrűbben ülésezett, és nagyobb volt a jogköre. A munkaadói szervezetek részéről sem túl nagy az aktivitás, legtöbbször talán a VOSZ szólalt meg, elsősorban a vasárnapi zárvatartás ügyében.

A munkaadói csönd még érthető is, hiszen az Orbán-kormány időszakában számos olyan változást vezettek be a munka törvénykönyvében, amely megkönnyítette a foglalkoztatók dolgát akár a túlóráért járó pénzek megkurtításában, akár a dolgozók kirúgásában. Másrészről viszont a szakszervezeti vezetők védettsége is csökkent, talán ezzel is összefügghet a harciasság mérséklődése.A magyarázat

Mindenesetre, amikor két évvel ezelőtt közérdekű adatigénylés érkezett a LIGA Szakszervezetekhez (más néven Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájához), hogy számoljanak el a VKF-ben és az OKÉT-ben végzett munkájukkal, akkor az érdekvédők csak részlegesen hozták nyilvánosságra a beszámolójukat, mondván, hogy abban sok személyes adat van.

Az állami támogatás indokoltságát azzal magyarázta a szakszervezet, hogy miközben a kormány előterjesztéseit minisztériumok seregnyi szakértője írja, addig a munkaadói és munkavállalói szervezeteknek alig maroknyi emberük van arra, hogy sokszor pár nap alatt véleményezzék a különböző minisztériumok és államtitkárságok által megküldött sok száz oldalnyi szakanyagot.

Ennek az egyenlőtlen munkaterhelésnek a kiegyenlítésére – évtizedes magyarországi és nemzetközi példák alapján – a kormány támogatást nyújt a szociális partnereknek. A támogatás céljai között szakértők megbízási díjai, kutatások elkészítése vagy például kommunikációs, nyomdai és postaköltségek szerepelnek.