Idén megkerülhet Cook kapitány kétszáz éve eltűnt hajója

Fotó: Hulton Archive / Hulton Archive

-

Amerika partjainál találtak egy olyan roncstemetőt, amelyben ott nyugszik James Cook brit felfedező hajója, az Endeavour is. Csak még ki kell deríteni, melyik az. De már az is jó sztori, hogy került oda.


Cook első, 1768-tól 1771-ig tartó útján utazott a HMS Endeavour nevű hajóval. A felfedezőút célja a Vénusz 1769-es Nap előtti átvonulásának megfigyelése volt, de cél volt az akkor még részben fehér foltnak számító Csendes-óceán feltérképezése is. Cook elsőként hajózta körbe ezen az útján Új-Zélandot – Abel Tasman már 127 éve felfedezte a szigeteket – , valamint európaiként elsőként készített térképet Ausztrália keleti partjairól.


Hasonlóan fontos, orvosi mérföldkő, hogy Cook útján egyetlen tengerész sem lett skorbutos, mert a kapitány meggyőzte az embereit, hogy egyenek gyümölcsöket és savanyú káposztát. A C-vitamin hiánya miatt fellépő betegség addig a hajózás állandónak tekintett velejárója volt.


Cook első felfedezőútja


Az Endeavourre még visszatérünk; a felfedező második útjának a Resolution és a Adventure vitorlásokon vágott neki, a harmadik – Cook halálával végződő – expedíciót pedig a Discovery és a Resolution hajókkal kezdte meg. A felfedező az utóbbi kapitányaként halt meg Hawaii szigetén egy csetepatéban.


Replika ma is létezik az Endeavourből


Jut eszembe, Hawaii, hallottak az egy darab csatahajójukról?

Mellékszál persze, de Hawaiin van egy másik remek hajós sztori is. Kalākaua király, a sziget utolsó uralkodója 20 ezer dollárért vett egy 170 tonnás brit hadihajót a XIX. század végén, hogy legyen mivel megvédenie a szigetet az európai hódítástól. A király úgy gondolta, hogy a csendes-óceáni szigeteket koalícióba forrasztva lehet esélye. A hajó egy úton vett részt, Szamoára ment tárgyalni, de mire odaért, a szamoaiak már tárgyalásban voltak több európai hatalommal és az Egyesült Államokkal. Kalākauát még 1887 nyarán puccsal eltávolították a trónjáról a sziget amerikai agrárbárói.


De vissza az Endeavourhöz

Cook első expedíciója után az eredeti hajóját elfelejtették, pedig az teljesített szolgálatot később, az 1770-es években a Falkland-szigetek körül, amikor a britek és a spanyolok azon vitatkoztak, hogy mégis melyik birodalom részét képezi a 12 ezer négyzetkilométernyi fű, rossz idő és birka. (Érdekes módon kétszáz évvel később a briteknek ezt az argentinokkal is meg kellett beszélniük.)


Aztán amint a falklandi küldetésről visszatért a hajó, eladták, az új tulajdonosa pedig lelketlenül átnevezte Lord Sandwichre. Az amerikai függetlenségi háborúban csapatszállítóként használták, majd a Narragansett-öböl blokádjakor a britek elsüllyesztették, hogy a kontinentális hadsereget támogató francia csapatok ne tudjanak behajózni a kikötőbe. Ez az a pont, amikor az Endeavournek – akkor már Lord Sandwichnek – nyoma veszett. Tudni vélték, hogy ott van a víz alatt, de bizonyíték nem nagyon volt rá. Az pedig csak hátráltatta a vízi régészeket, hogy tizenhárom brit hajó pihen az öböl mélyén.


Az Endeavour replikáját 1994-ben bocsátották vízre


A Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) vízi régészei több mint húsz éve tanulmányozzák az öböl roncsait. Legfrissebb bejelentésük szerint öt darabra szűkítették le a kört, azaz már majdnem tudják, melyik roncs lehetett Cook hajója. Négy roncs környékét már feltárták, az ötödiknek a környezetét pedig az idei évben tervezik megvizsgálni.


A hajó pontos azonosításához még sok munkára van szükség, de a RIMAP kutatói úgy gondolják, hogy 2016-ban meglehet az Endeavour – írja a BBC. Ha így történik, akkor sikerül érdekes ajándékot adniuk a 240. születésnapját ünneplő Rhode Island államnak.