Idén még hasíthat a magyar gazdaság – legalábbis az NGM optimista

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előrejelzése szerint teljesíthető a konvergenciaprogramban alapul vett 3,1 százalékos GDP-növekedés és a 2,4 százalékos kormányzati hiány az idén – közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.


A tájékoztatás szerint az év végi, maastrichti adósságfogalom szerinti államadósság várhatóan a GDP (bruttó hazai termék) 76,1 százalékára mérséklődik, amelyet az uniós források idei tényleges pénzforgalmi beérkezése befolyásolhat. Az NGM közleménye szerint a 2014. évi nominális hiány és adósság a tavaszi számításokhoz képest érdemben nem változott. A tavaszi 2,6-ról 2,5 százalékra módosult a GDP-arányos hiány, míg az adósság 76,9-ről 76,2 százalékra csökkent tavaly.


Az NGM felhívta a figyelmet arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a korábbi évek gyakorlatának megfelelően elküldte az őszi EDP (túlzott hiány eljárás/ Excessive Deficit Procedure) jelentést az Európai Bizottság statisztikai hivatalának.

Ebben már az szerepel, hogy a GDP-adatok szeptemberi felülvizsgálata során a KSH 289 milliárddal, 32 180 milliárdra növelte a bruttó hazai termék tavalyi nominális értékét, ami 0,9 százalékos korrekciót jelent. A kormányzati szektor 2014-es hiánya 812,2 milliárd forintra csökkent a márciusban közölt 829,1 milliárdról, a maastrichti adósság 24 525 milliárdról 24 514,2 milliárd forintra mérséklődött. Az idei évre vonatkozó prognózison a friss EDP-jelentésben a KSH alig változtatott.