Igaz vagy hamis játék a BKV-val: mi lesz a kamerák képeivel?

Fotó: MTI / Marjai János

-

A BKV lapunknak azt állította, nem tárolja a telephelyeket megfigyelő kamerák képeit. A felügyelőbizottság augusztusi ülésén nem volt kérdés, hogy ez a gyakorlat: 3 napig tárolják a felvételeket, de akár 30 nap is lehet belőle. Az biztos, a Facebookon látható egy telepített kamerával készült felvételsor a trolibuszok pihenőjéről, amint villám tépázza a nyáron.


„A kameraképeket a helyben kapott szóbeli tájékoztatás szerint három munkanapig tárolják.”

Ezt az állítást a BKV felügyelőbizottságának tagjai a testület augusztus 31-i ülésén ismerték meg. Azt is megtudták, hogy a Zách utcai telephelyet, ahol a trolik állomásoznak, 57 kamerán keresztül figyeli a munkáltató. A troligarázsban rögzített felvételekhez három személy – a divízióvezető, a forgalmi üzemvezető és az üzemeltetési vezető – fér hozzá. A kameraképek online megtekintésére is van mód a két portaszolgálaton.

A felügyelőbizottságot arról is tájékoztatták, hogy mivel a telephely több részén veszélyes anyagokat kezelnek, őriznek, az ezekre fixált kamerák esetében lehetőség lenne a felvételek 30 napos őrzésére is.

Ezek után meglepő, hogy a BKV lapunknak küldött válaszában azt állította, nem tárolják a felvételeket, miközben annak feltételeibe részletesen beavatták a felügyelőbizottság tagjait. „Társaságunk jelenleg nem rögzíti a felvételeket, a kamerás megfigyelés csupán élőképes megfigyelésre szolgál” – írták a VS.hu megkeresésére szeptember 26-án.

Pedig a felügyelőbizottság ülésén kitértek a telephely egyik dohányzásra kijelölt helyére is, amelyre külön kamera ügyelt. Ezt a szakszervezetek szóvá is tették, mivel Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos 2013-as ajánlásában kimondta, a munkaterület egyes részeit ellenőrző kamerás rendszer nem irányulhat a dolgozók megfigyelésére, se a munkavégzésükre, se a pihenőidejük elltöltésére. Csak vagyonvédelmi célból működtethető.

A BKV azzal hárította el a szakszervezeti kifogást, hogy miután megtekintette a rögzített (!) felvételeket: „azon keresztül nem történik személyes adat kezelése.


A képminőség, illetve a kamera távolsága a dohányzótól nem teszi lehetővé a felvételen látott személy egyedi beazonosíthatóságát.”

Siker és kudarc

Mivel a felvétel közelítése tovább ront a minőségen, „így a beazonosítás megítélésünk szerint lehetetlen” – utasította vissza a következtetést a BKV. Ezért aztán szóba se került, hogy leszereljék vagy kikapcsolják a kamerát. „Erre tekintettel a jelenleg fennálló állapot további ideiglenes kezelését – a kamera kikapcsolását/letakarását – nem tartottuk szükségesnek” – magyarázta a BKV vezetése az fb-tagoknak.

A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, amely tiltakozott a dolgozók telephelyi kamerás megfigyelése miatt, továbbra se kapott bizonyosságot a képek kezelésről, tárolásáról. A BTDSZ jogi képviselője, Szabó István arról számolt be a VS.hu-nak, hogy kedden éppen erről lett volna szó a BKV-val tartott egyeztetésen. A vállalat képviselője azonban nem volt hajlandó választ adni arra a kérdésükre se, rögzítik, tárolják-e a képeket. Azzal rázták le a szakszervezeteket a konzultáción, hogy majd központi nyilatkozatot adnak ki.

Ezt keveslik az érdekvédők, továbbra is várják a választ, továbbá a dolgozók számára készült adatvédelmi tájékoztatót is, amelyben felhívják a figyelmet a kamerák helyére, a megfigyelés céljaira, a munkavállalók jogaira is. Erről itt írtunk.

A BKV-dolgozókat megnyugtató megoldás egy időre zsákutcába jutott. Miután a keddi egyeztetés nem vezetett eredményre, újabbat nem is tartanak. A BKV azonban dolgozik rajta. Mint megtudtuk, a kollégák írásbeli adatvédelmi tájékoztatójának előkészítése már folyamatban van, a dohányzókra fókuszált kamerát pedig több hónap után sikerült elforgatni.


Megérte!

A BKV Zách utcai telephelyén felszerelt 44-es kamera képei a világhálóra is felkerültek. A garázs vezetője a július 28-i vihar képeit posztolta a Facebookon: azt a pillanatot, amikor villám sújtja a felsővezetéket, amely szikrákat hány. A képsor a C épület alkatrészmosójánál készült.

A dolgozók körében nem is volt kérdés, rögzülnek-e a képek. „Már megérte felszereltetni a kamerákat. Most már mindenki tudja, hogy a gépműhely udvaráról nem érdemes beszerezni a hiányosságokat” – írta a képsor egyik kommentelője.