Így bonyolítja a szocpol a csokot

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Akadály lehet a csoknál, ha valaki korábban ilyen támogatást vagy szocpolt kapott. Nincs minden veszve, de néhány dologra ügyelni kell.


Az új állami lakástámogatási program többek között abban különbözik a korábbi években rendelkezésre álló lakástámogatásoktól, hogy azoknak is jár, akiknek van saját tulajdonú lakóingatlanuk, és azoknak is, akik korábban kaptak már ilyen támogatást (szocpolt, csokot).

Az utóbbiaknál azonban néhány dologra nem árt ügyelni. Például arra, hogy csak azok kaphatnak az új rendszerben az államtól lakáspénzt, akik igazolják, hogy az elmúlt öt évben nem kötelezték őket jogosulatlanul igénybe vett csok vagy szocpol visszafizetésére.

Ha már korábban igényeltek támogatást, most természetesen csak akkor kérhetik, ha újra ingatlanvásárlásra vagy építkezésre szánják magukat. Mivel a csoknál legalábbis új ingatlan megszerzésekor nem kizáró ok egy másik lakás megléte, az előző otthont nem kell eladni.Korábban igénybe vett lakáscélú állami támogatás vagy azt megelőlegező kölcsön esetén is jogosult lehet a család a csokra, ebben az esetben a már folyósított támogatás összegével csökkentett összeg kerül kifizetésre – derül ki az új csokos szabályokról szóló, a Család.hu kormányzati oldalon elérhető tájékoztatóból (pdf).

Ha a szülők a támogatást legalább három gyerek után igénylik (akik között lehet még meg nem született, csak vállalt), megkaphatják a teljes összeget, de abból a korábban kapott támogatás összegét le kell vonni. Tehát ha valaki korábban egy gyerek után már kapott, de azóta vállalt kettőt, akkor nem kettő után kapja, hanem három után, de az első gyerek után megkapott összeget kivonva.Számoljunk!

Nézzük a szabályokat pár példán keresztül!

Két gyermeket nevelő család, amely korábban még csak egy gyerek után 780 ezer forint szocpolt (csokot) kapott:

 • Ha használt lakásba költöznek, akkor a két gyermekre járó 1,43 millió forintos támogatás helyett a korábban megkapott 780 ezer forinttal csökkentett összegre, azaz 650 ezer forintra jogosultak.
 • Ha új lakásba költöznének, akkor a két gyerekre járó 2,6 millió helyett 1,82 millió forintra lesznek jogosultak. (A cikkben eredetileg 600 ezer forintot írtunk, az összeget korrigáltuk 1,82 millió forintra, mert utóbbi a helyes adat.)

 • Ha vállalnak még egy gyereket, és új lakásba költöznek, akkor a három gyerek után járó 10 millióból a 780 ezret levonva 9,22 millió forint vissza nem térítendő lakáspénzt kapnak, és igényelhetik a 10 millió forintos kedvezményes hitelt.

Kétgyermekes család, amely korábban a két gyerekre 1 millió forintos szocpolt kapott.

 • Ha most vállalnak még egy gyereket, és új lakásba költöznek, akkor 9 millió forint vissza nem térítendő lakáspénzt kapnak, és igényelhetik a 10 millió forintos kedvezményes hitelt.
Háromgyermekes család, amely korábban 2 millió forintos szocpolt kapott a három gyerek után.
 • Ha új lakásba mennének, akkor 8 millió forinthoz juthatnak, plusz igényelhetik a 10 millió forintos kedvezményes hitelt.
Kétgyermekes család, amely most igényel új lakásra 2,6 millió forintot.
 • Ha maradnak a mostani szabályok, és később megszületik a harmadik gyerek, és ezt követően a család új lakásba költözik, akkor elvileg kaphatnak további 7,4 millió forintot.
A kalkulációk akkor igazak, ha a példacsaládok teljesítik a csokhoz előírt feltételeket. A csok feltételeiről, szabályairól, változásairól itt írtunk részletesen.


Még néhány szabály

Ha valaki most igényli két gyermekre a csokos támogatást használt lakásra, de később születik még gyermeke, akkor utánuk is jár a támogatás, összege gyerekenként 400 ezer forint, és ezzel az összeggel mérsékelhető a lakáshitelből adódó tartozás összege.

És az általános szabályok:

Az új rendszerben a feltételeket teljesítő családok maximum 35 millió forintért vásárolhatnak használt lakóingatlant, a támogatás összege pedig a gyerekek számától függ.

 • 1 gyerek: 600 ezer forint minimális alapterület: 40 négyzetméter
 • 2 gyerek: 1,43 millió forint minimális alapterület: 50 négyzetméter
 • 3 gyerek: 2,2 millió forint minimális alapterület: 60 négyzetméter
 • 4 gyerek: 2,75 millió forint minimális alapterület: 70 négyzetméter
Új lakásnál nincs felső értékhatár, csak a minimális alapterületet írja elő a jogszabály a feltételeket teljesítő családoknak.
 • 1 gyerek: 600 ezer forint minimális alapterület: lakás esetén 40 négyzetméter, családi háznál 70 négyzetméter
 • 2 gyerek: 2,6 millió forint minimális alapterület: lakás esetén 50 négyzetméter, családi háznál 80 négyzetméter
 • 3 vagy több gyerek: 10+10 millió forint – minimális alapterület: lakás esetén 60 négyzetméter, családi háznál 90 négyzetméter (a 10+10 milliós csomag 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásból és 10 millió forint állami kamattámogatású hitelből áll, a hitel maximális futamideje 25 év, kamata fix 3 százalék)