Így búcsúztassa a húszezrest!

Fotó: MNB

-

Itt az 1,7 billió forintos bankócsere: még durván 85 millió darab régi húszezrest kell leváltani. Tanácsok a bankjegybúcsúhoz.


1. Az év végéig szórjuk el a régieket!

December 31-ig lehet velük fizetni, utána nem. Ezért nyolc hónapunk van arra, hogy megszabaduljunk a régi húszezresektől. Ha épp fizetni kell húszezressel valahol, akkor érdemes a régit választani. 2017-től csak 2015-ben kibocsátott új – újratervezett és biztonságosabb – húszezresekkel lehet majd fizetni.


A régi - 2015 előtt - kibocsátott húszezresekkel 2016. december végéig lehet fizetni. Utána még három végi a bankok és a posták, azt követően pedig – 2036. december 31-ig – csak a jegybank cseréli újra a bankjegyeket.


2. Mi lesz, ha marad nálunk régi húszezres jövőre?

A bankok és a posták még három évig lecserélik az új húszezresre. Ez azt jelenti, hogy 2019 végéig még ilyen módon lecserélhetőek a régi bankjegyek. Utána már csak a jegybankba lehet őket vinni, egészen 2036 végéig.


3. Mennyi van belőlük?

Összesen több mint 123 millió darab húszezres van forgalomban, ennek közel harmadát – 31 százalékát – már az új húszezresek adják. Körülbelül 85 millió darab régi húszezresre vár a búcsú, ha az értéket nézzük, akkor 1700 milliárd forint – azaz 1,7 billió forint – értékű húszezrest kell leváltani.


4. Nincs egyedül a húszezres

A húszezres mellett még több olyan bankjegy van, amelyeket már régen visszavontak, de még mindig nem érkezett vissza az összes a jegybankba. Tavaly a jegybank a Bukszával közölte: több mint 24 millió bankjegyet nem váltottak még vissza, ezek összértéke pedig 13,5 milliárd forintot tesz ki. (A jegybanknak csak arról van statisztikája, hogy hány bankjegy nem tért vissza, de arról nincs adata, hogy ezek közül hány darab semmisült meg vagy vált használhatatlanná.)
Ennyi bankjegy nem ment vissza a jegybankba:

  • barna ötezres: 0,5 millió darab
  • zöld Bartók portrés ezres: 3,191 millió darab
  • hologramcsík nélküli kék ezres: 3,181 millió darab
  • lila (Ady) ötszázas: 3,07 millió darab
  • zöld kétszázas: 14 millió darab
A zöld (Bartók) ezrest és a lila (Ady) ötszázast 2019 szeptemberéig váltja vissza a jegybank, a barna (Széchenyi) ötezrest pedig 2019. július 27-éig, a kék, hologramcsík nélküli (Mátyás) ezrest 2027. augusztus végéig, a kétszázast pedig 2029. november közepéig. A megadott időpontokig visszavitt bankjegyeket forgalomban lévő bankjegyekre cseréli a jegybank, a határidő lejárta után azonban már nem lehet azokat beváltani. Erről itt olvashat részletesen.