Ig Nobel-díj járt a magyar lóbögölykutatásért

Forrás: Andy Jones / Flickr CC-BY

-

A világos szőrű lovak kevésbé vonzzák a bögölyöket, a szitakötők pedig végzetes vonzalmat éreznek a fekete sírkövek iránt.


A magyar kutatók spanyol, svéd és svájci kollégáikkal végezték kutatásaikat, amelyekkel fizika kategóriában érdemelték ki a díjat. Felismerték, hogy a lóbögölyök kevésbé vonzódnak a világos szőrű, szürke lovakhoz, mint a feketékhez.

Az 1991-ben alapított Ig Nobel a Nobel-díj amerikai paródiája, a nemzetközi tudományos élet azon szereplőinek ítélik oda évente, akiknek tevékenysége látszólag értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vezetett, egyúttal mulatságosnak tűnik.

Tíz kategóriában osztották ki a pénzjutalommal nem járó díjakat, idén műanyag óra formájában. Kémia kategóriában a Volkswagen-autógyárat tüntették ki – a szokásosnál is nagyobb gúnnyal. A cég azért kapta a díjat, mertmegoldotta az autók túlzott mértékű kipufogógáz-kibocsátásának problémáját azáltal, hogy autói teszteléskor automatikusan elektromechanikailag kevesebb kipufogógázt termeltek.

A Volkswagen kitüntetése kivételnek számít, a szokásoknak megfelelően az Ig Nobel-díjakat mindig elismert kutatók kapják komoly, bár furcsa kutatásaikért. A díj célja, hogy a szokatlant ünnepelje és a fantáziát díjazza: olyan kutatásokat értékelnek, amelyek először megnevettetnek, majd elgondolkodtatnak.

A pszichológia kategóriában díjazott Evelyne Debey, a Genfi Egyetem szakértője és kutatócsapata ezer hazudós embert kérdezett meg arról, milyen gyakran hazudik. Azt is vizsgálták, hihető választ adnak-e a kérdésre. Az eredmény szerint az emberek átlagosan naponta 2,2 alkalommal hazudnak.


Hillary Clintont és Donald Trumpot az amerikai választási kampányban gyakran beteges hazudozónak titulálják. De ha csak napi 1-5 alkalommal nem mondanak igazat, egyszerűen csak átlagos hazudozók, mint mi mindannyian

– mondta a kutató.

Biológia kategóriában különleges erőfeszítéseiért műanyag órát kapott Charles Foster kutató, aki borzként, vidraként, szarvasként, rókaként és madárként is élt a vadonban, hogy tanulmányozza az állatok életmódját.