Így bundázhatták meg a németek a vb-rendezést

-

Feltáró vizsgálat indul a Német Labdarúgó-szövetségben, mivel hétfőn lemondott tisztségéről Wolfgang Niersbach elnök annak nyomán, hogy a 2006-os németországi világbajnokság szervezőbizottsága 6,7 millió eurót utalt át a nemzetközi szövetségnek 2005-ben. Több jel is arra utal, korrupt befolyásolással nyerték el a vébét a németek.


A német szövetség (DFB) élére átmenetileg Rainer Koch alelnököt és a ligát vezető Reinhard Rauballt nevezték ki. Az előbbi közölte: „Nem szorítkozunk a 6,7 millió euró kifizetésének körülményeire, hanem résztelesen feltárjuk, hogy mi történt a 2006-os vb odaítélésénél.”

Kochék felkérik Franz Beckenbauert, a kilenc évvel ezelőtti vb szervezőbizottságának elnökét, hogy „intenzívebben kapcsolódjon be a vizsgálatba”.

Közben a Süddeutsche Zeitung azt írta, a DFB belső vizsgálata során találtak egy szerződéstervezetet 2000-ből, amely előnyöket ígért a FIFA végrehajtó bizottsága egyik tagjának. A dokumentumon állítólag Beckenbauer aláírása látható, és 2000. július 2-án keletkezett, négy nappal az előtt, hogy a németek megkapták a rendezési jogot. A kedvezményezett tag pedig a trinidadi Jack Warner volt,aki 2011-ig többek között a FIFA alelnökeként dolgozott, idén szeptemberben pedig korrupció miatt örökre eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.


Beépített ember szavazott

A 2006-os vb rendezési jogáról döntő szavazás minden idők legszorosabb eredményével zárult, illetve meglehetősen vitatott körülmények között zajlott. A 2000. július 6-án Zürichben tartott voksoláson Németország csak a harmadik körben nyert 12-11 arányban a Dél-afrikai Köztársasággal szemben.


Németország és Dél-Afrika mellett Marokkó és Anglia pályázott a 2006-os vb-re. A szabályok szerint a végső sikerhez a 24 tagot számláló végrehajtó bizottság abszolút többségére, azaz alapesetben 13 szavazatra volt szükség. Mivel az első körben Németország 10, a Dél-afrikai Köztársaság 6, Anglia 5, Marokkó pedig 3 voksot kapott, utóbbi kiesett, így következhetett a második forduló. Ebben Anglia mindössze két szavazatot kapott, míg a németekre és a dél-afrikaiakra egyformán 11-11 voks érkezett.

A mindent eldöntő harmadik fordulóban a németek úgy nyertek 12-11-re, hogy a végrehajtó bizottság új-zélandi tagja, az azóta már elhunyt Charles Dempsey tartózkodott. Neki Ausztrália és Új-Zéland, valamint a Csendes-óceániai térség további nyolc országa képviseletében Angliára, annak kiesése után pedig Dél-Afrikára kellett volna leadnia voksát. Amennyiben a döntő körben „helyesen jár el”, döntetlen alakult volna ki. Ez azt jelentette volna, hogy a Dél-afrikai Köztársaság nyer, mivel egyenlő végeredménynél a FIFA-elnökének, Joseph Blatternek a szavazata kettőt ért volna, ő pedig az afrikaiakat részesítette előnyben.


Fenyegették Dempsey-t?

A szavazást eldöntő Dempsey viszont úgy nyilatkozott, hogy súlyos válságon ment keresztül, mert ismeretlenek folyamatosan zaklatták és megfenyegették, hogy megölik őt és családját, ha nem Németországra szavaz.

Felforgathatták a voksolás végkimenetelét az ázsiai tagországok képviselői is. Ők ugyanis még a szavazást megelőző éjszakán is szerették volna rávenni Blattert arra, hogy a két évvel későbbi, 2002-es japán–dél-koreai közös rendezésű világbajnokságra egy ötödik ázsiai válogatott is kijuthasson pótselejtező nélkül, ám mivel Blatter e tekintetben hajthatatlannak bizonyult, „bosszúból átszavaztak”.