Így barikádozták el Gyurcsányék a Parlamentet - képek

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Gyurcsány Ferenc és a DK szimpatizánsai élőlánccal vették körbe a Parlamentet, ezzel tiltakozva a honvédelmi és rendőrségi törvény ma megszavazott, a honvédség jogosítványait bővítő módosítása ellen. Gyurcsány szerint emberiesség elleni bűntett a honvédséget bevetni a menekültek ellen, egy színházi hasonlattal arra utalt, hogy szerinte a parlament mai döntése erőszakot fog szülni.


A volt kormányfő „a tisztesség, a humanizmus, az európaiság kordonjának” nevezte az élőláncot.


A DK elnöke azt mondta, hogy a tüntetéssel azt akarják megmutatni, létezik egy Magyarország, amelyik érti, hogy „először vagyunk emberek" és csak utána vagyunk magyarok, keresztények vagy bármi mások.


Szerinte a kabinet európai normákra hivatkozik, de egyik nap megveri a menekülteket, a másik nap buszokkal szállítja a horvát-osztrák határ között.


Ha a színházban egy puska ott van az első felvonásban a színpadon, az nagy valószínűséggel, el fog sülni – folytatta, miközben azt hangsúlyozta, hogy a honvédséget alapvetően arra képezték ki, hogy használja a fegyverét.


Gyurcsány Ferenc hazugságnak nevezte, hogy a más országokból érkező, más kultúrát, vallást képviselő, más nyelven beszélő emberek kihívást jelentenek az európai és a magyar kultúrának.


A sajtótájékoztató végére az egybegyűlt szimpatizánsok alkotta élőlánc – a bejáratok kivételével – körbevette a Parlament épületét. A szervezők közlése szerint a résztvevők később mécseseket gyújtanak majd.


DK; Gyurcsány Ferenc; élőlánc; Parlament; tüntetés


DK; Gyurcsány Ferenc; élőlánc; Parlament; tüntetés

A rendezvényt többször zavarták meg ellentüntetők, a végén kisebb összeszólalkozás is volt, de a rendőrség kikísérte a térről a bekiabálókat.


DK; Gyurcsány Ferenc; élőlánc; Parlament; tüntetés


DK; Gyurcsány Ferenc; élőlánc; Parlament; tüntetés