Idén senki sem mássza meg a Mount Everestet

Forrás: AFP

-


Évtizedek óta a 2015-ös lesz az első év, amikor senki sem hódítja meg a Föld legmagasabb csúcsát. Kuriki Nobukazu japán hegymászó mászta volna meg elsőként a Mount Everestet a 16 halálos áldozatot követelő áprilisi földrengés óta, de vasárnap feladta a küzdelmet.

A 33 éves mászó Facebook-oldalán számolt be arról, hogy noha már 7700 méter fölött járt, a nagy hó miatt kénytelen volt a visszafordulás mellett dönteni, mert világossá vált számára, hogy ha folytatja a mászást, nem fog élve visszatérni. "Minden erőmet összeszedtem, de túlságosan lassan haladtam előre a mély, nagyon mély hóban. Beláttam, hogy ha folytatom, nem leszek képes élve visszajönni, ezért a leereszkedés mellett döntöttem".

Kuriki, aki már megmászta hat kontinens legmagasabb hegycsúcsát, most ötödik alkalommal próbálkozott a 8848 méteres Mount Everest meghódításával.

A tragédia sújtotta tavaszi szezonban egyetlen hegymászónak, egy kínai nőnek sikerült feljutnia a csúcsra, de az ő teljesítményét vitatják, mert a szabályok ellenére helikoptert használt az alaptábor fölötti magasságokban is.

Kuriki, akinek kilenc ujja lefagyott egy a Mount Everest meghódítására tett korábbi kísérlete közben, oxigénpalack nélkül akart feljutni a csúcsra.

A nepáli hatóságok lefújták a tavaszi mászószezont, mivel április 25-én erős földrengés rázkódtatta meg a Himaláját, és a rengés keltette lavina elpusztította a nepáli oldalon lévő alaptábor jó részét, maga alá temetve 16 serpát. Az őszi szezon hagyományosan nehezebbnek számít a tavaszinál, és a legtöbben kerülik is ezt az időszakot.

A japán hegymászó kudarca rosszul érinti a nepáli hatóságokat is, amelyek abban bíztak, hogy Kuriki sikere segít talpra állítani az ország idegenforgalmát.