Idén sem ússzuk meg az árvizet

Fotó: MTI / Komka Péter

-

A sok csapadék megtette a hatását: több folyó árad.


A napok óta tartó eső megtette a hatását: már csaknem hétszáz kilométer árvízi védvonalat felügyelnek a folyók mentén, és 58 600 hektárt borít belvíz, aminek több mint fele szántó. A hétvégén tovább nőhet az elöntött terület nagysága.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője, Láng István a Kossuth Rádióban elmondta: a Sajón még várnak egy árhullámot, de árad a Berettyó is. Ennél a folyónál az a gond, hogy belvizes területen folyik, így ide szivattyúzzák a belvizet is.

A Rába szombat hajnalban tetőzhet 330-350 centiméteren Körmendnél, a vízállás az elsőfokú készültség szintjét haladja meg. Ez azt jelenti, hogy szükség szerint lezárják a zsilipeket és Körmendnél a Büdös-ároknál beindították a szivattyúkat, valamint gátőreik folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot tartanak fenn. A Rába mellékvízfolyásain, a Gyöngyösön és a Répcén sem várható jelentősebb árhullám levonulása.

A Tisza bal parti Tiszafüred-Tiszakeszi szakaszán is elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el pénteken a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig). A mostani árhullámot a Felső-Tisza vízgyűjtőjén lehullott csapadék okozza, a szakemberek tartós elsőfokú árvízvédelmi készültségre számítanak a folyónak ezen a szakaszán.

Borsodban a Tisza és a Sajó is árad. A Tisza áradása miatt csütörtök este lezárták a forgalom elől az Ároktő és Tiszacsege közötti, a komphoz vezető utat; a komp sem üzemel. A Sajó magas szintje miatt pedig nem lehet közlekedni a 26-os utat Sajókazával összekötő bekötő úton, miként a folyó magas vízállása miatt a Muhi és Köröm, valamint Kesznyéten és Sajóörös közötti úton sem.

Az árvízen túl a belvíz is komoly gondot okoz. Jelenleg 58 600 hektárt érint a belvíz, ebből 31 ezer hektár a szántó. A hétvégén várhatóan növekedni fog az elöntött terület nagysága.