Idén vehet dobozos időjárás-jelentőt, de csinálhat is magának

Fotó: Tempescope

-

Ha esik, abban is esik, ha süt a nap, abban is süt. Ha szelet is akar, akkor kell egy ventilátor.


Biztos látott már valamelyik nagyáruház polcán vagy akciós újságban időjárás-állomást. Túlzottan szépek nem szoktak lenni, LCD-kijelzőn ikonokkal jelenítik meg a várható időjárást, a külsejük pedig jellemzően ezüstszínű műanyag. A célszerű, viszont nem túl szép berendezésekkel fog versenyezni a Tempescope nevű, a várható időjárást valóban bemutató doboz. Tud benne cseperegni az eső, köd lesz a dobozban, ha vacak az idő, és természetesen ledlámpák mutatják, ha felkel a nap. Még a viharnak is van jele, fehér ledek villannak egyet időnként, jelezve a villámokat.A Tempescope egyelőre nem termék. A megépítéséhez szükséges összes terv, kód és alkatrészlista elérhető az interneten, összerakott példányokat azonban nem lehet venni. Arra is több mint három évet kellett várni, hogy az első Tempescope-ot megépítő Ken Kawamotót elegen piszkálják ahhoz, hogy céget hozzon létre az ötlet kiaknázására.2015 közepéig kell várniuk azoknak, akiknek nincs türelmük megépíteni a saját tempeszkópjukat. A csoport nagyban munkálkodik egy kickstarterkampány összeállításán, illetve a felkészülésen a sorozatgyártásra.

A leírás alapján se nehéznek, se drágának nem tűnik a kütyü megépítése, 10-20 ezer forintból kijön. Igaz, némi önbizalom kell ahhoz, hogy az ember vizet és elektromos részeket egyaránt tartalmazó eszközt készítsen otthon.


Ha akváriumot is szeretne

És ami a Tempescope-nál is menőbb, a Kitchen Budapestben 2009-ben építettek az évszakok szimulálására alkalmas bioszféragömböt. Nézze meg az építéséről és működéséről készült videót!