Idős emberektől csaltak ki pénzt, lebuktak

-


Vádat emelt egy 58 éves győri férfival szemben a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség. A férfi ismeretlen társával együtt idős emberektől csalt ki pénzt. Erről a Veszprém megyei főügyészség számolt be szerdai közleményében.

A vádirat szerint az elkövető idős embereket károsított úgy, hogy ismeretlen társa a sértettek közeli ismerősének, hozzátartozójának adta ki magát, és rövid visszafizetési határidővel, ügyvédi költségre kért tőlük telefonon pénzt. A készpénzt utóbb az ügyvédként bemutatkozó vádlott vette át a sértettek lakásán.

Tavaly novemberben a gyanúsított társa egy 87 éves szombathelyi embert hívott fel telefonon, és ismerőseként bemutatkozva egymillió forintot kért tőle kölcsön azzal, hogy délután visszaadja. A telefonáló és a sértett abban egyeztek meg, hogy a pénzt egy ügyvéd veszi át a sértett lakásán.

A vádlott fél óra elteltével meg is jelent a pénzért, és a telefonbeszélgetésre hivatkozva ügyvédként mutatkozott be. Annak érdekében, hogy a sértett esetleges gyanakvását eloszlassák, a vádlott a nála lévő mobiltelefont átadta a sértettnek, hogy a vonal másik végén a magát az idős férfi ismerősének kiadó társa megerősítse, a sértett a pénzt valóban a megbízottjának adja át.

A kár egyik sértett esetében sem térült meg, az ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben szabadságvesztést indítványozott.