Így autózhat az autópályákon – sztrádamatrica-kisokos 2016-ra

Fotó: MTI / Vajda János

-

Matricaárak, kategóriák, kedvezmények, ingyenes szakaszok, bírságösszegek. Szinte minden, amit a sztrádahasználatról tudni kell.


Jövőre is matricával lehet csak használni a legtöbb autópályát. Új matrica most nem jelenik meg a kínálatban, és lényegében az árak sem változnak, mindössze két idén átadott útszakasz – az M85-ösön és az M43-ason – válik fizetőssé. Az alábbiakban – részben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. honlapján elérhető információk segítségével – áttekintjük az árakat, érvényességi időket, más szabályokat és a változásokat.


Éves országos matrica

 • A személyautókra, motorokra kiváltható éves matrica 42 980 forint.
 • A buszokra érvényes éves matrica 199 975 forint.Éves megyei matrica

 • A maximum 7 személyes személyautókra, motorokra érvényes megyei matrica 5000 forint.
 • A 7 személyesnél nagyobb személyautókra, a 3,5 tonnánál könnyebb teherautókra, lakóautókra érvényes megyei matrica 10 000 forint.
 • A buszokra érvényes megyei matrica 20 000 forint.
A megyei matricákkal az adott megye fizetős útjait lehet használni, egy-egy megyehatár átlépése után az első csomópontnál (lehajtónál) le kell térni a sztrádáról. Az éves matricákhoz hasonlóan a megyei matricák 2017. január 31-ig érvényesek, függetlenül attól, hogy a megyei bérletet mikor vásároltuk meg. Ebből következik, hogy ha 2016. novemberben vásárolt valaki az autójára megyei matricát, akkor is csak 2017. január végéig közlekedhet vele a megye útjain.

Időarányos éves matricát tehát nem lehet venni, az év közben megvásárolt matrica nem lesz olcsóbb. Ezt a NÚSZ a következőkkel indokolja: „Az e-matrica hatósági áras termék. Árképzése jelentős kedvezményeket foglal magába, és jellemzően a hosszú távú, gyakori autópálya-használatot preferálja. A rövidebb érvényességi idejű e-matricákhoz viszonyítva a termék árát nem lenne gazdaságos az időarányos árképzés bevezetése.”


Havi országos matrica

Az országos fizetős utakra szóló havi matricák a vásárláskor megjelölt kezdőnaptól a következő hónapban a kezdőnappal megegyező nap 24 órájáig érvényesek. Ha a következő hónapban nincs a kezdő nappal megegyező nap, akkor a hónap utolsó napjáig érvényes a bérlet. Tehát a 2016. január 31-étől érvényes havi matrica 2016. február 29-ig érvényes. A március 30-ától érvényes havi matrica pedig 2016. április 30-án jár le.
 • A maximum 7 személyes személyautókra, motorokra érvényes havi matrica ára 4780 forint.
 • A 7 személyesnél nagyobb személyautókra, a 3,5 tonnánál könnyebb teherautókra, lakóautókra érvényes havi matrica ára 9560 forint.
 • A buszokra érvényes havi matrica ára 21 975 forint.Tíznapos országos matrica

Az országos fizetős utakra szóló tíznapos (heti) matricák a vásárláskor megjelölt kezdőnaptól további 9 napra (összesen 10 egymást követő naptári napra) szólnak.

 • A maximum 7 személyes személyautókra, motorokra érvényes tíznapos matrica ára 2975 forint
 • A 7 személyesnél nagyobb személyautókra, a 3,5 tonnánál könnyebb teherautókra, lakóautókra érvényes tíznapos matrica ára 5950 forint
 • A buszokra érvényes tíznapos matrica ára 13 385 forint
 • Azokra a motorkerékpárokra, amelyeknek a forgalmijában a „J” mezőben L1e, L2e, L3e, L4e, L5e, Le6, L7e jelölés van, a tíznapos matrica 1470 forintba kerül.


Tanácsok a vásárláshoz

A matricarendszert működtető Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. összeszedte a legfontosabb tanácsokat a matricavásárlóknak a tévesztések elkerülése érdekében.

 • Fontos, hogy a megfelelő díjkategóriára szóló matricát vegyük meg, így a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsira (7 főnél több utas szállítására alkalmas járművekre), a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra és a lakóautókra a D2 kategóriában kell megváltani az úthasználati jogosultságot, még akkor is, ha egyébként a D1 és D2 országos matricák ára azonos. A vonatkozó szabály szerint ugyanis a nem megfelelő díjkategóriára szóló matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül, és bírsággal (pótdíjfizetési kötelezettséggel) jár. (A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések [J és S.1. mezők] alapján állapíthatók meg, az eligazodásban segít a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat is.)

 • Vásárlás közben, még a fizetés előtt ellenőrizzük, hogy helyesen írtuk-e a rendszámot, a felségjelzést és az érvényességi időt.

 • Fontos, hogy a matricavásárlás visszamenőlegesen nem érvényes. Tehát, ha matrica nélkül autóztunk fizetős sztrádán, és később veszünk mondjuk éves matricát, akkor is megbüntethetnek.

 • Az e-matrica szigorúan rendszámhoz kötött. Egy matrica csak egy gépkocsihoz használható, nem lehet cserélgetni például a család tulajdonában lévő autók között.


Forgalmiban szereplő jelölések vs. díjkategóriák

Díjkategóriák és forgalmiban szereplő jelölések

A táblázat és a forgalmiban szereplő jelölések alapján lehet pontosan kiválasztani, hogy az adott járműre milyen matricát kell vásárolni.


Kedvezmény a mozgáskorlátozottaknak és nagycsaládosoknak

A 2016-ban érvényes matricaárak megegyeznek az ideiekkel, de új kedvezmény léphet életbe. A kormány honlapján december közepén megjelent rendelettervezet szerint a személyautókra vonatkozó matricával használhatják hétszemélyesnél nagyobb autóikat is a gyorsforgalmi utakon a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak.


A legalább négy gyermek után családi pótlékban részesülő személyekre, továbbá mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezőkre, illetve ezek hozzátartozóira vonatkozik a kedvezmény. Az éves matrica esetében a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak nem kapnak kedvezményt, tehát 42 980 forintot kell érte fizetniük. Ugyanakkor a tíznapos matricát 5950 forint helyett 2975 forintért, a havi matricát 9560 forint helyet 4780 forintért, a megyei éves matricát pedig 10 000 helyett 5000 forintért vehetik meg.


Ingyenes szakaszok

A díjköteles útszakaszokról szóló rendelet januártól hatályos változata szerint a következő szakaszok lesznek ingyenesek:
 • M0-s:
  • 1-es főút és az M5-ös között
  • M4-es (4-es főút) és az M3-as között
  • Megyeri híd (11-es és a 2-es főút között)
 • Az M31-es (Maglód, Pécel, Kistarcsa, Gödöllő környéke) végig
 • Az M4-es autóút (4-es főút) Vecsés és a Liszt Ferenc reptérre vezető út közötti szakasza
 • Az M60-as sztráda Pécs délnyugati elkerülő szakasza ( az 58. és 5826. számú utak között)
 • Az M86-os (Szombathelytől Répcelak felé vezető) autóút
 • Az M8-as autópálya (dunaújvárosi Pentele híd és az odavezető szakaszok)
 • Az M9-es 6-os főút és az 51. számú főút közötti szakasza (Szekszárd – Sükösd, Dusnok)
 • Az M9-es (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza


Bírság

Ha fizetős szakaszon matrica nélkül autóztunk, akkor számolni lehet a büntetéssel. Jogosulatlanul autóztunk a következő esetekben is:

 • ha alacsonyabb díjkategóriára szól a matrica,
 • ha az ellenőrző szelvényen vagy a nyugtázó értesítésen szereplő rendszám nem egyezik a jármű tényleges rendszámával,
 • ha a matrica érvényességi ideje lejárt, vagy még nem kezdődött meg,
 • ha az ellenőrző szelvényen vagy a nyugtázó értesítésen szereplő felségjel eltér a jármű forgalmi rendszámán szereplő valós felségjeltől.

A személyautók esetében a pótdíj 30 napon belül közel 15 ezer (14 875) forint, 30 napon túl pedig 59,5 ezer forint. A buszoknál a 30 napon belüli pótdíj közel 67 ezer (66 925) forint, 30 napon túl pedig közel 268 ezer (267 700) forint. Ha alacsonyabb díjkategóriára érvényes matricával közlekedtünk, akkor az alacsonyabb és a megfelelő díjkategóriához rendelt pótdíjak különbözetét, de legalább a legalacsonyabb pótdíjat kell kifizetni. A pótdíjat a helyszínen bankkártyával, a NÚSZ Zrt. bármelyik irodájában vagy postai csekken, illetve banki úton lehet megfizetni.


Speciális esetek

 • Autóeladásnál és -vásárlásnál mi a teendő?

A matrica (úthasználati jogosultság) átvihető másik autóra (rendszámra). Ehhez be kell mutatni a vásárláskor kapott ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést és az új autó forgalmiját (ha azonos kategóriába tartoznak). Emellett be kell mutatni az eladást igazoló, kormányhivatal által hitelesített okiratot vagy a használatot lehetővé tévő más jogviszony megszűnését igazoló dokumentumot, illetve igazolást arról, hogy az úthasználatot lehetővé tévő jogviszony megszűnt. Ha két érintett gépjármű üzembentartója megegyezik, akkor a rendszámváltozás átvezetésének igazolásához elég a két érintett gépjármű forgalmi engedélyének bemutatása. Az átírási díj összege bruttó 1470 forint.

 • Kőfelverődés, vadkár stb. esetén mi a teendő?

Kérni kell a legközelebbi autópálya-mérnökség segítségét (pl. SOS-telefon), és a legközelebbi biztonságos helyszínen (pl. pihenőben) kell megvárni a kiérkező útellenőrt.


Ha tetszett a poszt, a Bukszát a Facebookon is lehet szeretni.