Idén Oroszország és Kína is térdre kényszerülhet

Fotó: MTI/EPA / VU HONG

-

Az oroszokat az olcsó olaj sújtja, a kínaiakat pedig a lassuló gazdasági növekedés.


A világgazdaság egészét az idei év végére robusztus növekedéshez segítheti az olcsó olaj, az olajárzuhanás ugyanakkor olyan súlyos pénzügyi gondokat okozhat egy vagy akár több feltörekvő gazdaságban, hogy ezek végül a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhatnak – vélekedtek 2016-ra vonatkozó pénteki előrejelzéseikben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év első napján közzéteszi a következő tizenkét hónapra szóló, átfogó világgazdasági prognózisát.

Pénteken ismertetett, 2016-ra vonatkozó előrejelzésükben a CEBR londoni elemzői azt jósolták, hogy az olcsó élelmiszer, az olcsó üzemanyag és a zuhanó energiaszámlák „új életre kelthetik a globális fogyasztót”, és az év végére a világgazdaság növekedése megközelítheti a „boom” kifejezéssel jellemezhető ütemet.

A ház kiemeli ugyanakkor, hogy a világgazdaság várhatóan az idén is „negatív lendületet” kap olyan nagy feltörekvő gazdaságoktól, mint Kína és Oroszország.

A CEBR a kínai gazdaság növekedési ütemének váratlanul meredek tavalyi lassulására hivatkozva a minap, egy erről összeállított külön elemzésben már módosította azt az előrejelzését is, hogy Kína mikor cserélhet helyet az Egyesült Államokkal a világ legnagyobb gazdaságainak sorrendjében. A cég most már azzal számol, hogy Kína csak 2029-ben lesz a világ legnagyobb gazdasága a dollárban számolt nominális hazai össztermék (GDP) alapján. Egy évvel korábbi hasonló prognózisában a CEBR ezt 2025-re valószínűsítette.

A kínai gazdaság növekedési kilátásait terhelő kockázatokra más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet. Egy vizsgálat szerint a befektetők legnagyobb csoportja (28 százalék) a kínai gazdaság visszaesését tartja 2016 legnagyobb globális kockázatának. Utána az amerikai gazdaság növekedésének lassulása (22 százalék), árfolyambuborékok kialakulása (12 százalék), az európai menekültválság politikai következményei (10 százalék), valamint a szíriai és/vagy az ukrajnai válság eszkalálódása (9 százalék) következett az idei fő világgazdasági kockázatok sorrendjében.

Egyes citybeli elemzői vélemények szerint ugyanakkor más nagy feltörekvő gazdaságok is komoly válságkockázati forrássá váltak, elsősorban a zuhanó nyersanyagárak miatt. Martin Wolf, a Financial Times vezető gazdasági kommentátora a londoni üzleti napilap online kiadásának pénteken ismertetett videoelemzésében kijelentette: 2016-ra szóló előrejelzésének egyik fő eleme az, hogy a világ húsz legnagyobb gazdaságának csoportjából (G20) legalább egy feltörekvő gazdaság az IMF-től lesz kénytelen pénzügyi mentőcsomagot kérni az év során.

Wolf szerint a nagy feltörekvő gazdaságok széles körében meglehetősen súlyos recessziós kockázatok halmozódnak, és ebben a környezetben fennáll annak a rizikója is, hogy a térség legalább egy, de akár több gazdaságában is súlyos pénzügyi és fizetésimérleg-válság alakul ki. A Financial Times vezető elemzője szerint „meglepő lenne”, ha közülük legalább egy nem kényszerülne rá a valutaalap segélycsomagjának igénybevételére. Martin Wolf hangsúlyozta, hogy az IMF-nek rengeteg pénze van, és készséggel segítene.