Így csökkentheti a nagy bírságot – fontos változás jött

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Új szempontok szerint szabja ki a bírságokat a fogyasztóvédelmi ügyekben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Érdemes előre gondolkodni.


A jövőben a GVH bírságenyhítő körülményként veheti figyelembe, ha az eljárás alá vont vállalkozás „érdemi megfelelési erőfeszítéseket” tett egy adott ügyben. Ennek keretében a vállalkozásnak bizonyítania kell, hogy megkeresett egy külső, független szervet (pl. szakmai, önszabályozó szervezetet) vagy személyt (pl. ügyvédet) a megfelelés szándékával a GVH által jogsértőnek ítélt reklámok közzététele előtt, s figyelembe vette a független tanácsadó szervezet állásfoglalását kereskedelmi gyakorlatának, valamint kommunikációs eszközeinek tervezésekor.

A hatóság külön hangsúlyozta, hogy önmagában egy megfelelési program léte nem számít majd enyhítő körülménynek, ám az adott ügyben tett törekvéseket már értékelni fogják.

Azt ugyanakkor nem lehet számszerűsíteni, hogy pontosan mekkora lehet az ebből adódó bírságenyhítés – közölte a VS.hu érdeklődésére Basa Andrea, a GVH sajtószóvivője. Mint mondta, a bírság meghatározásánál mindig van egy alapösszeg, amelyet az enyhítő és súlyosbító körülmények módosíthatnak. Előbbiekbe tartozik, ha például egy reklámkampány rövid ideig tartott, kevés fogyasztót ért el, vagy éppen az új szabályok szerint a cég tett érdemi erőfeszítéseket a jogszabályi megfelelés érdekében. Utóbbiakba pedig többek között az, ha az adott vállalkozás különösen sérülékeny fogyasztói csoportot szólított meg. A bírság meghatározásakor mindezeket a körülményeket összevetik, és így alakul ki a végleges összeg – magyarázta Basa. (Az enyhítő és súlyosbító körülményekről itt olvasható a GVH állásfoglalása.)

A GVH közleménye szerint némileg módosult a bírság kiinduló összegének meghatározása, így a hatóság – ha a bírság megállapításakor nem a kommunikációs költségekből indul ki – a jogsértéssel érintett áruk eladásából realizált, időarányos, a vizsgált időszakhoz és a jogsértő kereskedelmi gyakorlathoz köthető árbevétel 5 százalékát tekinti a bírság kiinduló összegének. Ezzel kapcsolatban Basa elmondta, hogy eddig nem volt meghatározva konkrét összeg, ezt számszerűsítették most. Nagy változást azonban ez nem fog hozni, mivel eddig is ezen szint körül szabták ki a bírságokat.