Időt nyert a Péterfy-kórház

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A kormány tervei szerint a budapesti Péterfy-kórház a jövőben nem csak ápolási otthonként működhet tovább.


A kormány kórházfejlesztési programját követően a Péterfy kórház működése átalakul, a Fiumei úti baleseti központ traumatológiája a Haller utcai új kórház épületébe költözik – írja a Magyar Nemzet.

Júniusban nyilvánosságra került az a javaslat, amely szerint a Péterfyben nem lesz a jövőben aktív ellátás, és az egész kórház krónikus (ápolási) feladatokat látna el – a tervezet óriási lakossági felháborodást keltett. A nyár elején több százan tiltakoztak a kórház épületénél: kerítésére kötött szalagokkal és gyertyagyújtással jelezték a lakosok, kiállnak a kórház mellett.

Sásdi Antal főigazgató a lapnak azt mondta, hogy a tiltakozásoknak is köszönhető, hogy a kormány megváltoztatta a tervét. A főigazgató szerint a Péterfy Sándor utcai épületben maradna a belgyógyászat, a neurológia és az onkológia is, valamint az Alsó erdősor utcai telephelyről odaköltözhetne a toxikológia és a pszichiátria is. Ezek az átalakítások azonban 2020–2022 után várhatóak.

Az igazgató azt mondta, amíg nem készül el a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet mellé tervezett Haller utcai új centrum, addig a Péterfy baleseti központja a jelenlegi helyén működik tovább, ám az épület felújítást igényel. Ezt körülbelül


2,5-3 milliárd forintból lehetne megoldani.

Lesznek más kórházfejlesztések is Budapesten: várhatóan 1,2 milliárd forintot fordítanak majd a János-kórház pavilonjainak felújítására, ez már jövőre elkezdődhet.

A Kútvölgyi kórház pszichiátriája mellett valószínűleg odaköltöztetik a Semmelweis Egyetem két pesti, összesen 330 ágyas gyermekklinikáját.