Időkapszulát bontottak ki Amerikában

Forrás: Youtube/MLive

-

Ötven évet kellett volna túlélnie a ládának, de csúnyán beázott. Ha valamit meg akarnak őrizni a jövőnek, ne ássák el.


Ötven év után kiásták és kinyitották Michiganben a John F. Kennedy Peace Capsule nevű időkapszulát. A kapszula tartalma sajnos leginkább arra mutat rá, hogy ötven évvel ezelőtt nem tudtak igazán vízálló ládát készíteni, hiába próbálkoztak fával és acéllal – írja a Paleofuture.

Az MLive felvételén az időkapszula kibontásának teljes folyamata végignézhető, ám a videó nem túl érdekes. Elkeseredett emberek halásznak elő vizes, feketére rohadt szatyrokat.A felismerhető tárgyak között van néhány emléktányér, egy pár csizma és egy kávédaráló. A dolgok nagy része azonban felismerhetetlen. A Bay County Historical Society történésze már a láda kiásása előtt attól tartott, hogy a víz kárt tett az időkapszulában. „Úgy kell az egészet kezelnünk, mintha egy hajóroncs lenne” – mondta korábban az MLive-nak.

Az időkapszulát ráadásul már így is korán nyitották ki. 1965-ben azzal a szándékkal temették el a valószínűleg papírokat, írásos emlékeket is tartalmazó ládát, hogy az a város száz évvel későbbi lakóinak üzen. Abból kiindulva, hogy ötven év után mi maradt meg a tárgyakból, újabb ötven év teljesen elpusztította volna a jövőnek küldött szerelmes levelet.


A tányérokkal nem bírt a víz


Dolgokat eltemetni többnyire nem jó ötlet

A földbe temetett időkapszulák sokkal gyakrabban bizonyulnak kiábrándítónak, mint sikeresnek. Amiket nem esz meg teljesen a talajvíz és az időjárás, azok könnyen elvesznek. Az Oglethorpe Egyetemen működő Nemzetközi Időkapszula Társaság – ahová regisztrálni is lehet a kapszulákat – toplistát is vezet azokról a jövőnek küldött üzenetekről, amelyeket már ki kellett volna nyitni, de elkallódtak.


Egy-egy sikeresen megérkező időkapszula viszont kedvet csinál az újabbak elásásához. Szivart, működő Edison-féle gramofont, a hatvanas évek gyerekeinek a jövőképét tartalmazó rajzokat is találtak már szerencsésen túlélő csomagokban.