Időben elkapták a légiós baktériumot az újjáépített pécsi klinikán

-

A főigazgató szerint pánikra semmi ok, senki sem betegedett meg, palackos vizet osztanak, de még nem tudni, hogyan került az életveszélyes kór a 15 milliárdból felújított kórházba. Hétfőre derülhet ki, van-e még baktérium a vízvezetékrendszerben.


Legionellát, légiós baktériumot találtak a napokban a 400 ágyas – ma már csak 367 ágyas – klinikán, de Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ főigazgatója a Bama.hu-nak elmondta, szerencsére nem történt megbetegedés. Azonnali biztonsági intézkedéseket léptettek érvénybe, amint egy rutinellenőrzéskor kimutatták a baktériumot a több mint 15 milliárd forintból felújított, gyakorlatilag újjáépített, jelenleg egyharmadrészt átadott klinika vízrendszerében. A klímák vadonatújak, azokban nem lehet baktérium – mondják a kórházban.

Még mindig nem lehet inni a csapról, és bizonyos időszakokban nem lehetett zuhanyozni. A rendszerben forró vizet keringettek, hogy ezzel kiöljék a felszaporodott baktériumot. Legutóbb kedden vettek vízmintát több mint húsz különböző pontról. A célzott bakteriológiai vizsgálat három-négy nap múlva hoz eredményt, legkésőbb hétfőn tudni fogják, továbbra is van-e legionella a rendszerben.

A legionellával fertőzött víz fürdéskor és fogyasztáskor sem okoz megbetegedést, csupán, ha ilyen fertőzött vízpermetet lélegzünk be, ám akkor súlyos tüneteket, akár halált is okozhat. Éppen ezért az elővigyázatosság nem alap nélküli, mégis szándékosan túlzott óvatossággal kezelik a helyzetet, mert szeretnék a nullára szorítani annak esélyét, hogy bárki megbetegedjen. Emiatt nem lehet inni a vízrendszerből, ezért osztanak palackos ásványvizet a dolgozók és a betegek részére.