Ígérete ellenére sem adja ki a Századvég-tanulmányokat a kormány

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Nem tartja be június közepi ígéretét, és mégsem adja ki a Századvég-csoport kormányzati megrendelésre írt tanulmányait a Miniszterelnökség. A szervezetet vezető Lázár János a június 28-i kormányinfo nyilvánossága előtt jelentette be, hogy lapunk újságírója, Joó Hajnalka jogerősen is megnyerte a milliárdokért rendelt Századvég-tanulmányok nyilvánosságáért indított pert, a Miniszterelnökség ezért a cégcsoport 30 ezer oldalnyi, kormányzati megrendelésre írt anyagát hozzáférhetővé teszi az újságírónak.A miniszteri ígéretet az ítélet kézbesítésétől számított 60 napon belül, augusztus 26-áig kellett volna végrehajtani. A 30 ezer oldalt tartalmazó DVD-vel vagy papírokkal teli utánfutó helyett kollégánk egy e-mailt kapott a határidő lejárta előtti utolsó napon, amelyben közölték, hogy a Miniszterelnökség felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, egyúttal a végrehajtás felfüggesztését is kérte.

A közel 4 milliárd forintért rendelt tanulmányok megismeréséért munkatársunk 2012-ben, még az Origo újságírójaként perelte be a Miniszterelnökséget, miután a szervezet sorozatban elutasította adatkéréseit a Századvég-csoport szerződésével kapcsolatban. A Miniszterelnökség visszatérően arra hivatkozott, hogy a cégcsoport tanulmányai és közvélemény-kutatásai döntés-előkészítő anyagok, amelyek közzététele nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeket sértene. A szakértői anyagok visszatartása mellett a Miniszterelnökség arra sem adott választ, hogy mi alapján és milyen formában könyvelték el a szerződés teljesítését, illetve arra sem, hogy kik voltak azok az esetenként több tízmilliós díjazást kapó alvállalkozók, akik segítették a Századvéget a tanulmányok elkészítésében.

Munkatársunk képviseletét a perben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látta el. Az elsőfokú ítéletről és a 4 milliárdos megbízás teljesítéséről itt olvashat bővebben.