Ígérik, nem lesz kevesebb fa a Ligetben, de nem tudni, mihez képest

Fotó: MTI / Sou Fujimoto Architects

-

A Városliget Zrt. és a Főkert egymásra mutogat, miközben még ebben a hónapban kiírják a tájépítészeti tervpályázatot.


A múzeumi negyed megvalósításáért­ felelős Városliget Zrt.-nek egyelőre semmilyen terve nincs a park fáiról - értesült a Népszabadság. Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója közérdekű adatigénylésre válaszolva közölte, hogy a liget területén található fák esetében a cég sem 2013 végén, sem most nem rendelkezik fakataszterrel. A faápolási feladatokat vállalkozási szerződés keretében a Főkert Zrt. végzi, de ökológiai kockázatelemzéssel, valamint a kivágott fákra vonatkozó állapotfelméréssel ők sem rendelkeznek. Az indoklás szerint azért, mert nincs is ilyen kötelezettsége sem a Városliget Zrt.-nek, sem a Főkertnek.


Ez azért furcsa, emlékeztet a lap, mert Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa minden alkalommal leszögezi, hogy a Városliget fái nem sérülnek a beruházással. Valójában erősen kétséges, hogy az új épületek miatt kivágott fákat megfelelő módon pótolják-e majd, hiszen a jelen állapot felmérése nélkül nincs mihez viszonyítani. De az is előfordulhat, hogy később már egy megritkított faállományhoz igazítva írnak elő pótlást.

Várhatóan még ebben a hónapban kiírják a Városliget zöld területi bővítését és fejlesztését célzó táj­építészeti tervpályázatot. Az ígéretek között több tízezer négyzetméternyi zöldfelületi bővítés mellett a meglévő növényzet rehabilitációja is szerepel.

A Liget Projektről a VS.hu Versus rovatában éppen most zajlik vita.