Idén sem ússzuk meg, hogy Miskolcra menjünk

Forrás: Cannes Film Festival

-


Nyilvánosságra hozták a szeptember 11-én kezdődő miskolci Cinefest filmfesztivál programját, ami annyira szuperül hangzik, hogy rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy idén is muszáj lesz legalább néhány napot Miskolcon tölteni – az igazán elszántak/ráérősek pedig egészen 20-ig bulizhatnak a városban.


Alább a teljes versenyprogram, néhol szubjektív megjegyzésekkel:


1. Goodnight Mommy (r: Severin Fiala, Veronika Franz) – Ez állítólag egy nagyon para film, amit látatlanban is elhiszünk, hiszen a legnagyobb paraarc Ulrich Seidl felesége rendezte. Egy ikerpárról szól, akiknek az anyja egy plasztikai sebészeti beavatkozás után tér haza, és a gyerekei nem hiszik el, hogy tényleg ő az.

2. Tangerine (r: Sean Baker) – Egy nap a Los Angeles-i, lepukkant transzvesztita férfiprostik életéből, szuper hangulat, napégette képek (iPhone-nal vették fel).

3. Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni (r: Alfonso Gomez-Rejon) – Megnyerte ugyan a Sundance-t, de az előzetes alapján egy nagyon tipikus kis tinifilmnek tűnik.

4. A homár (r: Yorgos Lanthimos) – A Dogtooh rendezőjének eléggé kattant filmje Colin Farrell-lel és Rachel Weisz-szel, ami egy olyan világban játszódik, ahol az egyedülálló embereket állattá operálják. Itt írtunk róla.

5. Mustang (r: Deniz Gamze Ergüven) – Jószándékú török tanmese öt vidéki lányról, akiket az apjuk a hagyományok szerint szeretne felnevelni, de ez már nem tartható.

6. Superworld (r: Karl Markovics)

7. Sangalie nyara (r: Alanté Kavaité) – Kellemes leszbikus coming-of-age cucc.

8. Egy tinilány naplója (r: Marielle Haller) – Óriási Sundance-siker nem meglepő módon egy tinilánnyal és Alexander Skarsgarddal.

9. Gyerekek (r: Jaroslav Vojtek)

10. Aferim! (r: Radu Jude) – Egy jó román western.

11. Két barát (r: Louis Garrel)

12. Jian Bing Man (r: Chengpeng Dong)

13. Mediterranea (r: Jonas Carpignano) – Az év legfontosabb bevándorlós filmje, nagyon jól didaktikus, szívbe markoló.

14. Victoria (r: Sebastian Schipper) – 140 perces, egysnittes a Berlinaléról.

15. The Snake Brothers (r: Jan Prusinovsky)

16. Miért én? (r: Tudor Giurgiu) – Kicsit klisésebb, dramaturgiájában hollywoodiasabb román film, mint amit megszoktunk, de az idealista jogász bukása azért üt.

17. James White (r: Josh Mond) – Kis indie-film a főszerepben a Csajokból ismert Christopher Abbott-tal. Erdély Mátyás fényképezte, ennek az interjúnak a végén szóba is kerül.

18. Sam Klemke időgépe (r: Matthew Bate)

19. Cop car (r: Jon Watts) – thriller Kevin Baconnel.


Versenyen kívül vetítik többek közt a Mélyütésre keresztelt Southpaw-t, a Jake Gyllenhaal főszereplésével készült bokszolós filmet, az öreg Sherlock Holmesról szóló Mr. Holmest, amiről itt írtunk és Gaspar Noé rémes 3D-s pornóját, a Love-ot, amit itt szidtunk.