Így csapna le a brókercégekre a kormány

-

Elkészült a törvénytervezet a szigorításokról: 3 évente ellenőriznék a brókercégeket, és sokkal erősebben bírságolhatna a Magyar Nemzeti Bank.


Társadalmi vitára bocsátotta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a befektetési vállalkozások szabályozását szigorító törvény tervezetét, amely az MNB hatékony fellépésével együtt a befektetési vállalkozások világában is rendet teremt.

A tárca úgy fogalmaz: az elmúlt hetek brókerbotrányai is rámutattak, hogy a pénzügyi fogyasztóvédelem és a pénzügyi, befektetési vállalkozások ellenőrzésének további erősítésére van szükség. Az NGM-ben már év eleje óta folyik egy törvény-előkészítő munka a szabályrendszer szigorítása érdekében.

A tervezet számos pénzügyi tárgyú törvény módosítását tartalmazza, és szigorítja a szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályozást. Ennek megfelelően a hitelintézetekhez hasonlóan a befektetési vállalkozásokat is 5 év helyett 3 évenként vizsgálná átfogóan a felügyelet. További szigorítás, hogy az MNB nagyobb bírságokat is kiszabhat, mondván, ez erősíti a bírságolás elrettentő erejét.

A tervezet a Befektető-védelmi Alapra (Beva) vonatkozó szabályozás módosítása keretében eltörli az egymillió forint felett a befektető által viselt 10 százalékos önrészt, valamint jogszabályi kezességet biztosít a Beva hitelfelvételéhez.

A törvényjavaslat pontosítaná a jó üzleti hírnév fogalmát: jelenleg a törvény a jó üzleti hírnévhez köti a pénzügyi intézmények vezető tisztségviselőinek kinevezését, de a felügyeletre bízza, hogy eldöntse, mi számít jó üzleti hírnévnek. A módosítással törvényi szinten még világosabbá válnak az egyébként uniós szinten is megjelenő szabályok, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy pénzügyi szektorbeli intézmény vezető tisztségviselőjének és tulajdonosának.

A tervezet kiegészíti a Pénzügyi Békéltető Testület eljárásaira vonatkozó szabályokat, így a testület hatékonyabban és gyorsabban tud majd dönteni a vitás pénzügyi kérdésekben.

Az NGM elküldte a tervezet szövegét a szakmai társszervezetekhez, köztük az MNB-hez.